[6r] Jaki zapas?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
psiaja
Raczkujący
Raczkujący

[6r] Jaki zapas?

Post autor: psiaja »

Witam :)
Swoją polówkę kupowałem jako używany samochód - posiadała zestaw naprawczy. Dziś jednak jestem zdecydowany na zapas, dlatego się pytam - co jest "montowane" w Waszych samochodach - dojazdówka czy pełnowymiarowy zapas?
W przypadku gdybym zdecydował się na koło dojazdowe, rozumiem, że "jedynie" zwracam uwagę, by było ono rozmiaru 15" z rozstawem 5x100 - czyli nie ma znaczenia, że było używane w Golfie IV, czy samochodach "ogółu" grupy VW?
Dlaczego kobiety żyją dłużej od mężczyzn?
Bóg rekompensuje im czas stracony na parkowaniu
:D
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

wczoraj w salonie jak ogladałem 6r powiedziano mi ze pelnowymiarowe kolo zapasowe wystepuje w standardzie dla highline
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

5x100 ale jak co to kupuj ze styropianem :grin:
raczej wielkość nie ma znaczenia większego
dojadówek jest sporo
a zestaw naprawczy.... obrzygana cała felga i żaden zakład później nie chce tego myć bo to bagno jest
v
vaaks
Początkujący
Początkujący

Post autor: vaaks »

Pełnowymiarowe na alusie jest w moim.
Awatar użytkownika
Skfarek
Spamer
Spamer

Post autor: Skfarek »

psiaja tu masz dojazdówkę:

http://allegro.pl/vw-polo-6r-ibiza-6j-2 ... 10543.html

a tu pełnowymiarowy zapas:

http://allegro.pl/vw-polo-6r0-2008-2011 ... 58719.html

Cena praktycznie identyczna :)
6n leichtwagen: hamownia s.41 http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=142
1.6 AEA shamowane]
Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl
Serwis mechaniczny: [url=http://www.au
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Ja mam u siebie oryginalnie pełnowymiarowy zapas dokładnie taki jak z drugiego linku kolegi Skfarek.
Awatar użytkownika
polakotek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: polakotek »

Ja u siebie tez mam dojazdowke, ale tez sie chyba w koncu zdecyduje na normalna opone. JAk sie zlapie kapcia w miescie to pol biedy, ale 300 km od domu w niedziele o godz 20 to juz slabo... A zestawy naprawcze to jest kupa, to w ogole nie dziala. Tak jak ktos wspomnial, felga obrzygana, opona obrzygana, wulkanizator obrzygany...
Nie ma Polo, jest Skoda :(
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

[quote=""vwkas18""]5x100 ale jak co to kupuj ze styropianem :grin:
dojadówek jest sporo
a zestaw naprawczy.... obrzygana cała felga i żaden zakład później nie chce tego myć bo to bagno jest[/quote]
Wielkość ma znaczenie.
Średnica koła musi zgadać się z innymi.
Standardowy, podstawowy rozmiar koła dla Golfa mk4 to 175/80 R14 dla diesla 195/65 R15. Oczywiście były 15, 16 itp ale to nie ma znaczenia bo koło ma taką samą średnicę.

Średnica koła to 634,5 mm lub 635,6 czyli 1 mm różnicy.

Dla Polo 5 podstawowy rozmiar to 175/70 R14 a to daje średnice koła 600,6.
Jeśli kupimy dojazd z Golfa mk4 to będziemy mieli 3,5 centymetra różnicy w wysokości koła - powodzenia więc z jazdą na takim setupie.

Jeśli chcesz więc kupić kompletny dojazd to z Polo 5 lub seata Ibiza 5. Fabia ma wiekość jak Polo 4 czyli 165/70/14 a to daje rozmiar koła 586,6 mm czyli 14 mm różnicy - dość dużo.

Więc alko komplet z podanych auto przeze mnie albo felga plus dokupienie opony.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""jhosef""][quote=""vwkas18""]5x100 ale jak co to kupuj ze styropianem :grin:
[/quote]
Wielkość ma znaczenie.
Średnica koła musi zgadać się z innymi.
[/quote]

Jhosef: Owszem ma znaczenie, ale nie przesadzajmy... A co np. ja miałbym zrobić w takim przypadku gdy na zimę mam koło 165/70 R14, a na lato 185/55 R15? Razem ze zmianą kół zmieniać zapas? Jak dla mnie to na zapasie może być koło co ogólnie obwodem będzie pasować do reszty - tzn ważne żeby było zgodne z rozmiarami producenta dedykowanymi do danego modelu samochodu. Oczywistym jest, że w Polo nie może być zapas z Golfa :crazy:
Obecnie na zapasie mam 185/60 R14 - zatem jeszcze inny rozmiar niż zimówki i letnie. Ale zmieniać tego nie mam zamiaru.
Owszem raz na zimówkach musiałem założyć zapas - wtedy żeby jechać prosto trzeba było trzymać lekko skręconą kierownicę, ale mówię, dojechałem do domu, a następny wyjazd był od razu do zakładu wulkanizacyjnego. Nie wiem co na to by powiedziała policja, ale bez przesady - przecież nie będę lawety wołał.. I tak na zapasie jak się jeździ to max kilkanaście, kilkadziesiąt kilometrów i służy on tylko w przypadku awaryjnych sytuacji, żeby nie stanąć na drodze...:crazy:

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
psiaja
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: psiaja »

[quote=""Witek6935""]A co np. ja miałbym zrobić w takim przypadku gdy na zimę mam koło 165/70 R14, a na lato 185/55 R15? Razem ze zmianą kół zmieniać zapas? Jak dla mnie to na zapasie może być koło co ogólnie obwodem będzie pasować do reszty - tzn ważne żeby było zgodne z rozmiarami producenta dedykowanymi do danego modelu samochodu.[/quote]
Sam też mam to w pamięci. Obecnie jeżdżę na "oryginałach", czyli 185/60 R15, jednak bardzo mocno myślę o aluskach R16 i gumach w rozmiarze 215/45 ew. 205 .. Chodź zgodnie ze stronką zamienniki opon w portalu oponeo.pl różnica między obecną 15tką a przyszłą 16tką to 3mm, czyli do przeżycia, oby "nie stać w polu" i "następnego dnia pojawić się w zakładzie wulkanizacyjnym"
Szczerze przyznam, że do tej pory myślałem raczej o dobrej dojazdówce (różnica ok 100 złociszy) ale teraz zastanawiam się nad pełnowymiarowym kołem
Dzięki Bogu są święta, spotkania z rodzinką, coś się w końcu wypije i umysł się rozjaśni :D
pzdr
Dlaczego kobiety żyją dłużej od mężczyzn?
Bóg rekompensuje im czas stracony na parkowaniu
:D
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Nie ma znaczenia czy masz koła 14,15 czy 17. Średnica koła ma zostać dokładnie taka sama. Tolerancja różnicy wynosi 2 procent.
165/70 R14, a na lato 185/55 R15?
Nic, bo te koła mają taką samą średnicę. Chyba nie wiesz na czym polega dobór kół i opon do auta. Zakładając nawet 17 należy zachować średnice koła poprzez dobór opon...
Awatar użytkownika
matimon
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: matimon »

u mnie zapas: 185/60 r 15 + stalowa felga
Miło wspominam swoja Fabię
m
mazzoll
Newbie
Newbie

Post autor: mazzoll »

Witam

Odgrzeje nieco temat.
Chciałbym kupić dobre jakościowo koło dojazdowe do swojego VW Polo V - 2010r. Na kołach mam opony: 185/60R 15 84T.
Co sadzicie o tej ofercie:
http://allegro.pl/show_item.php?item=6009934791
?
Potrafi może ktoś podać link do ciekawej oferty z dojazdówką?

Z góry dzięki.

--
Pozdrawiam,
Adam.
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

To już lepiej w tej cenie sobie kupić normalne koło zapasowe moim zdaniem Ta co podałeś nie będzie pasowała. Jak coś to mam normalne koło zapasowe do sprzedania w dziale giełda.
m
mazzoll
Newbie
Newbie

Post autor: mazzoll »

Witam

Dzięki za odpowiedź.
Ze względu na LPG w miejscu koła, zależy mi na dojazdówce. Normalne koło - zapas mam i chętnie też sprzedam.
Gdzie szukać dobrej, pasującej dojazdówki do Polo V - 2010r.?
:-)

--
Pozdrawiam,
Adam.
ODPOWIEDZ

Wróć do „felgi i opony”