[Classic] Stukanie w silniku

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

[Classic] Stukanie w silniku

Post autor: Artpolo »

Dzisiaj po oględzinach zauważyłem, że coś klekocze pod deklem w okolicach rozrządu.
Na pierwszy ogień nie jest to rozrząd, olej ok. Wymieniane 15tys temu.
Dziwny klekot słychać tylko na wolnych obrotach i w momencie wyłączenia silnika (3 kleki lub bardziej plastikowe trzaski).
Pod deklem na szybko stwierdziłem tylko, że plastikowa pokrywka jest luźna. Czy to ona tak tarabani czy dzieje się coś poważnego?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

trudno to obadać może zapodasz jakiś dźwięk to posłuchamy i ocenimy może ktoś się z tym klekotem spotkał:
mi się wydaje że to któraś rolka napinająca się kończy, ale gdybanie nic nie pomoże trzeba badać dalej
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

miałem tutaj coś napisać ale skasowałem.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
arczyk17
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: arczyk17 »

u mnie to samo moze to zawory tak klekocza
viewtopic.php?f=29&t=20117

VI ZLOT ŚLESIN 2011
s
szarwus
Newbie
Newbie

Post autor: szarwus »

Witam, mam ten sam problem. Rozwiązał go ktoś może już?
T
Tony
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Tony »

moga byc popychacze hydrauliczne(tak zwana szklanka)daje sygnał ze sa do wymiany.
V ZLOT   PKP  2010
VI ZLOT  PKP  2011:
I MIEJSCE W TURNIEJU PIŁKI NOZNEJ.GRUPA MAZOWIECKA

Grupa Mazowiecka -Stara gwardia
Smigałem: Polo 6n2 sdi , 6n2 gti ,Golfik 4 ,  9n 1.9TDI     
:  Audi A6 C6 3.2 Fsi .Audi Q7 4.2. Hyundai I 30 1.4
s
szarwus
Newbie
Newbie

Post autor: szarwus »

Szklanka? Jesli chodzi o dzwiek, to raczej rownomierny dziwk podobny do obijania plastiku o blache. Na poczatku myslalem, ze moze jest to wentylator, ale nie. Dzwiek dochodzi raczej ze spodu silnika. A jesli sa to popychacze to jakie konsekwencje moga sie wiazac z niewymienieniem tego?
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Po pewnym czasie przetrze się powierzchnia styku krzywki z popychaczem i zrobi się dziura co może skutkować brakiem oleju w popychaczu co unieruchomi zawór. Szklanka może też zatrzeć bądź zablokować w gnieździe i efekt będzie taki że silnik będzie pracować na 3 garach.
b
bartini6
Początkujący
Początkujący

Post autor: bartini6 »

u mnie w poli też dziwnie coś klekocze z tym że nie mam zielonego pojęcia co to jest. na wolnych obrotach jest najgorzej bo kiedy już ma większe obroty to jest ok. klekocze również łożysko oporowe ale to już mniejsza z tym. kiedyś znajomy mi powiedział że to może być korbowód. może mi ktoś powiedzieć co to może być bo jakoś nie mam ochoty silnika wymieniać. autko ma przejechane zaledwie 134 tys.
j
jarekWP16
Newbie
Newbie

Post autor: jarekWP16 »

Witam, mam też podobny problem z klekotaniem w silniku nie zależnie od obrotów przy przyspieszaniu bardziej je słychać a przy jeździe na równych obrotach mniej..na początku wydawało się że popychacze ale popychacze zostały wymienione i dalej to samo, zawory podobno zdrowe i tu moje pytanie czy mógłby się wyrobić te "krzywki" na wałku rozrządu i dlatego by tak klekotało?? może ktoś pomoże??
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”