Problem rozwiązany. W moim przypadku była to walnięta kolejna cewka. Żeby koledzy mnie tutaj nie zarzucili słowami "a nie mowilem", to dodam kilka faktow na swoje usprawiedliwienie. Pierwszy, niedawno mieli na warsztacie Polo albo inny model auta, który miał takie same objawy jak u mnie i w tamtym przypadku trzeba było robić regeneracje głowicy. Niestety nie wiem z kim ma ASO podpisaną umowę, ale ponoć robi ktoś dobrze i daje gwarancję.
Drugi fakt, po zamianie wczoraj cewek 2z3 wskoczyl blad na 3 cylinder, ale nie chcial zniknac blad z drugiego cylindra. Dziś w serwisie takiej sytuacji nie bylo. Zmiana cewek spowodowala tylko 1 blad, na cylindrze obok, wiec bylo raczej pewne ze to cewka. Dodatkowo podejrzec mozna w ECU w bloku 15 ilosc braków zapłonu na danym cylindrze. Blok 15, trzyma cylindry od 1-3.
Padły 2 cewki, wiec licze sie z tym, że kolejna niedlugo moze pasc do kompletu. Ponoć nie powinno być pęcherzy na górze cewki, a ja miałem na każdej uszkodzonej bąbelek.
Swoją drogą, sterownik chyba czasem celowo odlacza zaplon, albo mój egzemplarz już tak ma

. W bloku nr 18 sa minimalne i maksymalne obroty silnika, przy których wykryto brak zaplonu. Jesli nie wykryto, to wszedzie jest wartosc 0. Mi wykrył min przy 864 a max przy niecalych 1300, przy czym w pamieci usterek nie ma żadnego bledu (bledu gdy siedzialy uszkodzone cewki).