[9n] Spryskiwacz tylnej szyby (przewód)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

[9n] Spryskiwacz tylnej szyby (przewód)

Post autor: piotrek1993 »

Siema :) Po zakupie 9n zauważyłem że nie działa spryskiwacz tylnej szyby. Był to okres zimowy więc myślałem że coś zamarzło lecz dzisiaj po uzupełnieniu płynu po włączeniu tylnego spryskiwacza zauważyłem że mam mokry lewy chlapacz i moje pytanie brzmi czy ten przewód jest łączony i jest możliwość że się rozłączył czy w grę wchodzi tylko to że jest dziurawy. To możliwe że on w ogóle idzie lewym bokiem do tylnej szyby bo nie chcę tego rozbierać na darmo.

I jeszcze jedno pytanie. Czy można jakoś wyregulować te dysze żeby tak wysoko nie leciał ten płyn bo mam mokry cały dach w samochodzie. Jeżeli tak to poproszę o jakiś manual do tego dzięki i życzę miłej nocy.
Ostatnio zmieniony 13 cze 2012, 15:40 przez piotrek1993, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Gruby_
Początkujący
Początkujący

Post autor: Gruby_ »

Witam. Po lewej stronie idzie właśnie ten przewód do tylnego spryskiwacza. Jest on łączony na wysokości ściany grodziowej. Najlepiej załatw sobie jakąś jeszcze jedną osobę i niech włączy spryskiwacz na tył a Ty patrz czy właśnie tam nie leci i nie pryska płyn. Możliwe że się tylko wypiął. Gorzej jak pękło to łączenie.

A co do regulacji. Nie wiem czy można jakoś to ustawić jeśli chodzi o przód. A tył. To igiełka albo szpileczka i ustawiamy za wylot dyszy. :crazy:
6N Zielona Rakieta ;>

Dawniej Grbb
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Przód także da się ustawić. Tam ta dysza to taki prostokąt i na dolnej ściance ma taki falc i najprościej na niego nacisnąć i obniżyć dyszę do wybranej wysokości :)
Awatar użytkownika
piotrek1993
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: piotrek1993 »

A więc przewód się tylko rozłączył tak mniej więcej przy ścianie grodziowej tak jak pisał Grbb usterka naprawiona spryskiwacz działa na razie jak należy.

Dziękuję za poradę i życzę wielu bezawaryjnych kilometrów w polo :)
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: djdanhill »

Witam
Jeśli mogę to wrócę do tematu. Z góry "uprzedzam" że to pierwsze Polo i w ogóle pierwszy VW mojego brata, więc pytania mogą być z serii ciężkich. Polo to 9N 1.2 12v 2002 r. Otóż nie ma tam wcale spryskiwacza tylnej szyby. Czy to jest jakaś przeróbka? Prawdę mówiąc to nawet nie wiem gdzie ten spryskiwacz powinien się znajdować na tylnej klapie. Doświadczeni Koledzy macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""djdanhill""]Otóż nie ma tam wcale spryskiwacza tylnej szyby. Czy to jest jakaś przeróbka? Prawdę mówiąc to nawet nie wiem gdzie ten spryskiwacz powinien się znajdować na tylnej klapie. Doświadczeni Koledzy macie jakieś sugestie?
Pozdrawiam[/quote]
Witam
Tak, to jest jakaś przeróbka. Spryskiwacz tylnej szyby ma każde polo. (chyba, że jest to sedan, w co wątpię :) ) Spryskiwacz powinien być w miejscu gdzie jest osadzona wycieraczka. W osłonie trzpienia wycieraczki powinieneś widzieć szczelinę, a w niej dziurkę. Płyn natomiast dostarczany jest do tylnej klapy wężykiem razem z wiązką okablowania w górnej części klapy - przy dachu. Tylny spryskiwacz włącza się odchylając manetkę wycieraczek na maxa od siebie. Czy robiąc tak, słyszysz wycie pompki?
Być może gdzieś się wężyk rozłączył...

Skoro piszesz, ze nawet nie wiesz gdzie powinien się znajdować to zadam inne pytanie: Czy to polo ma w ogóle tylną wycieraczkę? Bo może ktoś ją wywalił i ją zaślepił... Jeśli tak to zrozumiałe jest, że nie ma spryskiwacza.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Tak, tylna wycieraczka jest i działa. Korzystając z Twojej rady zrobiłem test na wycie silniczka i wycie również jest. Choć przyznam, że tylną klapę rozbierałem zmieniając trzecie światło stopu i żadnego przewodu który mógłby doprowadzać płyn tam nie widziałem. Którędy prowadzony jest ten przewód?

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Przewód idzie lewym progiem na tył. Przy tylnym lewym nadkolu ma łącznik, który potrafi się rozłączyć i leje się na wykładzinę.
Później lewą przelotką gumową i do silniczka wycieraczki.
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Witam
Bardzo dziękuję za podpowiedzi. :bow: Prawdopodobnie przyczyną będzie rozłączony przewód przy zbiorniczku. Po naciśnięciu dźwigni spryskiwacza pojawiła się plama płynu pod autem. Dokładnie sprawdzę to w weekend.
Zauważyłem natomiast jeszcze jeden temat w tym zakresie. W samym mechanizmie wycieraczki (po zewnętrznej stronie klapy) nie mam tej końcówki która ukierunkowuje strumień płynu na szybę. Wystaje tylko taki pionowy króciec. Wracając do domu jak szalony oglądałem wszystkie 9N :? I teraz kolejne pytanie z serii "laik" - czy tą końcóweczkę można gdzieś dokupić?

Raz jeszcze serdecznie dziękuję za pomoc
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Witam.
W polo nie ma regulacji strumienia spryskiwacza tylnej szyby. Z rurki z dziurką na końcu płyn po prostu sika pionowo w górę mniej więcej do 2/3 wysokości szyby... Wycieraczka natomiast to rozciera na boki. Cały układ spryskiwacza...
O który element ewentualnie dokładnie Ci chodzi?
Obrazek

Podaj numer. Prawdopodobnie w ASO dostaniesz to co potrzebujesz. Możliwe, że nie jako pojedynczy element, a cały jakiś zespół, ale powinno być.
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Witam
Udało mi się znaleźć "dysza spryskiwacza tylnego o numerze katalogowym 3B9955985A". Jeśli w Łódzkim salonie będą mieli to w sobotę rękawki do góry i do roboty:)

Bardzo dziękuję za wszystkie podpowiedzi i pomoc.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Witam
Dziś zabrałem się za robotę i niestety sprawa nie jest taka łatwa. Po pierwsze nieszczelność występuje w komorze tuż przy grodzi z kabiną i za żadne skarby nie mam jak tam dojść. A po drugie wcześniejszemu właścicielowi musiała ukręcić się końcówka dyszy spryskiwacza. Została w środku rurki prowadzącej płyn i nie specjalnie da się ją wyjąć.

Po kilku godzinach walki byłem już na tyle naładowany negatywnymi emocjami :banghead: i zmarznięty, że musiałem odpuścić.
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[quote=""djdanhill""]Witam
Dziś zabrałem się za robotę i niestety sprawa nie jest taka łatwa. Po pierwsze nieszczelność występuje w komorze tuż przy grodzi z kabiną i za żadne skarby nie mam jak tam dojść. A po drugie wcześniejszemu właścicielowi musiała ukręcić się końcówka dyszy spryskiwacza. Została w środku rurki prowadzącej płyn i nie specjalnie da się ją wyjąć.
[/quote]
Jaki silnik masz w tym Polo? 1.9 TDi? Przy tym to zrozumiałem. Ja u siebie (1.4 16V) też tam miałem nieszczelność. Bez problemu udało mi się złączyć złączkę - Wężyk jest ułożony na podłużnicy.

Co do drugiego problemu - a nie idzie kupić tej rurki? :)
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Do tego jest zestaw naprawczy VW.
Niestety koszt jego jest ponad 100 zł. Dokładnie nie pamiętam ale coś koło 150 zł.

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=124314
Awatar użytkownika
djdanhill
Raczkujący
Raczkujący

Witam
Drodzy Koledzy podpowiedzcie mi czy silniczek tylnej wycieraczki z Golfa V będzie pasował do Polo 9N? Odnośnie zestawu naprawczego to chyba bardziej opłaca mi się kupić cały używany silniczek.
A może ktoś z Was posiada na sprzedaż taki silniczek? Może być nawet uszkodzony byleby elementy do spryskiwacza były ok.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”