jaka antena na magnesie?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

jaka antena na magnesie?

Post autor: misiek89 »

jaką polecicie mi antenke na magnesie do 150 zl max? najchętniej jakaś tak do 100 cm ;-)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
p
pietruh
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pietruh »

wilson little wil
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

ML145 Sirio/Midland/President lub ML100 Sirio. Ta pierwsza ma ok 150 cm, ta ostatnia 100 cm.

Unikaj Sunkerów, Voice Craftów czy innych podróbek.

P.S Hustler to podróbka wilson little wil
Co ciekawe Hustler jako podróbka jest podrabiany przez Sunkera i Voice Crafta. Ale nie polecam, bo dostaje sie do niej wilgoc i radio gorzej działa. Nie moje doswiadczenia, raczej kolezanki ze studiów.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

ja polecam ci antenę duńską Pirat, jest to antenka helikalna 63 cm, ma świetne parametry,
testowałem.
http://cbradio.abc24.pl/default.asp?kat ... pro=319578
http://www.allegro.pl/search.php?string ... lla-search
Z innych opcji to z opini wielu użytkowników polecane są metrówki marki Lemm.
Na codzień używam sirio ml145 i jest naprawdę dobra. Zasięg 12 km, czasami zbiera kosmitów i obcokrajowców,
Miałem kupić kiedyś tego pirata ale kupiłem okazyjnie ML145.
Co do hustlera to używałem tej anteny, i zgadzam się z Ralphem, jej wada: moknie w środku jest niezabezpieczona i potem się jaja dzieją, hustler to niezła antena ale jej żywotność określam tak na pół roku, potem można sobie ją położyć na półce....
Na antenie się nie oszczędza bo to ona ma największy wpływ na jakość i zasięg rozmowy przez CB no chyba że ktoś lubi co kilka miesięcy kupować nową....
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="Ralph"]lub ML100 Sirio[/quote]
chodzilo Ci o SIRIO AS-100?
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote="misiek89"][quote="Ralph"]lub ML100 Sirio[/quote]
chodzilo Ci o SIRIO AS-100?[/quote]

dokladnie o tą, pojechalem z rozpędu i wyszlo co wyszlo ;)
Obrazek
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

chyba sie skuszę na Sirio AS-100... tylko mam dwa "ale"
- jaka jest dlugość kabla? pytam bo co zobaczę opis aukcji to wszędzie podają inną długość kabla...
-jaka jest różnica po między antena z czerwoną opaską u dołu bata a a anteną z szarą opaska?

magnes dobrze się trzyma przy dużych prędkościach?

słyszalem tez ze mozna nabyc na alledrogo podrobki. jak odroznic podrobke od oryginału?
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Ad.1 Długość kabla to od 3-5 metrów, im dłuższa antena tym kabel krótszy, w metrowych antenkach masz ponad 4 metry kabla a w półtorametrowych tylko 3 z hakiem, długość kabla ma duże znaczenie przy strojeniu anteny, nie wolno sobie skracać jak się podoba, no chyba że troszeczkę a po tem obowiązkowo stroić antenę reflektometrem bo zmienia się jej spasowanie po wymianie kabla.

Ad.2 Różnica kolorków to tylko kosmetyka do końca roku 2008 produkowano z napisem niebieskim, a nowsze z czarnym to samo się tyczy tej sprężyny nad cewką, pasuje się dowiedzieć jak wygląda oryginał bo możesz natrafić na podróbkę,
podróba charakteryzuje się tym, że delikatnie ma inne wymiary dosłownie w milimetrach, materiały użyte w budowie są kiepskie, no i bardzo ważne kabel w podróbach jest mniej giętki i podatny na kruszenie i co ważne nieekranowany i czyli złapie więcej śmieci tzn zakłóceń z silnika, osprzętu i nie tylko, czasem cewka nawinięta jest np. na tekturkę :shock: ..(wiem bo rozkręcałem na części pierwsze cewkę podróby hustlera IC-100)
Magnes super trzyma jeśli to jest polo to nie zwali ci z dachu, ja przy 155 km/h z Sirio ML-145 nie ruszyło się o milimetr także :thumbsup:
Magnes trzyma że hej, w podróbkach zamiast magnesu neodymowego można znaleźć ferrytowy i on trzyma gorzej, ale to nie reguła. :!:

W instrukcji napisane jest że do 110 km/h ale wielu użytkowników może pochwalić się swoim rekordem z anteną CB spokojnie powyżej 150 km/h
tutaj na temat półtorametrówek i ich podróbek:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1062317.html
tutaj masz stronę producenta tych anten, cewka może się różnić bo w PL były sprzedawane z regularną walcową cewką, te nowsze mają takie jakby wcięcie na cewce:
http://www.sirioantenne.it/prodotti_ant.php?idp=111
tu masz instrukcję użytkowania anten sirio z serii AS jakby kto pytał:
http://www.sirioantenne.it/docs_downloa ... 7-2008.pdf

PS: antena nowa powinna być rozmontowana i powinna posiadać obowiązkowo naklejkę z aluminium, i gumową osłonę podstawy!!!
Bez tej naklejki SWR anteny jest wysokie bo antena nie jest wtedy dobrze zmasowana. Można zastąpić to kawałkiem folii aluminiowej do kanapek.
Co do wyboru anteny to trzeba brać pod uwagę teren w którym się mieszka, w górach antena obowiązkowo 1,5 m, mniejsze po prostu są za słabe jeśli mieszkasz na równinie to spokojnie wystarczy ta AS-100.
pozdrawiam
:wave:
civic r18a2/407 1,6 HDi
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

czyli podsumowując krotko:
- nowa antena w zestawie powinna mieć na spodzie naklejke z aluminium oraz podkladke gumową
- jak ma czerwony element w osłonie cewki tzn. że jest starszym modelem

dobra będę się kierował tymi wskazowkami w poszukiwaniu antenki ;-)
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Yhy tak mniej więcej w dwóch zdaniach to wygląda :oki:
Jak już co to na allegro może takich rzeczy nie kupuj to jednak jest półtora stówki, no i koszty przesyłki oczywiście.
Antenkę kupujesz raz a dobrze i się nią cieszysz a jak na bubla trafisz? to i za zwrot ci na allegro nie wrócą i czasu to trwa..etc
Rozejrzyj się w jakichś porządnych sklepach z CB radyjami obczaisz ceny zazwyczaj strojenie antenki w takich sklepach jest w cenie anteny (około 10-20 zł), ostatnio w Mediamarkcie widziałem niezły zasób anten CB sirio też tam obecne.
Na pewno znajdziesz coś dla swoich potrzeb.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Jak bedziesz mial za malo kabla, to zrobisz jak ja zrobilem. Kupilem kabel, koncówki oraz beczke.
Wszystko ladnie polutował znajomy z silesia SB i chwale sobie :) Dorobiony kable pochowałem w samochodzi. Mam on chyba 4 metry jak mnie pamiec nie myli. W bagazniku laczy sie z oryginalnym kablem Sirio ML145. Dzieki temu mam mozliwosc przerzucania anteny na inny samochod.

Przy tak niewielkich dlugosciach straty są marginalne i takie informacje mozna znalezc chocby na cb-radio.pl.
Kiedys krazyly jakies cuda, ze jezeli juz kabel sobie dorabiamy, to trzeba go przyciac o odpowiednia dlugosc zeby nie byl za dlugi czy tez za krotki... ale to chyba jakies urban legends :)
Obrazek
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Opinie co do długości kabla są podzielone :scratch: , nie obalam twojej wersji, ale uważam że ma znaczenie w końcu fabrycznie został właśnie taki założony tyczy się to nie tylko długości tego kabla ale i innych parametrów takich jak impedancja innego kabelka materiał z którego jest żyła czy nawet to czy taki przewód jest ekranowany a bubli wszelakich podzespołów elektronicznych niemało w naszym kraju... :geek:
tutaj do poczytania ciekawe materiałsy o w/w:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic445828.html
http://www.e.strefa.pl/articles.php?lng=pl&pg=61
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Atrax
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Atrax »

Po co dyskutowac o długości kabla. Sirio ML 145 ma kabel dopasowany idelanie do długości polo :) Antenka rewelacyjnie zbiera... hustler... no comment.
Tak długo jak długo istnieją armie, każdy poważniejszy konflikt będzie prowadził do wojny. Pacyfizm, który nie przeciwstawia się aktywnie zbrojeniom, jest i w dalszym ciągu będzie bezsilny.
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="rat4"]Jak już co to na allegro może takich rzeczy nie kupuj to jednak jest półtora stówki, no i koszty przesyłki oczywiście.[/quote]

konkretnie mam na mysli ta antenke: http://www.allegro.pl/item682973092_cb_ ... aw_fv.html
odbiór osobisty czyli raczej jakiegoś gówna mi nie wcisną :-D
Obrazek
Awatar użytkownika
Atrax
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Atrax »

Kup lepiej ML-145 :D troche droższa a najlepsza w swojej klasie :commando:
Tak długo jak długo istnieją armie, każdy poważniejszy konflikt będzie prowadził do wojny. Pacyfizm, który nie przeciwstawia się aktywnie zbrojeniom, jest i w dalszym ciągu będzie bezsilny.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”