[Classic] Rdza na nadkolach

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
waski_rk
Raczkujący
Raczkujący

[Classic] Rdza na nadkolach

Post autor: waski_rk »

Piszę tutaj, bo pogonili mnie z działu Styling, a usterką to nie jest.
W miejscu gdzie zagina się blacha karoserii przy nadkolach występuje lekka korozja. A że kolor jest perłowo biały korozja bardzo rzuca się w oczy. Co prawda nie jest zbyt mocna, ani rozległa, ale chciałbym to sobie zrobić, a nie korzystać z usług blacharza/lakiernika, które jak wiadomo do tanich nie należą. Ktoś mi doradził po prostu zeszlifować ten nie za długi pasek, i pokryć go farbą (nie koniecznie w kolorze nadwozia, a nawet lepiej w ciemniejszym kolorze), którą się stosuje bezpośrednio na rdzę. Jakieś inne sugestie? I jeżeli to całkiem przyzwoity pomysł, to jakiej farby użyć? Hammerite (czy jakkolwiek się ona nazywa)?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

takie coś co proponujesz to tylko maskowanie na chwilę dosłownie po pół roku wyjdzie jeszcze lepsza ruda...
Ja robiłem lakierowanie wszystkich błotników i zaprawki gdzie trzeba było oraz wymianę tylnej klamki klapy
1000 zł za to mnie skasował lakiernik.
Możesz stosować hammerite na rdzę lub inne produkty jak np. śnieżka na rdzę, ale lepiej jest to odtłuścić i zjechać szczotą drucianą obrotową na wiertarce, i można coś zamaskować, ruda i tak się pokaże bo jest to cholera nieziemska, proces utleniania jest nie do zatrzymania.
Szkoda że w polo nie pofatygowali się na ocynk nadkoli...
no ale cóż...
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Jest jeszcze metoda cynkowania lub cynowania nadkoli. U nas pewna firma to robi. Nadkole nierdzewne do końca życia.
Zamierzam to zrobić razem z poszerzeniem nadkoli. Nadmienię tylko, że mam wspawane 3 blaszki. Wystarczyła 1 zima aby z niczego powstały dziury.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
m
mmmarcin
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: mmmarcin »

polecam jednak blacharza, chyba że masz mały pistolet, sprężarkę i polerkę elektryczną
-rdzę zdzieramy "do żywej blachy"
-szpachla (plus oczywiście papier ścierny)
-malutkim pistoletem punktowe psik psik (lakierem dobranym po odcieniu, a nie po numerze)
-polerka

no i git
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

Przed szpachlą obowiązkowo podkładzik bo szpachel odpadnie lub popęka.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

waski_rk
pogonili Cię ze stylingu a nie doradzili że temat powinien znaleźć się w technicznych pytaniach ?

Przenoszę ...
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
Awatar użytkownika
Gepard
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Gepard »

witam

a jaki podkład użyć pod farbę??

sam mam białe polo i trochę mnie drażni ta rdza a chciałbym autko wypolerować i jednocześnie zamaskować ją ( szczególnie mi bierze próg pod drzwiami tylnymi od strony pasażera oraz tylną klapę w pobliżu zamka i wnęki na tablicę )

pozdro
POLO CLASSIC - Maluch wsród Limuzyn
2012 Ślesin
2013 Ślesin
2014 Ślesin
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”