[9n] wymiana żarówki światła mijania H7

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

[9n] wymiana żarówki światła mijania H7

Post autor: rodick »

Czy ktos z Was wymienial juz taka zaroweczke? Slyszalem ze w 9n okular jest to straszna katorga - trrzeba rozebrac pol samochodu! :niewiem: Czy to prawda?

Jesli znacie jak szybko dobrac sie do reflektora to bede wdzieczny.
m
marsu
Newbie
Newbie

Post autor: marsu »

Ja nie miałem problemu, ściągasz gumę zabezpieczającą, łapiesz za złącze i kręcisz w lewo i masz żarówkę, troszke gorzej jest z założeniem ,bo trzeba dopasować taki garbik który będzie na górze, a potem przekręcić w prawo.
Awatar użytkownika
Trancer_GTR
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Trancer_GTR »

[quote=""marsu""]Ja nie miałem problemu, ściągasz gumę zabezpieczającą, łapiesz za złącze i kręcisz w lewo i masz żarówkę, troszke gorzej jest z założeniem ,bo trzeba dopasować taki garbik który będzie na górze, a potem przekręcić w prawo.[/quote]

Niestety komora TDI'ka jest trochę bardziej "upchana" niż benzyniaka i z wymianą żarówek jest trudniej, szczególnie po stronie lewej (patrząc od przodu auta) - przeszkadza filtr paliwa, natomiast większa obudowa aku przeszkadza po prawej. Czasami jak piszę kolega rodick trzeba coś wybebeszać ale dramatu nie ma.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
l
lanserek
Newbie
Newbie

Post autor: lanserek »

Zdarza się, że nie działają mi światła tylne prawe - wszystkie. Jak się postuka to działają znowu :niewiem:
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

hmm... a nikt z Was tj uzytkownikow TDI jeszcze nie wymienial takiej zarowki?
Pisalem wczesniej z e trzeba rozebrac pol auta bo takie informacje wyczytalem z ksiazki z serii "Sam naprawiam".

Mi wlasnie padla zaroweczka prawego reflektora ale przy okazji wymienie juz obie.
C
Ciastek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Ciastek »

rodick o ile z żarówkami świateł mijania nie będziesz miał problemu (trochę gimnastyki lub poproś kogoś z malutką i chudziutką rączką) :) o tyle z żarówką świateł drogowych i postojowych ( od strony aku ) będzie masakra :banghead:
ZIELONE TDI - ECO 137KM/307NM
YAMAHA R1
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Ciastek czyli twierdzisz ze jest mozliwosc wlozenia zarowki bez demontazu roznych bebechow?
Jak ostatnio zajrzalem to ledwo daje rade sciagnac tągumowa oslone a i tak mozna sobie lapy porysowac o rozne krawedzie... po za tym z jednej strony dostep do tylu reflektora niemal calkowicie zaslania obudowa filtra paliwa...
C
Ciastek
Początkujący
Początkujący

Post autor: Ciastek »

Nie ukrywam że dostęp do H7 od strony filtra to wielki problem ale dasz radę :good:
ZIELONE TDI - ECO 137KM/307NM
YAMAHA R1
Awatar użytkownika
montere
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: montere »

w zeszlym tygodniu wymienialem zarowy h7 w wersji z TDI. posluzylem sie w tym celu malym lusterkiem bym widzial co czynie i dalo rade. co prawda zajelo to jakies 20 min i troche gimnastyki bylo, ale udalo sie. Filtr rzeczywiscie przeszkadza, najprosciej go odkrecic (jest na jednej srubie -niestety jest to taka gwiazda, a ja nie posiadam takich kluczy)
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Jest na 2 lub 3 śrubach. Te śruby to TORXy.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
emu
Newbie
Newbie

Post autor: emu »

[quote=""rodick""]hmm... a nikt z Was tj uzytkownikow TDI jeszcze nie wymienial takiej zarowki?
Pisalem wczesniej z e trzeba rozebrac pol auta bo takie informacje wyczytalem z ksiazki z serii "Sam naprawiam".

Mi wlasnie padla zaroweczka prawego reflektora ale przy okazji wymienie juz obie.[/quote]

Jeśli chodzi o żarówkę prawego światła mijania to jeśli nie ma się wąskich dłoni to bez zadrapań nie da się jej wymienić. Rozbieranie połowy auta to jednak gruba przesada - wymieniałem już żarówki H7 kilka razy i postojówki również i za każdym razem obyło się bez wymontowywania dodatkowych elementów. Największy problem na początku użytkowania Polówki sprawiło mi dojście do tego, jak odpiąć żarówkę H7 z lampy - ale zaopatrzyłem się w różne dokumentacje i wyczytałem tam, że wystarczy obrócić kołnierz ;)
r
rodick
Raczkujący
Raczkujący

Dzieki wszystkim za rady i wskazowki!
Wymiana zarowki (na razie tylko w prawym reflektorze) udala sie! Okazalo sie jak sie ma drobne, zwinne raczki da sie to zrobic bez zdejmowania elementow nadwozia. Najwiekszy problem byl tylko z zablokowaniem nowej zarowki na swoim miejscu w obudowie reflektora.

Mam jednak nowa kwestie. Po zmianie zarowki sprawdzilem dla formalnosci czy wszystko jest OK i okazalo sie ze nie dziala regulacja nachylenia reflektora - wlasnie tylko tego gdzie wymienilem zarowke. Drugi dziala bez problemu. Cos moglem zle zrobi albo popsuc?
d
daro81
Newbie
Newbie

Post autor: daro81 »

Panowie ja do wymiany żarówki ze świateł postojowych od strony akumulatora podchodziłem dzisiaj kolejny raz. 1 raz próbowałem sam - nie da rady. Nastepni byli goscie z norauto - powiedzieli " 5 minut" - meczarnie trwały 1h zakończone niepowodzeniem! czego oni tam nie wsadzali, lusterka, zaginane kleszcze, jakies druty szpikulce - masakra. zrezygnowali ze spuszczonymi glowami. dzis z zarowka zmagal sie kolejny mechanik. zapał i pewnosc siebie taka jak u poprzednich mechanikow. tu rekord 1,5h! akcja równiez zakonczona NIEPOWODZENIEM. po wyciagnieciu akumulatora dojscie bylo ale zarowka dalej nie dala sie wyjac. okazalo sie ze jeden z zaczepow na oprawce jest złamany. Czeka mnie rozebranie całego przodu, wycaigniecie reflektora i póxniej bawienie sie jak u zegarmistrza.
zycze powodzenia przy wymianie zarowek w tdi.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

może ktos wrzucic foto komory silnka w tdi? bo az mnie ciekawi jak to wyglada w tdi :grin:
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
a
akrosom
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: akrosom »

[quote=""misiek89""]może ktos wrzucic foto komory silnka w tdi? bo az mnie ciekawi jak to wyglada w tdi :grin:[/quote]

Obrazek
Obrazek

Obrazek
Obrazek

No w TDI jest trochę ciasno :-) Ale po kilku wymianach żarówek, można dojść do wprawy i wymienić je w 5-10 minut i to bez odkręcania uchwytu od pompy paliwa :-D
Pamiętam jak przy pierwszej wymianie podjechałem do warsztatu a tam mechanik ze swoimi kolegami patrzyli się na mnie jak na debila :-P, że niby żarówki nie umiem wymienić. Tak kozaczyli, a wymiana zajęła im prawię godzinę ;-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”