[6R] 1.2 TSI Dźwięk silnika - Akcje serwisowe?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

[6R] 1.2 TSI Dźwięk silnika - Akcje serwisowe?

Post autor: kuci5 »

Z góry przepraszam, jeśli źle założyłem nowy temat, ale nie wiedziałem w którym temacie napisać posta.
Mianowicie, niepokoi mnie praca silnika. Rzegotanie, stuki itd
Silnik to 1.2 TSI zakupiony w grudniu 2010r. Przebieg (uwaga) 9tys. km. Samochód więcej stoi niż jeździ, ponieważ do pracy mam blisko a w Krakowie mieście wiecznych korków, nie opłaca się jeździć samochodem.
W poniedziałek 4.06.2012r. jade na przegląd (wymiana oleju itd) co prawda mogę nim śmiało jeździć do grudnia lub do 30000 km ale wole jednak jechać teraz i chciałbym odrazu zgłosić problem. Wszyscy wiemy, że ASO nie lubi kłopotliwych klientów i raczej powiedzą , że ten typ tak ma, dlatego chciałem się Was zapytać o opinie i instrukcje postępowania z serwisantami.
Nagrałem 2 filmiki z pracy silnika, niestety nie udało mi się usłyszeć sporadycznych dźwięków podczas odpalania samochodu i ewidentnego hałasowania rozrządu jaki był wspominany w innych tematach.
Z góry przepraszam, za głosy na filmiku (sąsiedzi z garażu obok i ich dogadywanie).

http://www.youtube.com/watch?v=X9Fu2Rntpb0

http://www.youtube.com/watch?v=4j6tXfbQMgE

Z góry dziękuje za porady.
S
Sako11
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Sako11 »

być może to jest napinacz rozrządu hydrauliczny łańcucha on może robić taki hałas
Było POLO 6N 1.0 1997r Yellow Bahama

JEST COŚ CO NIGDY NIE UMIERA TO MIŁOŚĆ DO VOLKSWAGENA!!!!!!!!!!!!!

Byłe Moje Polo >>> viewtopic.php?f=29&t=23723
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

U Ciebie to jest jeszcze nic. U mnie przy przebiegu 30 tyś to już naprawdę ładnie dawało po uszach. Myślę, że możesz mieć nie lada problem z tym zgłoszeniem, bo dźwięk nie jest tak natarczywy jak u mnie. I serwis może stwierdzić, że jest to normalny odgłos pracującego łańcucha. Ja miałem "łatwiej", potratowano problem poważnie i profesjonalnie wykonali naprawę.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
G
Grabiko
Newbie
Newbie

Post autor: Grabiko »

Jest akcja serwisowa na silnik 1.2 TSI dotycząca rozrządu. Akcja ma numer TPI 15D8. Jedź do serwisu lub zadzwoń, podaj numer akcji i numer nadwozia. Jak się łapiesz to muszą wymienić bez gadania.

Ja to mam problem bo moje polo jest z sierpnia 2011 roku i rozrząd hałasuje a mój silnik nie łapie się na tą akcje.
Może ktoś wie jak zagadać z serwisem aby to zrobili.
Mam nagrany dźwięk hałasu rozrządu, chcę zgłosić drugi raz tą usterkę ale serwis mówi że jak u nich stoi auto to nic nie słuchać.
Bądź tu mądry...
Awatar użytkownika
Bartek1441
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Bartek1441 »

Grabiko musisz próbować jeszcze w innym serwisie, bo to tylko zalezy od gwaranta czy uzna ten rorzad czy nie a serisy robia to nie chcetnie bo duzo bawienie sie z tym rozrzadem jest a bardzo mala kasa i same problemy pozniej nie lapiesz sie bo juz masz rok modelowy po modernizacji silnika, próbuj jeszcze tam gdzie bylo kupione auto a jak nie sprawdz w innych serwisach, bo teraz gwarantem nie jest VW tylko dane ASO.
[size=12px]

[size=12px]
Kupie rozpórke gora i dol oraz znaczek GT na gril... PW
s
staff
Newbie
Newbie

Post autor: staff »

witam
dziś byłem na wycieczce do aso w sprawie łańcuszka rozrządu w 1,2tsi 85KM - umówili autko na sobotę 1 grudnia aby sobie mogli w poniedziałek rano posłuchać. silnik w fabii i jest sprzed 22 tygodnia 2011r.
jestem naprawdę ciekawy jakie zajmą stanowisko, skoda jeszcze nie ma akcji serwisowej.
Awatar użytkownika
kuci5
Początkujący
Początkujący

Post autor: kuci5 »

[quote=""staff""]witam
dziś byłem na wycieczce do aso w sprawie łańcuszka rozrządu w 1,2tsi 85KM [/quote]

85 KM w 1.2 TSI?
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Taki silniki wychodzi w Skodzie.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

Tak, w Fabii są dwa silniki 1.2TSI o mocach 85 i 105 KM. A w Polo są 90 i 105 KM, tak dla różności :)
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

90 km w Polo? Nie słyszałem o takim 1.2 TSI.
Awatar użytkownika
ecd
Początkujący
Początkujący

Post autor: ecd »

No jest co prawda w Polsce niedostępny ale np. na rynku niemieckim można kupić. Aha i skrzynia jest 5 biegowa.
s
staff
Newbie
Newbie

Post autor: staff »

skoda do fabii II wkłada silniki 1,2 tsi z mocą 85KM i 105KM - silnik nie różni się niczym poza ciśnieniem doładowania ...
w obydwu wersjach są inne skrzynie biegów 5 biegowe, więc podejrzewam że w polo 90KM robi inna skrzynia biegów- moc jest sprawdzana na najwyższym przełożeniu o ile się nie mylę. Wersja 105KM ma Skrzynię LMG- F2 FL 5b. Co do układu hamulcowego to podobnie jak w polo - większe tarcze z przodu i tarcze z tyłu. Aha esp można wyłączyć- w polo 1,4 tdi 2008 niestety esp jest automatyczne.
k
kaliope
Newbie
Newbie

Post autor: kaliope »

Kolega jeździ roomsterem 1.2, 105 koni. Pierwszy raz rozrzad robił przy 30kkm. Potem przy 50 kkm. Dziś ma 60kkm i jeszcze tylko 2 miesiace gwarancji i auto znów dzwoni po odpaleniu auta. Bezradność. Sprawa już poruszona w centrali skody. Kolega żąda wymiany silnika a oni chcą mu tylko robić rozrząd po raz trzeci.
m
minowako
Newbie
Newbie

Post autor: minowako »

tak kolega też ma polówkę z silnikiem tsi i muszę przyznać że rzeczywiście z silnikiem jest coś nie tak :o .... dobrze że kumpel odwiódł mnie i kupiłem 1.4 85 KM :yahoo:
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Z tym silnikiem to jak z dreamlinerem. Jest nowy, oszczedny i dość mocny, ale ma choroby wieku dziecięcego jak ten rozrząd. U mnie rozrząd przy 16 tyś przebiegu się odzywał, a teraz po akcji serwisowej i wymianie łańcucha + napinacza jest wszystko ok, a zrobione mam ponad 10 tyś na nowym.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”