to jest normalne że spada moc, podam przykład z życia :blush2: wzięty:
np. w Lagunie 1,9 tdCi 130 koni po załączeniu klimy auto się robi bardziej mulaste i jest to odczuwalne,
o spalanie na kompie wzrasta o 2 l więcej, normalnie spalanie w granicach 5,4 l/100 km a po włączeniu klimy jakieś 7 l/100 km dlatego jeżdzę bez klimy
Klimę włączam tylko na długich trasach gdy autko jest ciągle rozpędzone.
Klima w korku to delikatne nieporozumienie.
Najśmieszniejsze w tym jest jak ja to nazywam "turbo". Stajemy na światłach, włączamy klimę i czekamy.
Jak zapoda zielone gaz do dechy, przy 3000rpm wyłączamy klimę - silnik dostaje niesamowitego strzała :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
[quote=""limpek""]jaki silnik??? jaka klima manualna czy climatronic??? Napisz coś rzeczowo bo po rodzaju czcionki się nie domyślimy :vinsent:[/quote]
1.4 60KM, klima manual
Najśmieszniejsze w tym jest jak ja to nazywam "turbo". Stajemy na światłach, włączamy klimę i czekamy.
Jak zapoda zielone gaz do dechy, przy 3000rpm wyłączamy klimę - silnik dostaje niesamowitego strzała
ciekawy patent na więcej mocy w poli heh...
Ciekawe ile w tym żartu a ile prawdy ale podoba mi sie koncepcja tego pomysłu, jest boski :good: :rotfl: :yahoo:
To nie jest żart. Każdy kto ma klimę może sprawdzić. Odkryłem to przez przypadek. Żona włączyła klimę i mi przymulił - to wykliknąłem klimę i prawie facetowi w tył nie wjechałem. :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Niestety jakimś zrządzeniem losu jest to że w upalne dni to właśnie w korkach jest najcieplej ;p Ja klimy nie żałuje w okresie letnim chodzi u mnie przez 80% pracy silnika i na 6n2 AMF 1.4TDi spalanie wzrasta mi o jakieś 1,5litra na 100. Więc przyzwoicie. Panowie po to ten wynalazek jest i po to się płaci więcej za samochód z klimą;) a co do spadku mocy, trzeba przyznać że takowy jest (słychać wyraźnie jak klima obniża obroty) ale przy dieslach to nie jest taka tragedia jak przy benzynie (w domu mamy peugota 1.4 z klimą noi jest trochę lipnie, więc myślę że w polo z 1.4 może być podobnie.
Pozdrawiam
Tutaj nie chodzi o zużycie paliwa. Jeżeli na dworze jest 50 stopni to też włączę klimę. Problem, przynajmniej u mnie polega na tym, że aby ruszyć z miejsca trzeba obroty podkręcić przynajmniej do 2000rpm bo inaczej zrobi blue...blue...blue...pryt :banghead: Takie kręcenie kilkadziesiąt razy w ciągu 10 minut jest trochę irytujące.
Ja też mam 1.4 60 KM i faktycznie w tych autach zauważalnie spada moc przy włączonej klimie żeby ruszył żwawo trzeba obroty podkręcić do 2500 ale jak już ktoś wyżej napisał najlepiej używać klimy w trasie wtedy auto nie zamula tak odczuwalnie.
6n2 1.4 TDI Amf.
Klima smiga non stop, az pojawia sie wilgoc na zewnetrznej stronie szyby przy nawiewach.
Klima chodzi ostatnio non stop, czy to trasa czy miasto.
Niestety ten ubytek jest odczuwalny, jednak przy spokojnej jezdzie nie robi roznicy.
Ostatnie spalanie z klima(80% czasu) 5,5l/100km
Jednak w trasie, gdzie naprawde potrzeba wyprzedzic to warta klime wylaczyc, silnik sie inaczej zbiera itp.
W miescie jedynie z tym ruszaniem moga byc klopoty, kwestia przyzwyczajenia.
A wszystko wlasnie przez to obciazenie silnika sprezarka.
Prawdopodobnie jest znaczaca roznica pomiedzy benzyna a dieslem - ropniak ma inna elastycznosc i tu klima wg mnie jest zdecydowanie mniej odczuwalna.
Dzisiaj w upale (być może dostałem zbyt dużą dawkę UV) wpadłem na pomysł automatycznego odcinania klimy w korku aby wyeliminować problemy z ruszaniem.
Układ miałby realizować proste zadanie.
1. Prędkość spadnie do 0km/h - system wchodzi w fazę czuwania przy włączonej klimie.
2. Po ruszeniu system wyłącza klimę do momentu uzyskania 2500rpm przez co najmniej 5 s.
Co Wy na taki projekcik?
Średnio to widze, bo to moze byc kosztowny bajer... slyszlem o czyms takim w amerykanskich autach.
Ja mam klime w 1.9D 64km bez turbo i nie narzekam... jak chce przejechac 10-15min przez miasto to nawet nie wlaczam klimy tylko otwieram na max szyby zeby to przewieterzyc... jak juz duzej jezdze po miescie czy PRIORYTETOWO na trasie to wlaczam klime i jest gitara
[quote=""Artpolo""]Co Wy na taki projekcik[/quote]
Projekcik jak najbardziej zacny. Widzę że kolega majsterkowicz/wynalazca
W innym miejscu juz pisałeś że zrobiłes płytkę wskaźnika biegów
Czekamy na efekty. Możesz w wolnej chwili wrzucic foty jak się prezentuje płytka ze wskazaniami biegów?