Mam wielką prośbę, a mianowicie: proszę Was o instrukcję obsługi do tego vag-a, nie mam pojęcia jak przywrucić ustawienia fabryczne np. sterownika komfortu (problem z domykaniem szyb-muszę cały czas trzymać przycisk) lub jak się adaptuje przepustnicę. HELP- Pomóżcie.
Dziękuję bardzo za linki do instrukcji vag 4.9 ,a co do kluczyka i przekręceniu go ,aby szyby się domknęły to nie pomaga ,a gdy vag-iem 4.9 próbuję to zrobić w opcjach komfort to pokazuje mi ,że jest nieautoryzowany i kółko się zamyka jestem bezradny. Pomóżcie !
-- Nie Cze 07, 2009 7:22 pm --
Właśnie teraz ściągnąłem instrukcje polski vag, lecz ja szukam instrukcji do polski vag 4.9. Jakby ktoś miał to bardzo proszę.
Dzięki za zainteresowanie, ale czy ten program "poleci" na interface "polski vag", bo "vag-com" po Polsku dostępny ogólnie w sieci nie widzi mego fac-a.
Interfejs jest uniwersalny poleci na jakimkolwiek programie do diagnostyki obd2 (nie obsłuży wszystkich ale większość)
te akurat obsłuży bez problemu, coś jakbyś kupił karte sieciową, wszędzie będzie działać
Nie zapomnij o prawidłowej instalacji sterownika usb i ustawień w menagerze urządzeń. Powinno hulać. :good:
Pomimo to nie chce ,ani na 409-1, ani na 311-2, ani na vcds-pl, W teście led jest o.k. ,ale nie widzi interface-u w żadnym z programów. Przypomnę ,że "face" kupowałem bezpośrednio u sprzedawcy w Koleczkowie (koło Gdańska) w firmie Mari. Nie wiem o co chodzi, bo w ogóle nie chodzi. Współpracuje tylko z Polski vag 4.9 ,ale wolno-może reklamować towar- co o tym sądzicie. Dzięki za pomoc. :niewiem:
[quote=""Kali""]a co do kluczyka i przekręceniu go ,aby szyby się domknęły to nie pomaga ,a gdy vag-iem 4.9 próbuję to zrobić w opcjach komfort to pokazuje mi ,że jest nieautoryzowany i kółko się zamyka jestem bezradny. Pomóżcie ![/quote]
ja mialem taka sytuacje ze mi sie szyby rowniez otwieraly , i nawet po zamknieciu kluczykiem , samoistnie sie znow otwieraly . Okazalo sie ze pewne elementy w klamce sie nie zakleszczaja prawidlowo ( bo je wymienilem na jakies nie oryginalne , z racji ze zamek byl zepsuty) . W nastepstwie po przekreceniu kluczyka pewne elementy nie wracaly do swojej pozycji i byl problem z szybami . W moim przypadku wystarczylo tam upchnac troszke drucika, ale w odpowiednim miejscu. Prowizorki rulez. Sugeruje wyjac klamke i upewnic ze tam wszystko hula jak nalezy , potrzebny tylko jeden torx do tego .
A sprawdzałeś pod jakim portem COM "usadowił" się twój kabelek USB (bo zakładam że taki właśnie masz)??
[quote=""Kali""]W teście led jest o.k[/quote]
Co to za test i jak go przeprowadzałeś??
Najlepiej opisz jaki masz interface (kabel) do diagnostyki, jak i co instalowałes, co skonfigurowałeś i na jakim porcie, itp. rzeczy.
[quote=""Kali""]może reklamować towar[/quote] jeżeli masz paragon to idź do sprzedawcy niech wymieni. Ale na dobrą sprawe skoro napisałeś że z Polskim VAGiem działa, to za bardzo nie ma podstaw do reklamacji.
Obstawiam że coś źle się skonfigurowało i dlatego przy innym programie kabel nie łączył. W raziee czego odezwij się po 22 na gg 4216394 to cos wymyślimy.
W laptopie podpinam się pod: RS232 ,który jest ustawiony na COM1, a test led jest w oknie po prawej stronie obok testu interface-u w oknie ustawienia , wpisz w przeglądarce "VAG-COM" i już masz stronę z vag-iem po polsku , lecz idąc za ciosem producent ,który udostępnia ten program (do ściągnięcia) zaznacza na swojej stronie że można tym programem śmigać tylko na ich interface-sie ,który kosztuje ok. 1700pln Jest to strona firmy: "ADAKO"- zajrzyjcie. Pozdrawiam.
Jeszcze raz dziękuje bardzo za pomoc, już "rozmawiam z moim autem, ale dalsze pytania forumowicze-moja prośba ,co zrobić: błąd nr: 17479-czujnik tlenków azotu regulacja podgrzewania.
błąd nr:16575-czujnik ciśnienia paliwa w listwie-obwód.
Co mam zrobić? Wszystkie możliwe kostki spryskałem specyfikiem "valvoline" do kostek elektr. i dalej po ok.20km zapala się "check"- podłączam kompa i te same błędy. Wielka prośba-co mam robić z tym fantem. Pozdrawiam. :niewiem:
[quote=""Kali""]Pomimo to nie chce ,ani na 409-1, ani na 311-2, ani na vcds-pl, W teście led jest o.k. ,ale nie widzi interface-u w żadnym z programów. Przypomnę ,że "face" kupowałem bezpośrednio u sprzedawcy w Koleczkowie (koło Gdańska) w firmie Mari. Nie wiem o co chodzi, bo w ogóle nie chodzi. Współpracuje tylko z Polski vag 4.9 ,ale wolno-może reklamować towar- co o tym sądzicie. Dzięki za pomoc.[/quote]
tam gdzie ustawiasz port ustaw latency na 1.
zapytaj też sprzedawcy albo na fejsie będzie napisane jaki masz baud rate -- powinno byc takie samo w ustawieniach wybrane.
oczywiście soft musi być w pełnej wersji,.
Witam posiadam program diagnostyczny Polski Vag 4,9 (interfej + program), lecz niestety nie zczytuje mi danych z sterownika silnika marki simos. sciagnalem program VCDS (VAG COM) czy kabel od polskiego VAGA połaczy mi sie z tym programem, poniewaz sa problemy. jesli jest taka mozliwosc to bardzo prosze o pomoc, bo byc moze trzeba jakims innym sposobikiem go podejsc z gory wielkie dzieki za pomoc