Jeżdżę Polo z silnikiem 1.0. Chciałbym poruszyć 2 pytania:
1) Gdzie znajduje się w tym typie włącznik świateł cofania? (brak światła cofania, wszystkie podstawowe procedury w takim wypadku (bezpiecznik, żarówka) zrobione)
2) Korzystając z okazji, chciałbym prosić Was o krótką odpowiedź w sprawie kolumny przedniego zawieszenia... Po zdemontowaniu wachacza przedniego i stabilizatora kolumna zawieszenia rusza się w zasadzie bez oporów we wszystkie strony (łącznie z góra - dół) w gnieździe (razem z kielichem) . Mam na mysli kielich, który znajduje się w komorze silnika. Pytanie moje brzmi: Czy to jest naturalna sytuacja?
Włącznik świateł cofania znajduje się w skrzyni biegów,a można go zobaczyć od dołu samochodu.
Z prawej strony(stojąc przodem do samochodu)obok zbiorniczka spryskiwacza jest wiązka kabli i z niej idą dwa kabelki pod skrzynię.U syna w POLI też szukaliśmy a poprzedni właściciel musiał je obciąć.Jeśli chodzi o kolumnę nie jestem pewien na 100% więc nie doradzam.
Czy ktoś orientuje się, spotkał się z wadliwymi czujnikami? W zeszłym roku wymieniałem zepsuty oryginal na zamiennik. Niedawno wziąłem się za wyciek ponownie. Lokalizacja była tylko jedna - czujnik. Nigdzie wyżej, przed ani za oleju nie było. Po próbie dokręcenia czujnik zniszczyłem. Wymieniłem na nowy - pewnie zamiennik. Kilka dni poźniej to samo. Widać plamę dokladnie pod czujnikiem. Spotkaliście sie z wadliwymi czujnikami? Cieknącymi od nowości przez nieszczelnosci przy wtyczce?
Ja jeszcze się nie spotkałem z takim przypadkiem chciaż kilka razy zdarzyło mi się kupić wadliwy towar.Wykręć czujnik i przykręć go na jakimś dobrym wysoko temperaturowym silikonie.Polecam Victor Reinz http://allegro.pl/masa-uszczelniajaca-s ... 03881.htmlBardzo sobię chwalę ten silikon ze względu na jego trwałość
U mnie jest taki problem, że podczas włączenia biegu wstecznego światło wsteczne włącza się prawidłowo, natomiast nie gaśnie po wyrzuceniu biegu w pozycję luz, światło gaśnie dopiero po wyłączeniu i ponownym włączenu stacyjki... przy wrzuceniu biegu wstecznego i włączeniu stacyjki wsteczne się nie zapala, jedynie się zapala przy uruchomionym silniku, no i gaśnie dopiero po wyłączeniu stacyjki...
Wcześniej wsteczne w ogóle się nie włączało.
Czy oprócz włącznika wstecznego w skrzyni jest jeszcze jakiś przekaźnik odpowiedzialny za światło wsteczne?
witam wszystkich mam pytanie w związku z czujnikiem cofania a konkretniej czy nada się czujnik od skrzyni 4-biegowej do skrzyni 5-biegowej ? posiadam obie skrzynie w polo siedzi 5-biegowa lecz ostatnio popsuł mi się czujnik i chce wymienić tylko obawiam się że może nie pasować więc dlatego proszę o pomoc z góry dziękuje
jeszcze chciałem dodać że skrzynia 4-biegowa ma czujnik cofania od dołu zamontowany a 5-biegoa z boku . mam jeszcze jedno pytanie czy ktoś mierzył przekątne przodu polówki ? Bo po ostatniej stłuczce u mnie się nie zgadza o 2cm i trochę się zdziwiłem bo ta stłuczka nie była duża :-(