[6n2] ABS dobór czujników

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
pietruh
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] ABS dobór czujników

Post autor: pietruh »

Witam

Mam problem z hamulcami, samochód mam z abs' em przy kontrolnym hamowaniu aby sprawdzić działanie absu, samochód wprowadza się w poślizg więc podłączyłem kabelek i dostałem kody usterek lawy przód i prawy tył czujniki abs uwalone(kontrolka absu świeci się cały czas). Dodatkowo parę tygodni temu zaczęła mrugać kontrolka ręcznego. 1. Czy mruganie kontrolki jest spowodowane przez czujniki, bo raz na jakiś czas podczas odpalania samochodu przestaje mrugać? 2. Proszę o pomoc w doborze czujników z allegro, pasującego do mojego modelu 2000r. 1.4 tdi silnik: amf, bo chyba tam są najtańsze, a są różne długości czujników a nie chce kasy wydawać ma marne.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

przyślij mi nr VIN na pw to podam ci nr katalogowe czujników. Łatwiej ci będzie szukać czujniczków
p
pietruh
Raczkujący
Raczkujący

Jeśli czujniki są uszkodzone to chyba i tak hamulce powinny być sprawne na tych kołach czy się mylę ?
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="czaja454"]przyślij mi nr VIN na pw to podam ci nr katalogowe czujników. Łatwiej ci będzie szukać czujniczków[/quote]

Do tego nie trzeba nr VIN....

Nr oryginału 6N0927807A CZUJNIK cena 314.10 netto 383.20 brutto

Zamienniki z allegro odpowiednio mniej
http://moto.allegro.pl/item679582443_cz ... f_tyl.html
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Ja również mam uszkodzone czujniki ABS (dziś wymieniam) i hamulce, owszem działają, ale szybciej się blokują. Tak jest u mnie. Wracając do tematu:
Czujnik obrotów koła, lewo-przód: 1J0 927 803
Czujnik obrotów koła, prawo-przód: 1J0 927 804
Czujnik obrotów koła, tył: 6N0 927 807A

I powiem ci że czujniki są identyczne jak w 6N :) Ja kupiłem za 10,5zł za sztukę na aukcji od tego użytkownika:
http://allegro.pl/item668328769_czujnik ... _lewy.html
są to rzeczywiście czujniki Siemensa. Przy wymianie czujników zabierz młotek i przecinak bo ciężko je wyciągnąć (mówię o przodzie). Potem trzeba to dobrze wyczyścić żeby nowe czujniki weszły w otwór. Ja dziś będe robił 3 podejście do ich założenia.
Reszta info o twoim aucie pójdzie na PW.

turzol
wiem że nie potrzeba ale jeszcze nie jestem tak obcykany. A po VIN jest bardziej dokładnie :)
p
pietruh
Raczkujący
Raczkujący

Z tym wyciąganiem to z przodu łatwo poszło ale z tyłu tak się siłowałem że po pół godzinie zrezygnowałem.

-- Sob Lip 11, 2009 4:39 pm --

A czy to normalne że czujnik absu w lewym kole z przodu był lekko stopiony, czy dzieje się tak że na dłuższych trasach nie wytrzymują?
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”