[6N] bicie kierownicy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

W jakim stanie masz tuleje metalowo-gumowe wahaczy i sworznie? Sprawdzili Ci to przed ustawieniem zbieżności?
Ż
Żółw
Newbie
Newbie

Post autor: Żółw »

właśnie że nie to jacyś byli amatorzy a w moim mieście nie ma pożądnego fachmana od zbierzności. a w jakim stanie mowinny być te gumy na wchaczach?? można sprawdzić brechą , łomem , łapką, czy są luzy?? :oki:
Awatar użytkownika
klocek
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: klocek »

mialem tak na alusach, przy zmianie opon wywazalem kola no i jest git ;)
Ż
Żółw
Newbie
Newbie

Będę miał możliwość wjechać na kanał to dam znać co dalej.
k
krakers2207
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: krakers2207 »

Według mnie przegrzałeś hamulce i tarcze są zwichrowane u mnie tak było po poprzednim właścicielu skody. Sprawdź miernikiem stopień zwichrowania jeśli będzie zbyt duży czeka Cię wymiana tarcz ;)
Ż
Żółw
Newbie
Newbie

A jakim miernikiem to sprawdzić? I jak można było przegrzać tarcze? Jak budę podeprze na koziołkach i włączę bieg to coś będę widział?? w sumie to czuć to tylko przy hamowaniu. A pół oś boże być krzywa?? :vinsent:
k
krakers2207
Mały interesant
Mały interesant

No a kiedy będziesz czuł jak nie przy hamowaniu :D Jakby było coś innego to byś to ciągle czuł a jak przy hamowaniu to tarcze zwichrowane i tyle ;) Ja też nie wiedziałem kiedy przegrzałem a jednak przegrzałem :D Ktoś już przed Tobą mógł wymieniać tarcze nie wyczyścił miejsca przylegania tarczy do piasty i się zwichrowało. Co do przyrządu to nie wiem gdzie coś takiego dostać na oko tego nie zobaczysz. Zobacz jeszcze czy Ci się coś nie zapiekło na tarczach albo jakiś rant z rdzy nie powstał bo wtedy może być podobnie ;) Jeździć tak nie polecam bo skutki mogą być tragiczne dla przegubów, lączników, stabilizatora.
Ż
Żółw
Newbie
Newbie

Kuresz dużo km robie. Hoć tarcze to już 3 raz będę wymieniał. Tzn mechanik wymieniał a teraz wymienie sobie sam jakieś pożądne sobie kupie i klocki to samo. Tylko najgorzej jak za 1000km to samo sie bedzie działo. to co w tedy.
k
krakers2207
Mały interesant
Mały interesant

Kupuj porządne tarcze w hurtowniach motoryzacyjnych gdzie zaproponują Ci kilka rodzaji a nie że powie Ci weźmie Pan te bo są najlepsze. Popatrz na alledrogo co tam mają i nie oszczędzaj przede wszystkim a jeśli obawiasz się o to że znowu będzie to samo po 1000 km to najlepiej jedź do jakiegoś serwisu co Ci wymienią i dadzą gwarancje na ich tarcze, wtedy jak Ci się posypie to możesz ich skarżyć i będą Ci musieli usunąć usterkę :)
Ż
Żółw
Newbie
Newbie

Ok dzięki za podpowiedz. oszczędzać na tarczach nie ma co to w kocu nasze życie jest ważniejsze. kurczę tylko kiedy to zrobię.
k
krakers2207
Mały interesant
Mały interesant

Jeśli chcesz tanio i dobrze zrobić to polecam jakieś serwisy które kiedyś miały autoryzacje a teraz już jej nie mają np Daewoo serwis, u mnie na Pomorzu jest taki serwis sprowadzą Ci części, umówią się na konkretną godzinę z Tobą, oddasz samochód i odbierzesz o umówionej godzinie a mechanicy są tam nieziemscy znają się każdym aucie, mój znajomy Mustanga GT z USA tam serwisuje i mówi że nie jechał by nigdzie indziej. No i oczywiście koszt usługi jest bardzo przystępny także życzę wytrwałości i szerokości Pozdrawiam ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”