[6n2] Czy każde GTI miało ESP?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[6n2] Czy każde GTI miało ESP?

Post autor: Tomek001 »

Witajcie,

Moje Polo prawdopodobnie nie ma ESP. Mimo wszystko próbowałem wchodzić w zakręty zdecydowanie za szybko i nigdy nie poleciałem bokiem. Jedyne co dało się zauważyć to podsterowność przy bardzo dużych prędkościach (ponad 100 km/h w ostrych zakrętach bliskich 90 stopni). Podejrzewam, że problemem są jeszcze zimówki, których nie zdążyłem z braku czasu przełożyć na letnie.

Jeśli zatem nie ma ESP to czy jest możliwość dorzucenia tego gadżetu i jak w suchych warunkach zachowa się ten samochód? Czy ma to jedynie znaczenie w deszczu / na śniegu?
Ostatnio zmieniony 24 kwie 2012, 18:55 przez Tomek001, łącznie zmieniany 1 raz.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

nie kazde, na Szwajcarie nie było prawie wogole
Awatar użytkownika
majkel0908
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: majkel0908 »

[quote=""Tomek001""]Jeśli zatem nie ma ESP to czy jest możliwość dorzucenia tego gadżetu i jak w suchych warunkach zachowa się ten samochód? Czy ma to jedynie znaczenie w deszczu / na śniegu?[/quote]

Powiem tak, w moim polo jest ten "gadżet" i mogę powiedzieć że jak jest sucho nie zdażyło mi się jeszcze żeby zadziałał. W deszczu też mi się jeszcze nie zdażyło. jedynie kilka razy na lodzie. Ale w każdym bądź razie jest to nie opłacalna inwestycja:D
tak bynajmniej mi się wydaje :grin:
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

No właśnie mój egzemplarz to Szwajcar. W takim razie nie ma tego gadżetu.
Wie ktoś jak z możliwościami dorzucenia? Chyba Toffik ma w swoim bolidzie dołożony ESP?
Awatar użytkownika
paffcio
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: paffcio »

Tomek001

nie mylmy też ESP z systemem EDS...

ja srebrne gti mialem od szwajcarów, czerwone które aktualnie mam tez jest ze szwajcarii i równiez nie ma ESP

dla mnie to zbedny gadzet, ads u mnie dziala, bo w kazdym gti byl abs zapewne a te systemy sa powiazane

http://www.youtube.com/watch?v=lrVu2WooLbc

przykład wchodzisz na sniegu w zakret dodajesz gazu słychac prace pompy ABS, charakterystyczne stukanie, to wlasnie EDS
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

No ok, ABS mam. To chyba oczywiste, bo we wszystkich GTI były.

Ale w takim razie co z tym "EDS" czyli elektroniczną szperą? Jest lub może być? Pierwszy raz o tym szczerze mówiąc słyszę. To już by się zdecydowanie bardziej przydało.
Awatar użytkownika
boodmlood
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: boodmlood »

No ja mam Gti z Szwajcarii i mam ESP :D i bynajmniej nie uważam go za zbędny gadżet, ale to moje zdanie.
Ale w takim razie co z tym "EDS" czyli elektroniczną szperą? Jest lub może być?
Spójrz na obrazek poniżej z rozpiską skrzyń do polo. Przy skrzyniach z Gti jest *, a w odniesieniu * oznacza, że samochód z EDS. Więc jak dla mnie każde Gti ma ten system.
Obrazek
A tak na marginesie, jak chcesz się dowiedzieć z jakim wyposażeniem opuścił fabrykę twój samochód skorzystaj z dekodowania wyposażenia na podstawie VIN. Kosztuje to niewiele, a osoby tym się zajmujące bez problemu znajdziesz pewnie i u nas na forum.
Obrazek
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Dzięki za rozpiskę.
Co do dekodowania to poszukam kogoś tak jak mówisz. Najlepiej sprawdzić wszystko co w ASO jest do sprawdzenia :)
Awatar użytkownika
wojtasllb
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: wojtasllb »

jeśli nie masz guziczka na konsoli ESP to nie masz esp, eds ma kazde gti nawet 6n które nie miało w opcji esp. Co do przydatności esp to jest ona duza w zimie i w deszczowe dni bo na niskoprofilowych oponach i twardym zawiasie mozna poleciec przodem, przod jest dosyc latwy do opanowania ale jak sie odejmie gazu przy poslizgu to moze Cie tyl dogonic, a wtedy właśnie esp ratuje dupsko. Na lodzie bardzo czesto esp koryguje tor jak sie ma np slabe zimowki, takze wedlug mnie bardzo przydatny gadzet jak sie np jezdzi w zimie na alu i nie chce sie ich obetrzeć czy skrzywić a na naszych polskich nierówno odsniezonych drogach kazdy zakret ma inna przyczepnosc i niestety ciężko wyczuć :?
btw przy takich manewrach co piszesz 100km/h i zakrety ostre to esp nic Ci nie da kolego bo jednak czas reakcji tego urządzenia nie jest natychmiastowy i jak przy takich prędkościach wpadniesz w poślizg to raczej licz tylko na siebie bo zanim esp zadziała bedzie "po ptokach" ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”