[6R] Kilma/Zaparowane szyby/pojemik

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

[6R] Kilma/Zaparowane szyby/pojemik

Post autor: Piotrej »

DOTYCZY KLIMY MANUALNEJ ,,Climatic'' takiej jak na zdjęciu http://netti.nic.fi/~gordini/polo/climatic_aluringe.jpg
1.Czy wam też zapala się samoczynnie w (zimie czy teraz) lampka AC po przejechaniu kilkunastu kilometrów gdy włącze nawiew na zaparowaną przednią szybę mi się włącza automatycznie jak ją wyłącze to znowu się włączy >> czy u Was też tak się dzieje??
2.Proszę także o wyjaśnienie tego AC,do czego jest ten guzik AC( zawsze sądziłem że do klimy - zimny nawiew) , a w zimę mam na pokrętło albo na maxa na 26 stopni i na 1 lub 2,3 bo na 4 jest duży hałas. Bo ta strzałka to wiem że jest obieg zamknięty.
3.Autko stoi w grażu a jest zaparowane w środku codziennie :( wy też tak macie??.
4.Czy pojemnik z przodu po stronie pasażera na wysokości kolan po prawej stronie powinien zawierać wode ??? i od czego on jest ??
facebook>>JUDI ON/Piotrek R....icz ,,Jedna Pasja Jedno Życie Jeden Cel" LwG :)
maskę, zderzak tylni Deep Black,
Awatar użytkownika
sPoOn
Początkujący
Początkujący

Post autor: sPoOn »

Ad.1. Tak, jest to normalne zachowanie. Chyba jest to nawet w instrukcji opisane. Ma to za zadanie szybsze odparowywanie szyb.
Ad.2. AC skutkuje niczym innym jak uruchomieniem mechanizmu klimatyzacji. Bez tego mamy zwykły nawiew powietrza z zewnątrz z ewentualnym ogrzewaniem.
Ad.3. Moje auto stoi w hali garażowej i zaparowane nie jest.
Ad.4. Jaki pojemnik? Jakaś fotka może?
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

na początku też tak myślałem - auto ma dużo wilgoci - przejedz kilka tras na klimie, wysusz auto w środku - przestanie parować ...

przedwczoraj byłem na myjni i dość mocno wykompałem gumowe wycieraczki - i włożyłem do auta.... wilgoć tak się rozeszła że nie widać przez przednią szybę jak odpalam samochód nic przez klika minut...

włączaj AC zimą ciągle i jeździj...
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ja jakoś od zawsze dbam o to żeby w aucie było czysto i sucho (latem - welurowe dywaniki, zimą - gumowe i wylewanie stopionego śniegu codziennie). Jeżdzę czasami w 4 osoby, w deszczu i nigdy nie miałem problemu z zaparowanymi szybami, jak już to tylne boczne (to normalne). Zaznaczam, że jeżdżę bez AC. Podstawa to usunąć wilgoć z auta i wszystko będzie si.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
hadek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: hadek »

kurcze:) ja zawsze jeżdzę na AC - to po co ono jest i czy jest sens je włączać zimą?
Awatar użytkownika
woolfik
Początkujący
Początkujący

Post autor: woolfik »

Klima i tak się nie włącza przy mniej niż +4 st C, niezależnie od tego, czy kontrolka się pali czy nie. Ja tam używam klimy zawsze przy deszczu powyżej 4 st, bo wystarczy ustawić nawiew na 1 i wszytskie szyby są momentalnie odparowane. Bez klimy trzeba zrobić huragan, ale jestem maniakiem wszystkich szyb odparowanych i nie mam problemów z osiągnięciem tego efektu, nawet z pasażerami. I z dywanikami welurowymi, które szybko schną i pod spód nie dostaje się wilgoć. Ale po prostu garażuję w ciepłym , suchym garażu i auto ma czas wyschnąć przez noc. Więc co do pytania z wątku, jak masz suchy garaż to zostaw na noc otwarte szyby, jedź z klimą jak temp pozwoli, a samochód wyschnie. Albo wysusz garaż ;)

Aha, ja zwyczajem z poprzedniego samochodu na przeglądzie wymieniłem filtr kabinowy, choć to już nadgorliwość ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Nie wiem czy taka nadgorliwość. Filtr kabinowy to nie majątek, a niezły syf i ognisko bakterii i zarazków potrafi się tam zrobić, co później prowadzi do chorób ;) Ja wymieniam co pół roku w każdym aucie, lub co 15 tys, zależy co wcześniej nastąpi.
Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
k
kruchacz
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kruchacz »

Na wysokości kolan na prawym słupku A jest zwykły mały schowek, więc jeżeli masz tam wodę znaczy, że gdzieś Ci wchodzi do środka woda. Autko bezwypadkowe? Może jakiś zatkany odpływ koło maski?
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

Tak bezwypadkowe sprawdzane w serwisie pod komputerem czy geometria była nie uszkodzona i nie była >> nie chce ktoś kupić
viewtopic.php?f=6&t=26461 >>?? tylko wiem że przednia szybka była wymieniona, kruchacz właśnie o ten mi chodzi >> teraz nie ma tam wody bo wylałem ale szyby nadal parują ???
Awatar użytkownika
Piotrej
Początkujący
Początkujący

Problem rozwiązany > ponowne wklejenie szyby przedniej :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”