]witam! kopiłem nie dawno polo 1,4 benzyna 8v, 2001r. i chce spr ile on mi może palić.
bawiłem się w jakieś tankowanie do pełna,ale nie jestem tym usatysfakcjonowany.bo według mnie to było mało precyzyjne i mało wiarygodny. dlatego może ma ktoś inny sposób którym mógł bym to spalanie spr., czy nawet obliczyć i potem porównać z moja technika. pozdro
ja tam obliczam tak:
zalewam w bak zawsze 40 litrów jak zaświeci się rezerwa, po spaleniu całego baku gdy zaświeci się rezerwa tankujesz i zliczasz ile przejechałeś kilometrów i 40 litrów dzielisz przez przejechany dystans i mnożysz przez 100. np. 40 : 650 X 100 = ~6,15 l/100 km.
Kilka razy tak zrobisz i będziesz wiedzieć ile pali.
Są też inne sposoby np. zalewasz do pełna bak,
po przejechanych 100 km znów zalewasz do pełna i na dystrybutorze masz wynik ile spalił ci na 100 km.
Wynik może się różnić zależnie od tego ile po mieście ile w trasie robisz km...to też trzeba brać pod uwagę.
a ja kolego robie inaczej.
-zatankuj auto do pełna( 1 odbicie pistoletu), wyzeruj licznik
-jeździj aż już bedzie rezerwa( albo przed rezerwa) i wtedy tankuj to pełna( 1 odbicia) i wtedy ta ilośc co zatankowałeś to masz ilośc litrów zużytych na tyle kilometów co masz na liczniku i wtedy tak jak kolega rat4 napisał:
[quote=""rat4""]np. 40 : 650 X 100 = ~6,15 l/100 km.[/quote]
Niepolecam tego sposobu bo czesto roznica wlozenia pistoletu, spienienia sie paliwa itp daje pewne przeklamanie.
Albo zawsze tankowac takaa sama ilosc paliwa(np 30 litrow)
Albo zalewac po sam korek aby bylo widac paliwo(tylko tu trzebaa odpowietrzac na biezaco zbiornik(taki maly dzzyndzelek po prawej stronie wlewu, wystarczy go delikatnie popchnac))
Ja staram sie zawsze tankowac po szyjke, a wraz z kilkoma takimi tankowaniami latwo mozna policzyc spalanie ale rowniez zasieg na baku(po dziennym wskazaniu orientacyjny poziom paliwa w zbiorniku).
tak, ale na 43l przekłamanie rzedu 1l to mało a tankując cały czas np.30l skad mam wiedziec kiedy zatankowac? mam sie sugerowac wskaźnikiem i rezerwą? Bo jeśli tak to to dopiero jest niedokładnie bo rezerwa raz pokazuje tak innym razem już inaczej
Wiesz, po kilku tankowaniach, tak jak pisalem bedziesz mial ogolny zarys zasiegu na jednym tankowaniu(ja polegam na rezerwie w takim sensie ze jak sie zapali to zawsze w ciagu 50km zatankuje).
Potem juz wejdzie w nawyk i jak sie zblizy(u mnie rezerwa swieci sie kolo 900km, ale tankuje az zobacze paliwo - przewaznie ok. 50 litrow) to wtedy sie tankuje/szykuje na tankowanie.
Tylko z moim tankowaniem jest jeden minus:
Zawsze znajdzie sie jakis cfaniaczek w golfie albo calibrze i pospiesza cie jak tylko moze, potem zmienia kolejke i tankuje za 20 zl =]