Witajcie,mam pewien problem,w grudniu 2007 był zakładany u mnie termostat,gdzie okazalo sie ze w gole go wczesniej nie bylo i silnik nie trzymal temperatury,raz gdy zrobilem 2 km silnik zagotowal sie do 110stopni po dluzszych próbach u mechanika okazało sie ze podobno trzeba bylo wymienic kruciec od termostatu bo obojetnie jak itermostat by byl to sie gotowal plyn chlodniczy.Po wymianie krucca wszystk obylo ok do wrzesnia tego roku,gdy jechalem do Zakopanem,bylo zimno i na zakopiance jak bylo pod gorke slinik zaczynal sie przegrzewac co bylo dziwne iwczesniej nie spotykane,od tamtego czasu silnik po nagrzaniu sie lekko przegrzewa,jego temeprarura szczegilnie w korku podchozi czasem do okol o110stopni ale kontrolka sie nei zaswieca,nie zasze sie to zdaza,sprawdzilem ze czasem termostat sie otwiera a czasem nie,zazwyczaj sie tak nie dzialy na trasie tylko jak stalem w korku np, choc ostatnio jak robilem na trasie 60km w jedna strone to silnik mial ponad 90 stopni.
Nie wiem w czym problem? Czy może wystarczy wymienic tylko termostat?? bardzo prosze o pomoc
Ostatnio zmieniony 22 gru 2008, 16:03 przez Karpus, łącznie zmieniany 1 raz.
Po uruchomieniu silnika sprawdzaj temperature dolnego weza chlodnicy, dopiero w momencie, gdy silnik sie juz dobrze rozgrzeje waz powinien zaczac robic sie cieply (termostat zaczyna sie otwierac). Sprawdz tez czy zalacza sie wentylator chlodnicy. :jee:
Raz mialem sytuacje kiedy nagrzał sie silnik i zaczol sie lekko przegrzewac,po czym zatrzyamalem sie,słyszałem jak chodzi wentyaltor i w chwili wyłączenia silnika wyłączyl sie co nie powinno miec miejsca,pozatym zawsze jak sie przegrzewal i zgasilem silnik to wentylator prawidlowo chodzil.Wtedy jak sie przegrzewal po niewilki mdystansie zatrzymalem sie i dotkonolem wezy byl zimny co oznaczalo ze termostat sie nie otworzył a powinien......
Witajcie.
A ja mam taki problem. Mam Polo 2 lata i wszystko było ok ale ostatnio odpaliłem i czekam żeby się nagrzał a on się nagrzewał chyba ze 20 minut , kiedyś tego nie było nagrzewał sie szybko, temperatura na dworzu +3 a on długo zimny. Czyżby to termostat poleciał bo ze dwa dni wcześniej jak go odpaliłem to mi dziwnie "cykał" ale przestał i nagrzewać się też przestał.
mialem podobny problem. bolec od termostatu przebil plastik glowiczki obudowy termostatu i ktos go juz tak zostawil (samochod z drugiej reki) wymontowujac termostat i nie zakladajac nowego. silnik nagrzewal sie bardzo dlugo a w trasie bardzo szybko gubil temperature. zalozylem nowy termostat z glowiczka i teraz wszystko dziala jak nalezy (ale zaczely sie problemy z wolnymi obrotami bo silnik zaczal pracowac w wyzszej temperaturze... :wsciekly: )
Termostat dzis został wymieniony wraz krućcem i problem nie minol,nadal auto sie przegrzewa,wentylator sie nie włącza
juz calkime nie wiem co robic? moze ktoś mi pomoże
musi sie zalaczyc jak osiagnie swoja temp jak sie niezalacza to jest cos nie tak albo czujnik albo wentylator trzeba zdjac kable z czujnika i zewrzec je powinien wentylator ruszyc jak ruszy to czujnik padniety jak nie to wentylator