Marka : volkswagen
Model : polo 6n / 6n2
Potrzebne rzeczy :
-2 sztuki kopertówek
-przewód dwużyłowy
-ostry nóż (najlepiej do tapet)
-wsuwki żeńskie
-suwmiarka bądź metrówka
-Izolacja
-lutownica
-trochę chęci

A więc zaczynamy
Etap 1
należy zdjąć boczki drzwi.
Etap 2
odmierzamy gdzie będzie nasza kopertówka zamocowana, ja wykorzystałem do tego suwmiarkę ustawioną na 45mm
i odmierzamy tak :

dzięki czemu mamy odmierzoną dolną i boczną ściankę.
Następnie należy przyłożyć obudowę kopertówki jednocześnie ustawiając tak żeby było równo i przylegało do wcześniej odmierzonych wymiarów granicznych i odrysować
Obudowa :

Następnie przechodzimy do ciachania boczku :crazy:
UWAGA !! LEPIEJ DOCINAĆ 10 RAZU ABY CIASNO WESZŁO NIŻ ZA PIERWSZYM RAZEM ZEPSUĆ !
Kiedy mamy wycięte zgrubnie otwór należy przymierzyć i sprawdzić gdzie ewentualnie przyciąć aby było cacy

Kiedy dotniemy należy przymierzyć i powinno tak miej więcej to wygadać :

Następnie przeciągamy przewody od miejsca gdzie ma być kopertówka ( z zapasem) przez przelotkę do kabiny samochodu.
Końce kabli od strony kopertówki należy zarobić wsuwkami żeńskimi, i zaizolować

podłączyć kopertówki i można założyć boczki spowrotem na drzwi

Etap 3
Należy przeciągnąć od strony pasażera przewody pod deską do strony kierowcy.
Później należy zdjąć boczek ( przy szybie czołowej) i odczepić kable zaizolowane czarną izolacją i zdjąć jej trochę przy użyciu nożyka i powinny ukazać się nam 3 kable
1 czerwony
2 brązowy z białym paskiem
3 brązowy z żółtym paskiem
Ja wykorzystałem zapas kabla który zostawiłem od strony kierowcy i wciąłem sie w kable pod słupkiem a mianowicie w kabel "czerwony" i kable "brązowy z białym paskiem" Należy tak wlutować kabel idący od kopertówki, następnie zaizolować i założyć spowrotem słupek na swoje miejsce

Kiedy wykonamy te czynności wcinamy kable od strony pasażera do kabli od kopertówki ze strony kierowcy, wlutować kable i zaizolować

i w ten sposób nasze kopertówki zaczynają sie włączać przy otwartych drzwiach i gasić przy zamkniętych jaki przy włączeniu lampki wewnętrznej również sie zapalą

No i można powiedzieć job done

efekt końcowy

Całkowicie tak samo robimy w 6n2 z tym, że trzeba ominąć przelotkę drzwi a mianowicie zdjąć pierścień trzymający drugą część przelotki ( od strony kabiny) no i przełożyć pod nim przewód i nie zakładając pierścienia wkręcić spowrotem przelotkę

Koszt zabawy zależy jak kto ustrzeli kopertówki ja dałem 15zł za sztuke