Silnik gaśnie w trakcie jazdy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

E
Elli
Newbie
Newbie

Silnik gaśnie w trakcie jazdy

Post autor: Elli »

Witam szanownych forumowiczów.
Jestem właścicielką polo z 1987 roku (to już drugie, poprzednie było z 1982 ;) ).
Niestety mam problem, którego nie potrafię zdiagnozować: Auto gaśnie w trakcie jazdy a objawiało sie to tak:
1. hamowanie (nie gwałtowne) z 60-80km/h - gaśnie -> początkowo myślałam, że jest to związane z osiągnięciem takiej prędkości w krótkim czasie na nierozgrzanym silniku ale:
2. zaczęło gasnąć przy prawie każdym hamowaniu niezależnie od temperatury silnika i prędkości.

Próby naprawy:
1. gaźnik wyczyszczony i wyregulowany
2. akumulator sprawdzony
3. alternator sprawny
4. kable elektryczne sprawne (wymieniane jakieś 3 miesiące temu)
5. podciśnienie w porządku

Czy może to być winą rozrusznika?
Będę wdzięczna za pomoc :D
K
Kobi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Kobi »

Może to głupie, ale gdy ja miałem takie problemy to po nagrzaniu silnika i jego wyłączeniu wyciągnąłem wtyczkę z niebieskiego czujnika i włożyłem z powrotem ;) Mi jakoś przeszło, ale ręki sobie nie dam uciąć, że tak jest w każdym aucie ... po prostu moje auto jet magiczne :rotfl:
t
tomekl
Newbie
Newbie

Post autor: tomekl »

gaśnie w czasie jazdy czy jak stoi w miejscu to też gaśnie?
Awatar użytkownika
mt4d
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mt4d »

nieszczelności w gaźniku... ja miałem takie problemy bardzo długo i gdybym nie pojechał do mechanika zajmującego się gaźnikami to nigdy w życiu nie domyślił się że może być nieszczelny zawór od regulacji dolotu powietrza. Jeśli gaśnie i nierówno chodzi to zawsze bedzie to wina lewego powietrza ...
mt4d aka Cinek
Optymista myśli, ze świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie, co to za otwór.
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6978
E
Elli
Newbie
Newbie

gaśnie tylko w trakcie jazdy.
Ostatnio przypomniało mi się, że w poprzedniej polówce były podobne problemy. Przyczyną była pęknięta podstawa gaźnika. Muszę to sprawdzić :)
Awatar użytkownika
mt4d
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mt4d »

a wiec musisz rozebrac caly gaznik ... koszt podstawy 40-60 zl wymiana okolo 1h (sama wymiana) ale jak juz ma sie rozkrecony gaznik to i od razu czyszczenie i konserwacja :)
mt4d aka Cinek
Optymista myśli, ze świat stoi przed nim otworem. Pesymista wie, co to za otwór.
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6978
t
tomekl
Newbie
Newbie

Post autor: tomekl »

jak ja kupiłem swoje polo to też gasł na wolnych obrotach i okazało sie że to wąż od kolektora dolotowego to wspomagania hamulców był nieszczelny i łapał lewe powietrze, warto to sprawdzić
Awatar użytkownika
siwkins
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: siwkins »

[quote=""mt4d""]a wiec musisz rozebrac caly gaznik ... koszt podstawy 40-60 zl wymiana okolo 1h (sama wymiana) ale jak juz ma sie rozkrecony gaznik to i od razu czyszczenie i konserwacja :)[/quote]

Zeby wymienic podstawe gaznika nie trzeba go rozbierac. Odkrecasz 2 sruby 10 ktore trzymaja gaznik i to wszystko.
E
Elli
Newbie
Newbie

[quote=""siwkins""]Zeby wymienic podstawe gaznika nie trzeba go rozbierac. Odkrecasz 2 sruby 10 ktore trzymaja gaznik i to wszystko.[/quote]

racja :) jeszcze nie było na to czasu ale mój domowy magik obiecał się tym zająć :)
Wielkie dzięki za zainteresowanie tematem :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”