wyciek tylniego spryskiwacza do bagażnika

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

b
bezsenne
Newbie
Newbie

wyciek tylniego spryskiwacza do bagażnika

Post autor: bezsenne »

Witam,
Wiele już czytałem w temacie nie działającego tylnego spryskiwacza. W moim przypadku zauważyłem płyn wyciekający spod tapicerki tylnej klapy. Po rozkręceniu zauważyłem, że cieknie z elementu zaznaczonego na czerwono na zdjęciu.
Obrazek
W korku wystającym z blachy są dwie dziury z których wycieka płyn. Czy jest to standardowe rozwiązanie zapobiegające zalaniu silniczka wycieraczki czy powinienem zakleić/wymienić korek?

Będę wdzięczny za odpowiedź.
PS. Zdjęcie znalezione w necie, niemal identyczne z rozwiązaniem w polo9n.
Pozdrawiam,
Robert
M
Magik23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Magik23 »

Witam.
Musisz wymienić komplet - dysza spryskiwacza + fajka, której jeden koniec to jest właśnie ten który zaznaczyłeś na zdjęciu, a w drugi wchodzi dysza. Komplet coś koło 30 zł w ASO.
Prawdopodobnie niedrożna jest dysza, bądź fajka. Lepiej wymieniać całość, bo są tam gumowe oringi, które lubią się zużyć - oś ramienia wycieraka pracuję, a dysza stoi.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Do wymiana plastikowa rurka z króćcem + dysza. Rurka zapieka się wewnątrz i ukręca się. U mnie dało się to tylko rozwiercić (wiertło 6tka bodajże). Na allegro komplet 12zł z przesyłką.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
M
Milut
Newbie
Newbie

Post autor: Milut »

a jesli wogole nie ma wody w bagazniku? gdzie moze woda nie dochodzic ? z gory dziekuje koledzy !!
w
wacku
Początkujący
Początkujący

Post autor: wacku »

Osobiście sprawdziłbym czy dysza jest drożna,od tego trzeba zacząć.Na wysokości lewego boczka bagażnika jest łaczenie rurki spryskiwacza.U mnie rurka się wypieła i wodę miałem pod siedzeniem pasażera.Jeśli jest dysza drożna to trza zdjąć lewy boczek bagażnika, wypiąć przewód i zobaczyć czy z pompki dochodzi woda, jesli tak to masz niedrożny przewód między łączeniem a dyszą,ale najpierw sprawdziłbym dyszę ,może trzeba tylko wyjąć i przedmuchać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”