[6n2] Jak to jest z tym zagłówkiem?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mebemaba
Newbie
Newbie

[6n2] Jak to jest z tym zagłówkiem?

Post autor: mebemaba »

Witam. Byłam dziś ze swoją Polówką na przeglądzie i pan diagnostyk po sprawdzeniu dowodu rejestracyjnego poinformował mnie, że od 96r. wszystkie auta w Polsce muszą posiadać tylne zagłówki i on mi kontroli nie zrobi. Polo rocznik 2000, w 2006 sprowadzone z Niemiec do Polski, moje od 2009.
Na moje pytanie, "co ja mam zrobić" pan stwierdził "wymienić kanapę". Ba, rok temu byłam na tej samej stacji i o żadnych zagłówkach nie było mowy, a dwa lata temu jak byłam na pierwszym przeglądzie był dokładnie ten sam pan co dziś... I o zagłówkach nic nie mówił (ciekawe czy dlatego, że byłam z osobą, która tam pracuje?). Poinformowano mnie jeszcze, że ten pan który rok temu mi wypisał przegląd "i nadstawia karku za to" będzie po południu.
Pojechałam na inną stację i o zagłówkach również nie było mowy, kontrola była, geometria do zrobienia ^^

To jak to jest z tymi zagłówkami?
s
stillo
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: stillo »

skąd znam ten temat :D ja również nie mam zagłowków w tylnej kanapie, nie było ich od nowości i nie mam jak ich dołożyć. Pytając diagnoste dowiedziałem się, że tak jak wyżej napisałeś po bodajże 96 roku auta mają mieć tylne zagłówki jesli mają seryjnie zamontowany stelaż pod nie. Ja nie mam dziur w kanapie więc nie musze ich mieć a bardzo rzadko zdarza mi się kogokolwiek wieźć z tyłu więc nie poruszam tego tematu.

Jak nie podbiją przeglądu to bierzesz zagłówki z innego auta i wsadzasz miedzy kanapę a tylną półkę i improwizujesz;)

Kod: Zaznacz cały

ROZPORZĄDZENIE
MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 31 grudnia 2002 r.

w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia

(Dz. U. z dnia 26 lutego 2003 r.)

w zagłówki na siedzeniach wyposażonych w pasy bezpieczeństwa mocowane co najmniej w trzech punktach, z wyjątkiem siedzeń w pojeździe z nadwoziem otwartym oraz siedzeń tylnych w pojeździe z nadwoziem rodzaju coupe o układzie siedzeń "2+2"; przepis stosuje się do pojazdów wyprodukowanych po dniu 31 grudnia 1995 r.;
Obrazek
m
mebemaba
Newbie
Newbie

Post autor: mebemaba »

Aktualnie jestem umówiona z mechanikiem na geometrię i powiedział, że od razu mi na kontrole nim podjedzie.
I tak uważam że facet nadgorliwy trochę (już tam pewnie nie zawitam), a i sam przegląd przecież mógł zrobić D:

Dzięki za wyciąg z rozporządzenia no i informację, że skoro nie mam tego stelażu to nie trzeba ich mieć. (:
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”