Projekt - cyfrowy wskaźnik poziomu paliwa

Coś nie działa? Nie wiesz jak uporać się z usterką bądź problemem technicznym w Twoim polo? To właściwy dział,by zadać pytanie.

Moderator: Global Moderator

Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Projekt - cyfrowy wskaźnik poziomu paliwa

Post autor: Artpolo »

Za sprawą dużej dawki UV uruchomiłem projekt utworzenia cyfrowego wskaźnika poziomu paliwa.

Sprawa jest prosta.
1. System ma pokazywać zawartość zbiornika w %.
2. System ma pokazywać zawartość zbiornika w litrach.
3. Ma ostrzegać pulsowaniem wskaźnika przy odpowiednio niskim poziomie paliwa.
4. Ma ostrzegać dźwiękowo przy ekstremalnie niskim poziomie.

Tradycyjny wskaźnik jest nieprecyzyjny jednak jego czujnik działa na zasadzie rezystancji co można łatwo wykorzystać.
Podłączenie wskaźnika polegać ma na prostym wpięciu się pod 1 przewód ze zbiornika oraz zasilania z zapalniczki.

Zaczynam zbierać niezbędne materiały.

Czekam na jakieś sugestie i propozycje.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

dosyć trudno będzie to samemu zrobić, znalazłem coś na wzór,
http://www.allegro.pl/item681921878_wsk ... ml#gallery
może by napisać jakąś sugestie do firm produkujących elektronikę, np. Jabel,
http://jabel.com.pl/?,o1,15,,
Bardzo ciekawy projekt.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Myślę o wskazaniu cyframi np. 36 L lub 36 %. Nie będzie problemu już budowałem takie układy.
Wskaźnik oparty o kreski czy diody ma 1 wadę. Przy 10 kreskach masz +-10% błedu.
Przy cyfrowym możesz wyświetlić np. 27,54 L paliwa w zbiorniku. I takie mam zamierzenie.

Tak na prawdę wskaźniki, które pokazałeś można śmiało wykorzystać. Należałoby tylko zmienić jednostkę wejściową i przeprowadzić kalibrację. Wykonanie wskaźnika na bazie termometru jest jak najbardziej na miejscu.

Jest jeszcze jeden aspekt. W moim przypadku wskaźnik będzie wbudowany w jedną konsolkę wraz z innymi wskaźnikami więc modyfikacji musiałaby ulec również konstrukcja wskaźnika.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „100 technicznych pytań do...”