Kupcie ksiazke sam naprawiam ibiza polo. Tam sa rysunku te same, ktore sa w programie serwisowym VW.
W swopich wypowiedziach powołuje sie na instrukcje serwisowe producenta samochodu lub książkę, a nie na jakieś świerszczyki,dlatego nie ma mowy o czytniu bo czytaniu.
Ponadto kwestia smarowania wewnetrznej strony smarem molibdenowym wystepuje nie przy wybijaniu młotkiem nastepnym razem, bo instrukcja fabryczna nie uzywa mlotkow, ale specjalne sciagacze, a wtedy nie ma potrzeby zdejmowania zwrotnicy. Jesli sie zwrotnice wyjmie to wtedy uzywamy prasy. Smarowanie wewn powierzchni zwrotnicy stosuje sie przy zakladniu piasty. Smar molibdenowy jest przepływowy, w miare płyny i ma duza wytrzymalosc na naciski, dlatego nie tylko pomaga we wsunieciu piasty, ale moze ma jeszcze inne wlasciwosci.
Piaste wyjmuje sie razem z lozyskiem, bo łozysko jest zintegrowane.
Tutaj macie rysunek i opis:
http://www.schaeffler.pl/content.schaef ... ration.jsp
W Polo były piasty 66mm i 72mm i ja nie pisalem nigdzie że ze wspomaganiem są rozne, tylko ze wiem ze są rozne piasty. A o ile sie nie myle, to rozmawialem z jedym klubowiczem i chyba mial wlasnie wspomaganie i mniejsza piaste w okularniku, ale głowy nie dam. Mowiac mniejszą piaste nie mam na mysli fizycznie piasty, a wewnetrzna srednice, bo tylko taki parametr wystepuje w naszym przypadku. Wiec jak pisze o 2 wymiarach to chyba łatwo skumac ze chodzi o wymiar otworu. Poza tym są tez rozne wahacze i technologie odkrecenia srub od niego. Sa stalowe i aluminiowe i chyba w aluminiowych punktowac przed odkreceniem polecaja,a w stalowych nie. Przeguby tez od polosi sa rozne, chyba 3 typy wystepuja a instrukcje nie traktują o jednym rodzaju a o 3 przegubów pól osi.