Witam! Mam pytanie podczas jazdy slychac dziwne głosne ,,buczenie,,natomiast gdy zwalniam do okolo 20-30km/h przestaje!Nic nie obciera ,czy moze miec to jakis zwiazek z oponami? Cz ktos miał moze podobny problem?
Pozdrawiam.
Prawdopodobnie to moga byc łozyska tył,szkoda ze nie sprecyzowałes dokładnej tego buczenia lecz jesli to łozyska tył to ok 40-50zł szt ja wkładałem Ruville i narazie spisują sie ok a wymiana jest bardzo prosta Pozdro.
może po prostu opony Ci ząbkują lub masz krzywo zebrane sprawdź jak na innych kołach poli chodzi a jak nie to zostają już tylko łożyska ale najpierw sprawdź opony
Głośne buczenie pojawia sie w prawym kole podczas jazdy na wprost oraz zaktetach w lewo ,natomiast podczas skrecania w prawo ustaje do momenyu wyprostowania kierownicy :niewiem:
a ja i tak bym obstawiał łożyska, bo na zakrętach dociążana jest nie tylko przednia oś, ale i tylna. Łożyska na tylnąoś to nie majątek a u mnie była znaczna poprawa
jezeli podniesiesz samochod i pokrecisz kolem to powinienes wyczuc uslyszec jezeli to lozysko.
jezeli lozysko to nieoszczedzaj kup dobre ja uzywam tylko SKF.koszt tylnego okolo 60 zl. plus robocizna jezeli sam tego niezrobisz.
najpierw podnies auto pokrec kolem i osluchaj czy to lozysko i ktore.
daj znac co ustliles i czy wyeliminowales problem
[quote=""krzzbi773polo""]podnies auto pokrec kolem i osluchaj czy to lozysko i ktore.[/quote]
a jak to bedzie slychac? u mnie np. jedno kolo kreci sie lzej niz drugie (mowie o tylnych) i to co sie kreci lzej wydaje taki odglos jakby sie tarl metal o metal...
Głosne buczenie jest jakby opony o cos tarły,odgłosy sa z przodu auta,a przy tym jak jade czuje w podłodze lekkie drżenie.Ps moze przyczyna jest gdzie indziej
[quote=""ZIBO""]Głosne buczenie jest jakby opony o cos tarły,odgłosy sa z przodu auta,a przy tym jak jade czuje w podłodze lekkie drżenie.Ps moze przyczyna jest gdzie indziej[/quote]
mam tak samo i myslalem ze to lozysko przednie... ale moze tylnie, juz sam nie wiem...
Objawy mam identyczne...
Łożysko na bank, wjedź na diagnostykę i niech Ci sprawdzą. Bo jeśli się okaże ze to nie łożysko to wpędzisz się w koszty nie potrzebnie. Ale jeśli się okaże że to łożysko to spalanie się zmniejszy po wymianie
Gdy w mojej poli konczyły sie łozyska z przodu to przy delikatnym wchyleniu kierownicy czy to w przawo czy w lewo było słychac buczenie i to dosc głosno
można też podejrzewać zużyte łożyska w skrzyni biegów... to też przypadłość poli....
u mnie też buczało, i mechanik od razu podejrzewał łożyska no i zmieniłem lewe łożysko....
okazało się że to skrzynia tak wyła.....
skończyło się na wymianie łożysk w skrzyni za części około 300 zł (Timken) robocizna mi odpadła.
Głosne buczenie jest jakby opony o cos tarły,odgłosy sa z przodu auta,a przy tym jak jade czuje w podłodze lekkie drżenie.Ps moze przyczyna jest gdzie indziej
a moze wydech gdzies dotyka podlogi i przenosi drgania