Klekocze zawór

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

Klekocze zawór

Post autor: camel19 »

Witam, od jakiegoś niedawnego czasu zaczęło mi coś klekotać w silniku i stwierdziłem że jest to zawór. Przy ok 2tyś obrotów tego nie słychać i nie wiem czy je się reguluje a może to są samoregulujące? Mam silnik 1.4 8v z 97r benzyna
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Wszystkie silniki z wyjątkiem AJV i AMF, są wyposażone w popychacze hydrauliczne. Dzięki temu nie ma potrzeby regulowania luzu zaworów podczas obsługi silnika.
Głośna praca jest zjawiskiem normalnym przy rozruchu silnika i jest związana z wyciśnięciem ilości oleju z popychaczy. Hałas powinien się zmniejszyć po osiągnięciu normalnej temperatury pracy silnika.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

a jak rozpoznać jaki mam rodzaj silnika?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

np. na naklejce na obudowie paska rozrządu masz np. AKV XXX XXX XXX, lub na naklejce w bagażniku pod matą tam gdzie zapasówka masz naklejkę z kodem lakieru i oznaczeniem silnika np. AEE
jeśli nie zmieniałeś długo oleju to jest to możliwe że przez to, możliwe że szklanki do wymiany jeśli się nie uciszy.
U mnie klekocze delikatnie zaraz po rozruchu potem po dosłownie kilkunastu sekundach cykanie zanika.
w zimie z racji temperatury zanika po 20-30 sekundach.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
camel19
Mały interesant
Mały interesant

aha to będe szukał, raczej to nie jest wina oleju bo niedawno wymieniałem ale spoko dzięki

-- Nie Lip 05, 2009 9:30 am --

Z naklejki wyczytałem że mam AER ale dużo mi to nie mówi bo akurat w tym jestem zielony :mrgreen: ale tak jak kolega wyżej napisał to raczej w tym silniku nie reguluje sie zaworów. Niedawno też czyściłem przepustnice i też nie wiem czy mi się sama zaadaptuje bo jak narazie to mi podbija obroty.
Awatar użytkownika
jaskiniowiec
Newbie
Newbie

Post autor: jaskiniowiec »

wcale nie musi byc to zawór.Mnie przy odpalaniu klekotało.myslałem ze uszczelka pod kolektorem jest trafiona.i sprawdziłem wszystko było ok.a okazał sie winny filtr olejowy bo tłumił podawanie oleju.
Byłem,jestem,takim zostanę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”