Opony + felgi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

Opony + felgi

Post autor: tobiasty »

Kupilem Polo Variant 1,6 (100KM) stoi na Alu 15" + opony 195/55/R15 i moje pytanie brzmi czy takie opony moga byc (oczywiscie te na ktorych teraz stoi to zimowki) ? Bo facet od ktorego kupilem auto twierdzi ze sa troszke za szerokie :)

Poniezej foto auta:

Obrazek

Z gory dziekuje za odpowiedz :)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Czy są za szerokie? Wsadziłem 195/55/16. Na upartego i 200/45/17" wejdzie. Nic nie obciera. Nie wiem tylko jak z tyłem w variancie.
Ostatnio zmieniony 18 lip 2009, 21:34 przez Artpolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

Szerokość dobra ale zmień profil opony na 50 lub 45
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Michał88"]Szerokość dobra ale zmień profil opony na 50 lub 45[/quote]

Dzieki za info ;) A myslisz ze ten 55 moze zostac na zimie :D Bo te opony sa prawie nowe ;)
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

tobiasty to wybór między wyglądem a komfortem. Jeżeli w Twojej okolicy są dobre drogi to możesz zaryzykować niższy profil. Tutaj raczej chodzi o to aby felgi nie pogiąć. Dlatego nie zdecydowałem się na 45.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Artpolo"]tobiasty to wybór między wyglądem a komfortem. Jeżeli w Twojej okolicy są dobre drogi to możesz zaryzykować niższy profil. Tutaj raczej chodzi o to aby felgi nie pogiąć. Dlatego nie zdecydowałem się na 45.[/quote]

Drogi sa dosyc kijowe, wiec pewnie zdecyduje sie na 50 :)
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

[quote="tobiasty"]myslisz ze ten 55 moze zostac na zimie :D Bo te opony sa prawie nowe ;)[/quote]

Jak są prawie nowe to bym zostawił. Sprawdź tylko ile miejsca jest między oponą a nadkolem. Wiadomo, że jak będzie się śnieg oblepiał to będzie coś tam trzeć.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

[quote="madmax"][quote="tobiasty"]myslisz ze ten 55 moze zostac na zimie :D Bo te opony sa prawie nowe ;)[/quote]

Jak są prawie nowe to bym zostawił. Sprawdź tylko ile miejsca jest między oponą a nadkolem. Wiadomo, że jak będzie się śnieg oblepiał to będzie coś tam trzeć.[/quote]

Jeszcze sie sam upewnie czy bedzie cos trzec jak przejade ze 100 km, bo jak na razie musze zalatwic wszystkie formalnosci :)
t
tajpej

Post autor: tajpej »

szerokość jest ok tylko profil dałbym 50 żebyś miał pewność że nic nie będzie obcierać bo przy profilu 45 (miałem taki profil przy swoim) musisz pożegnać się z komfortem i z tym że zawieszenie (jeśli masz oryginalne) szybciej padnie bo opona już nie będzie amortyzować nierówności tylko wszystko pójdzie na amortyzatory :piwo:
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

[quote="tajpej"]szerokość jest ok tylko profil dałbym 50 żebyś miał pewność że nic nie będzie obcierać bo przy profilu 45 (miałem taki profil przy swoim) musisz pożegnać się z komfortem i z tym że zawieszenie (jeśli masz oryginalne) szybciej padnie bo opona już nie będzie amortyzować nierówności tylko wszystko pójdzie na amortyzatory :piwo:[/quote]

Dzieki za info ;) W przyszlosc na pewno zmienie na jakies inne zawieszenie, bo jak na razie na przegladzie wykazalo ze zawieszenie jest w 80% sprawne czy cos w tym stylu :)
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Pimpek »

[quote="Artpolo"]200/45/17" wejdzie. [/quote]

Gdzie są takie opony??? Chyba 205/45 R17, a takie opony to się stosuje w Cultach. Jak coś to w 17 powinno być 225/45R17 wtedy w miarę dało by się na tym jeździć, tyle że nie za bardzo chce wejść do kombiaka. W polówce tobiasty powinno być 195/50 R15, wtedy są najmniejsze przekłamania licznika i jakoś tam się jeździ. :amen:
Potrzebujesz pomocy w doborze opon lub felg? Pisz na PW lub na gadu.

Ślesin \'09 Najstarsze Polo Zlotu

Obrazek

"Mam zawieszenie za które ten samochód lubi mój dentysta i silnik za który u
Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Pimpek"]W polówce tobiasty powinno być 195/50 R15, wtedy są najmniejsze przekłamania licznika i jakoś tam się jeździ.[/quote]

Dzieki za wszystkim za info :D Decyzja juz podjeta 195/50/R15 :) Mysle nad tymi:

http://www.opony.com/opony/60381_hankook_k110.html

Teraz mam opony firmy Hankook i prezentuja sie zajebi***** ; ]
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Hankook wbrew pozorom jest dobrą oponą. Ale decyzja zależy od Ciebie. Na temat opon jest tyle opini ile ludzi.

Obrazek

Awatar użytkownika
tobiasty
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Pimpek"]Hankook wbrew pozorom jest dobrą oponą. Ale decyzja zależy od Ciebie. Na temat opon jest tyle opini ile ludzi.[/quote]

Wiem, wyczytalem ostatnio ze sa fabrycznie zakladane do VW i Forda :oki:
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Nowe Focusy i Mondeo wychodzą na Hankook Ventus Prime. :grin:

Z opon na których miałem okazję jeździć polecam:

Barum Bravuris 2 195/50R15 82 V - Mam w Oplu Tigra i spisuję się odpowiednio...
Sava INTENSA HP 195/50R15 82 H - Padaka, nie nadaje się nawet do CC.
Uniroyal RainSport 1 195/50R15 - Opona najlepsza na nasz warunki atmosferyczne, b. dobra na mokre nawierzchnie, na suchych znika w oczach.
Toyo PX4 195/50R15 86 V - na suchym jak przyklejona, na mokrym trzeba się uczyć szybko operować gazem i hamulcem.
Goodyear EXCELLENCE 195/50R15 - mogę polecić z czystym sumieniem, cicha, duże przebiegi.
Miałem takie w Vectrze.
Continental ContiEcoContact 3 - nie polecam, mam takie i szybko muszę zmienić.
A jeździć będę na Fuldzie Carat Exelero i tą oponę polecam Wszystkim. Ogólnie Fulda czy to Ecocontrol czy Progresso bardzo dobrze się spisują.

:amen:

Obrazek

ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”