Witam,
chodzi o cross polo 1.2 TSI kupiony w listopadzie 2010.
Zauważyłem ostatnio, gdy klimy półautomatycznej używam, że gdy, np 2ką pogdazuje przy jeździe i puszczam gaz to klima tak lekko wyje jakby razem z silnikiem gazowala i spadala z wyższych obrotów - powinno tak byc? Trochę to dziwne, czy dodawanie gazu winno mieć wpływ taki na klimę? Jest jakaś akcja na to?
Czy moja auto łapie się na TPI 15D8 - hałasujący rozrząd?
Czy normalne jest to, że podczas stania na światłach np, na luzie silnik tak rzadko ale na chwilkę podryguje sam?
Już w maju byłem w Niemczech na akcji z podkładką dystansową pod turbiną, soft jeżdźe często na nowszy zmieniać, gwarancje mam do końca listopada tego roku, więc myślę co by jeszcze z gwarancji wycisnąć.
Ja wszystko robie w WV Pasewalk, bo zawsze wszystko robione jest odrazu, bez wyznaczania terminów i czekania, Niemiec to Niemiec - tym bardziej jak da mu sie ptasie mleczko i polskie piwo:) i smieją się z polskich serwisantów jak mi odpowiadali w Szczecinie - ten typ tak ma.
Proszę o rady:)
Jak myślicie, czy w aucie w tym wieku warto jest zrobic tzw serwis letni za 15 Euro? Parę razy już robiłem, otrzymuje się całą listę od majstra co sprawdzone zostało - ojciec mi mówi, że robienientego w aucie w takim wieku to niepotrzebne wywalanie kasy - też tak sądzicie?
mam to samo, 3 dni temu na przeglądzie zgłosiłem klime i rozrząd
w ASO Magro Tychy powiedzieli: przy nas samochód zapala normalnie, wiec nie wymienimy rozrządu, a TPI 15D8 to nie jest akcja serwisowa tylko zalecenie producenta.
czyli dla mnie wygląda to tak, że muszę zostawić samochód na 3 miesiące żęby go sobie pozapalali, pojeździli i jak usłyszą terkotanie przy zapalaniu co najmniej 10 razy to może wymienią
Co do klimy to dowiedziałem się, że tak ma być, ma wyć ile wlezie bo to NORMALNE,
nosz kurrr,..
To zmien ASO.Ja jezdze do Świdnicy i jest OK.Przejechal sie ze mna diagnosta,klima wyla,zamowili kompresor i po sprawie.W kompresorze jest elektrozawor ktory w niektorych modelach sie wymienia a w niektorych jest zintegrowany z kompresorem wiec sie wymienia caly kompresor.
1.2 TSI z 2010 roku i chyba połowy 2011 o ile dobrze pamiętam miały jeszcze niepoprawiony rozrząd i może tak być że trzeba go wymienić na gwarancji.
Robili to u mnie i po wymianie wszystko OK.
Sprawa rozrządu wygląda tak że owszem jeżeli jest głośny i wyraźnie hałasuje to go wymienią na gwarancji, gorzej gdy takich objawów nie ma w trakcie okresu gwarancyjnego, wtedy ASO odmawia naprawy...
W pierwszych modelach 1,2 TSI mogą występować własnie te problemy z dzwoniacym łańcuchem rozrządu tuz po odpaleniu i w trakcie eksploatacji szczególnie przy niższych obrotach, w pierwszych modelach były montowane słabsze łańcuszki rozrządu miały jedno ogniwko mnie niz montowane w modelach z rokiem produkcji w nadwoziu ( C ). I kwestią wymiany na gwarancji tego rozrządu jest ASO jedniy wymienią drudzy nie jak to już jest w Polsce... Ciekawostka taka że w Niemczech bez gadania usuwają usterki z klimą rozrządem czy sprężarką.
[size=12px]
[size=12px]
Kupie rozpórke gora i dol oraz znaczek GT na gril... PW