wskaźnik paliwa źle wskazuje

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mydlos1
Raczkujący
Raczkujący

wskaźnik paliwa źle wskazuje

Post autor: mydlos1 »

Wskaźnik pokazuje w drugą stronę, tzn. kiedy mam pełny bak wskazówka spada do zera i zapala się kontrolka paliwa. Jak to naprawić i czy w ogóle można coś z tym zrobić. Polo 1,7 SDI 98 r.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

A jakie masz obecnie zegary?? Gdzie umiejscowione są wskaźniki od paliwa i temperatury cieczy chłodzącej?? Na dole w rogach, czy na górze między zegarami??
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

[quote=""czaja454""]zapala się kontrolka paliwa[/quote]
czaja454
Skoro mu się zapala kontrolka to ma nowe zegary bo w zegarach sprzed liftu nie ma kontrolki, tzn jest ale nie podłączona ... :P
Awatar użytkownika
suff
Wtajemniczony
Wtajemniczony
Kontakt:

Post autor: suff »

mydlos: sprawdz czujnik paliwa. bardzo podobne objawy sa w momencie zmiany licznikow ze starych na nowe jesli sie nie wymieni kilku czesci w tym wspomnianego czujnika paliwa
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

bleah1986
no tak, o tym nie pomyślałem. Całkowicie sie zgadzam.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

a w starszych polówkach można podłączyć kontrolke jakoś rezerwy ? mam 6n 1996 1.9D a ile w takiej polówce robicie na rezerwie? ile to litrów w baku te czerwone pole? na wskazówce
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Teoretycznie rezerwa to 7 litrów (wg. książki), a ile na tym przejedziesz to zależy jak będziesz gaz naciskał :)
Awatar użytkownika
Mlody
Początkujący
Początkujący

Post autor: Mlody »

[quote=""ghul177""]a w starszych polówkach można podłączyć kontrolke jakoś rezerwy ? mam 6n 1996 1.9D a ile w takiej polówce robicie na rezerwie? ile to litrów w baku te czerwone pole? na wskazówce[/quote]

Nie w kazdej. Przynajmniej w benzyniakach sa chyba 3 rodzaje budzikow, w jednym wystarczy wlozyc zarowke, w drugim przylutowac diode a w trzecim sie nie da :) Oczywisice jezeli dobrze pamietam. Wiem ze u mnie sie nie dalo.
A co do rezerwy to 7 litrow. Najlepiej nie jechac wiecej niz 50 km na rezerwie.

A moze miales zmieniane liczniki i plywak nie zostal zmieniony i wskaznik pokazuje odwrotnie?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

lepiej nie testować takich rzeczy, przez wysuszanie baku można uwalić pompę paliwa. :skull:
U mnie na rezerwie zrobiłem 100 km i wskazówka była już na 0 jeszcze jechał ale już nie testowałem więcej...bo aż strach się bać...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Bieniek1984
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Bieniek1984 »

dokłanie nie ma co jeździć na rezerwie zaciągnie syfu z baku i będzie później problem a w dielsu to już wogóle zapowietrzysz układ i będzie całkowita lipa
Było -> ABS, PPx2, OpenAiR, Servo, centralny+alarm, szport wydech <!-- s]
Bylo Audi B4 1,9 TDI + chip ,
było VW Golf 1,6 TD + LDA, FMIC
było Audi A4 1.9 TDI chip 115KM
jest VW Golf 4 1.9 TDI 90KM
Jest wsk 125
m
mydlos1
Raczkujący
Raczkujący

nie wiem, czy miałem zmieniane liczniki - kupiłem go z takimi i od początku myślałem, że jest mało paliwa, ale im więcej dolewałem, tym wskazówka spadała do zera. Zegary wyglądają następująco: po lewej stronie obrotościomierz, po prawej licznik prędkości. Pomiędzy nimi wszystkie kontrolki, a nad kontrolkami wskaźnik temperatury i ilości paliwa. Nawet nie mogę sprawdzić ile przejadę na rezerwie, bo... ciągle się pali kontrolka paliwa, a mam raczej zawsze pełny bak. Pomóżcie - co zrobić, żeby wskazywało normalnie.

-- Sob Lip 18, 2009 1:55 pm --

[quote=""czaja454""]A jakie masz obecnie zegary?? Gdzie umiejscowione są wskaźniki od paliwa i temperatury cieczy chłodzącej?? Na dole w rogach, czy na górze między zegarami??[/quote]
Umieszczone są na górze, między zegarami.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Pływak w baku do wymiany
m
mydlos1
Raczkujący
Raczkujący

[quote=""turzol""]Pływak w baku do wymiany[/quote]