[6n] kanały odprowadzające wodę

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

[6n] kanały odprowadzające wodę

Post autor: Harry »

Witam!

Mam polo open air i problem z odprowadzaniem wody - z tyłu za otwieraną częścią dachu mam zacieki, raz już prałem podsufitkę jednak po jakimś czasie znów pojawiły się zacieki. Dodatkowo zauważyłem, że zbiera mi się woda pod wykładziną przed fotelem pasażera. Gdzie znajdują się kanały odprowadzające wodę? Chciałbym to wszystko przeczyścić.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

kanały odprowadzające wode są we wszystkich 4 rogach dachu.
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

a tak dokładniej? są pod tymi gumowymi uszczelkami? i czy są dodatkowe kanały, których zatkanie może powodować zbieranie się wody pod wykładziną?
Awatar użytkownika
izeltaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: izeltaz »

U mnie ciekło przy obudowie filtra w podszybiu, sprawdź czy nie masz tam liści i w bocznych kanałach przy błotnikach. Co do dachu, podobno konserwacja środkiem do miękkich dachów cabrio pomaga (jeszcze nie sprawdzałem). Wtedy woda się nie zbiera tylko spływa i dach nie nasiąka wodą, gdzieś tu też czytałem że uszczelnienie silikonem w okolicach gumowej uszczelki pomaga.
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""izeltaz""]U mnie ciekło przy obudowie filtra w podszybiu, sprawdź czy nie masz tam liści i w bocznych kanałach przy błotnikach.[/quote]

Ok, to sprawdzę rano, dzięki :-)

[quote=""izeltaz""]Co do dachu, podobno konserwacja środkiem do miękkich dachów cabrio pomaga (jeszcze nie sprawdzałem). Wtedy woda się nie zbiera tylko spływa i dach nie nasiąka wodą, gdzieś tu też czytałem że uszczelnienie silikonem w okolicach gumowej uszczelki pomaga.[/quote]

No właśnie - "okolice", ale przecież nie będę "smarkał" silikonem w dookoła uszczelki tylko chodzi o to, żeby rozwiązać problem w miarę konkretnie dlatego chciałbym wiedzieć dokładnie gdzie są te kanały. Przyglądałem się ale z racji smaru od prowadnic nie bardzo tam cokolwiek widać, zwłaszcza, że nie wiem gdzie szukać...
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

EDIT: bagażnik zalany, tapicerki po obu stronach można wykręcać po ostatnich deszczach, elektronikę pompki centralnego zamka wysadziło - z tym już sobie poradziłem, ale nie mogę wsadzać pompki na miejsce bo tam ciągle mokro. Czy ktoś potrafi wskazać gdzie są te kanaliki? lampy wykręcałem - tamtędy woda się nie dostaje. Wyciągałem te uszczelki pod relingi ale tam nie ma żadnych kanalików. Poratujcie :beg:
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

[quote=""Harry""]Wyciągałem te uszczelki pod relingi ale tam nie ma żadnych kanalików.[/quote]
tam na milion procent ich nie ma :roll:

tutaj temat który nieco może Cie naprowadzi
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 20&t=11118

oraz topic z bliźniaczego modelu( 6n2) ale rozwiazania techniczne w obu przypadkach raczej takie same:
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... r+po+raz+2

Widząc jak wygladają odpływy od szyberdachu w np passacie to: od tej (jakby to nazwać) "ramy" szyberdachu/open aira w rogach odchodzą wężyki odpływowe i idą one pod podsufitką, a ich ujście może być pod zderzakiem

Tak wogóle będąc na Twoim miejscu, jakbym nie znalazł tych odpływów, dawno sciągnąłbym podsufitke i wszystko byłoby jasne :blush2:

Działaj kolego :vinsent:
;)
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

bardziej martwi mnie woda w boczkach bagażnika, zorientowałem się dopiero jak centralny przestał działać. Czy na to mogą mieć wpływ te otwory pod zderzakiem? Oddawałem zderzak do lakiernika i nie wiem czy może nie tak założyłem (czy to w ogóle możliwe?)?
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

EDIT: całe auto rozbebeszone, podsufitka zdjęta

http://www.aukcjoner.pl/gallery/010882078-1.html

Nie widzę nigdzie żadnych rurek odprowadzających wodę etc. Wszystko leje się bezpośrednio na sufit i podsufitkę (jak ją zdjąłem to woda z niej kapała, jakbym na nią wiadro wody wylał) i podejrzewam że ścieka po słupki i dlatego zalewa boczki.

Nadal nie znalazłem odprowadzeń wody z dachu, mógłby ktoś cyknąć fotkę i zaznaczyć?
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""krzyDOLAR""] na poniższym schemacie zaznaczyłem miejsce w którym mocuje się wężyk odpływowy. po drugiej stronie też powinien być, ale ETKA już tego nie uwzględnia:

Obrazek[/quote]

Zaczerpnięte z innego wątku do którego link CI wklejałem

Sprawdź jeszcze, czy uszczelka pod anteną jest szczelna :scratch:
H
Harry
Raczkujący
Raczkujący

co do tego elementu to: rozsunąłem dach i nie widziałem go z przodu ale teraz zastanawiam się czy nie znajduje się on pod zsuniętą częścią dachu z tyłu? uszczelkę obejrzę jutro, ale jestem prawie pewien że ta woda to z dachu. Jest po prostu MA-SA-KRA, ostatnie deszczowe dni dały mi tak popalić jak nigdy dotąd.
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Szukałem chwilke innych info na necie ale nie bardzo udało mi sie cos wyskrobać :glare:

Spróbuj jeszcze tak : wejdź do auta a ktoś niech ze szlaucha, a jeszcze lepiej myjką ciśnieniową polewa wodą dach i moze uda CI sie zlokalizować ewentualne przecieki

U siebie znalazłem przeciek na lampie atakujac z myjki pod ciśnieniem po lampie i okolicy, po czym otwieralem bagażnik i zaglądałem/ dotykałem czy coś nie jest wilgotne bądź mokre

Życze powodzenia w dochodzeniu i walce :vinsent:
;)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Najpierw czeka cie udrożnienie odpływów

Obrazek

Obrazek

Jeśli będziesz chciał schematy dotyczące demontażu open-air to pisz, wstawie je tutaj w wolnym czasie
Awatar użytkownika
Adrian_Malbork
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Adrian_Malbork »

Za cholere nie widzę u siebie zadnych kanalików, wężyków, dupereli i niczego innego. widzę za to kran u góry i basen na dole..
Wywalone plastiki słupków, podsufitka. Nigdzie nie ma odprowadzania wody z open-air'a..
:P
Obrazek
Awatar użytkownika
izeltaz
Początkujący
Początkujący

Post autor: izeltaz »

Niestety też mam open aira i ten sam problem co większość. Dach rozmontowałem na części pierwsze, przejrzałem wszystkie dostępne schematy i nie stwierdziłem obecności żadnych wężyków, kanałów czy czegokolwiek co mogłoby odprowadzać wodę która w moim przypadku zbiera się w prowadnicach. Stosowanie tych wszystkich płynów i cudów do dachów cabrio dało lekką poprawę, lecz przy długotrwałych opadach woda nadal kapie w moim przypadku na tylną kanapę bo nie mam podsufitki :crazy:

Jedyne rozsądne wyjście to zamienić na polo bez dziur w dachu i tak zamierzam zrobić :niewiem:
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”