Stłuczka :( Co teraz ??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
TheR
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: TheR »

Jako że weekend to dopiero w poniedziałek będe dzwonił i się dowiadywał co i jak :)

Dzięki wszystkim za odpowiedzi :D
[url=http://www.ppkonstruktor.pl/]"Klikniesz ??" <!-- s]
Awatar użytkownika
tomaloski
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: tomaloski »

Jeżeli nie chce się Tobie chodzić, zawsze możesz zrobić to on-line przez 24h/7 :)

http://www.compensa.pl/PL/Szkody/zgloszenie.html
m
marsu
Newbie
Newbie

Post autor: marsu »

Sprawdź w umowie czy masz naprawę liczoną na zamiennikach , czy na części oryginalne. Jeżeli na zamiennikach to dostaniesz kosztorys który bedzie uwzgledniał to co masz do wymiany ale z części zamiennych. Miałem ostatnio wypadek i miałem wszytsko na zamiennikach w kosztorysie np. reflektor był od dostawcy BHMD - koszt 401 zł lub grill z emblematem VW od dostawcy Polcar za 46 zł - za tyle to nawet na giełdzie oryginalnego nie kupi. I jeszcze jedna sprawa sprawdź czy masz zawartą umowę na kwotę brutto czy netto, ponieważ jeżeli weźmiesz pieniądze do ręki to dostaniesz kwotę netto, a warsztat weźmie kwotę brutto, ale warsztat będzie musiał naprawić samochód na tych częściach które będziesz miał w kosztorysie, a tam jest dokładnie wymieniona jaka częśc ma być zamontowana. Oczywiście wszytko powyższe zalezy od warunków umowy.
Awatar użytkownika
bleah
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: bleah »

Jeśli to nie jest jego wina, a nie jest to nie z jego ubezpieczenia będzie naprawa tylko z ubezpieczenia sprawcy.
Awatar użytkownika
TheR
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: TheR »

Nie moja wina :D

Ja sobie spokojnie jechałem swoją drogą a ciężarowa "kulturalnie" przywaliła mi w tyłek :)
[url=http://www.ppkonstruktor.pl/]"Klikniesz ??" <!-- s]
k
kleczor
Newbie
Newbie

Post autor: kleczor »

Powiem na swoim przykładzie bo właśnie to przerabiałem . Wszystko zależy od stanu auta. Mam Polówkę z 93r. Uznali szkodę całkowitą. (też byłem walnięty w tył ,tylko tak ze boczne błotniki pogięło . Podłużnice też.... . Wartość auta według Autotaxu czy jakoś tak :) :3100 zł przed wypadkiem . Wartość po wypadku 350zł . Dostałem 2750zł . . Złotorączek :)wyciągnął tak że jeździ , a jeszcze kasy zostało :).
Wycena zależna od stanu wyposażenia itp. Przy takim wypadku warto zwrócić uwagę czy nie występuje ból szyi itp. (jak się dobrze poudaje to więcej za to dostał byś :). Trzeba to jednak zgłosić od razu policji przy wypadku. później badania prześwietlenia .. ale może się opłacać. O tym dowiedziałem się po fakcie...

-- Pią Lip 24, 2009 4:52 pm --

Nie dodałem a ważne !!!. Rzeczoznawca sprawdza z licznika przebieg..... To też jest brane przy wycenie. W całym tym kosztorysie miałem podane koszty części liczone przez współczynnik zużycia ,wyliczony właśnie na podstawie przebiegu... . Lepiej aby przebieg nie był za duży. Ja miałem 140tyś ,a ile naprawdę tego nie wiedzą najstarsi górale :).
Poza tym do wyceny auta biorą wszystko . Radio w wyposażeniu , nawet obrotomierz odnotowali...:)
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

Akurat ze pod uwage biora wyposazenie to sie zgodze. ja mam u siebie fotele z corrado obszyte skora i jak rozwalilem zawieszenie na dziurze to PZU to tez bralo pod uwage. a przebieg to ja mam w tej chwili 25 tys:P
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”