[6N] 1.4 Automat - szarpie przy zmianie biegow

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tom koval
Newbie
Newbie

[6N] 1.4 Automat - szarpie przy zmianie biegow

Post autor: tom koval »

Witam wszystkich

Posiadam Polo z '97, model 6N , silnik AEX 1.4 z automatem.

Czasami pojawiaja sie szarpniecia przy zmianie biegow - zwykle z 1 n 2 i na zimnym silniku, chociaz czasami na cieplym takze.

Wiem ze nie jest to zabardzo popularny model (automat) ale moze ktos pomoze.

Wymiana oleju w skrzyni ?

Samochod ma przejechane 50 tys mil angielskich i do zeszlego miesiaca nie mial wymienianego paska rozrzadu - jezeli to ma jakies znaczenie.

Nie wiem jak sie zachowywal wczesniej poniewaz w drugi dzien po kupnie pojechal do mechanilka na wymiane rozrzadu filtrow i plynow.

Z gory dzieki za odpowiedz.

Pozdrawiam
Tomek

PS. sorry za brak polskich znaczkow ale nie mam skad ich wziac.
t
tom koval
Newbie
Newbie

Nikt nie ma automatu lub wie co mozna sprawdzic ?

Tomek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

wątpię że ma ktoś tu automata w AEX, musisz znaleźć speca od automatów i tyle - z mojego obcowanie z takimi skrzyniami wiem że to w skrzyni trzeba szukać problemu. Skąd jesteś może ktoś w okolicach będzie znał zaufanego mechanika?
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
t
tom koval
Newbie
Newbie

Speca szukam - moj mechanik nie zajmuje sie automatami wiec odpada.

A jestem w Irlandii co tez nie pomaga.

Plan jest wymienic olej w skrzyni w weekend - zobaczymy czy to pomoze.

Pozdrawiam

Tomek
Awatar użytkownika
bazi
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: bazi »

śmiem twierdzić że ten typ automatu w polo tak ma. Dopóki olej w skrzyni sie nie zagrzeje czuc szarpnięcie z 1 na 2 w szczególności w zimniejsze dni (ustaje to po przejechaniu mniej więcej kilkuset metrów). Po rozgrzaniu szarpnięcie jest bardzo rzadkie.

Jak pojeżdziłeś troche to pewnie wyczułeś mniej wiecej kiedy może zmienić biegi , wystarczy ująć gazu w odowiednim momencie to wskoczy z 1 na 2 bez szarpnięcia. np. ruszasz delikatnie na zimnym silniku obroty dochodza do ok. 2200 wtedy ujmujesz gazu i wchodzi 2 bieg bez szarpniecia.
Temat cwiczylem sam - wymiana oleju , podpinanie pod Vag itp. Znajomy z ASO Skody wydzwaniał do swoich kumpli z ASO VW i ci twierdzą ze ta skrzynia tak ma.
[quote="tom koval"]Wymiana oleju w skrzyni ?
Samochod ma przejechane 50 tys mil angielskich [/quote]
Olej możesz wymienić. Wymiana oleju i filtra w skrzyni w polo co 60 tys km lub 4-5 lat. Olej miałem zmieniany na oryginalny VW.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Nie sądzę aby ten tym tak miał.

A ASO w ogóle nie należy pytać o skrzynię automat bo nie poznałem jeszcze takiego, który byłby w tym kompetentny. Większość współpracuje ze specjalistycznymi warsztatami skrzyń. Oni jako podwykonawcy robią takie rzeczy. Powód jest prosty. Automatów sprzedaje się mało a ostatnio prawie w ogóle (DSG to manual zautomatyzowany) i szkoda pieniędzy na zatrudnienie fachowca. A fachowcowi szkoda czasu na marne zarobki w ASO.

Silnik nie ma duzego wpływu na szarpanie. Aczkolwiek w moim mk2 w automacie szarpanie skrzyni zmniejszyło się po ustawieniu luzu zaworowego i zapłonu.

Wymień olej. I tak powinieneś to zrobić po zakupie. Jeśli nie pomoże - a nie będziesz chciał wydawać ogromnych sum na naprawę skrzyni to zaakceptuj. Konsultacja z serwisem automatów byłaby wskazana. Aczkolwiek w PL takie usługi nie są tanie. W IRL może być jeszcze ciekawiej :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”