Moja polowka na zimnym i rozgrzanym silniku zachowuje się dziwnie tzn. gdy nacisnę gaz mocno auto przymula i po chwili dopiero przyspiesza. Jak dodaje powoli gaz jest ok. Czym to moze byc spowodowane zly zaplon?
CyberTom
kolego ciężko powiedzieć może dostaje złą mieszankę jeśli to zapłon wymień za ok 50-60 zł kopułkę i rozdzielacz jeśli pomoże zmień świece przewody i cewkę polecał bym też wymienić czujnik halla ale powodów mulenia może być więcej niestety podaj więcej szczegółów
Winą może być podstawka pod "gaźnikiem"(monowtryskiem). Częstą przyczyną takiego zjawiska jest wypalenie się tej gumowej podstawki, przez co silnik zasysa sobie "lewe powietrze". A silnik chodzi nierówno? Wchodzi na wyższe obroty i ponownie obroty spadają? Jeśli tak to winą na pewno jest ta podstawka.
Podstawa wygląda ok. z jednej strony jakby trochę mniej tej gumy byłoale chodzi w miarę równo.Czasami zdarzy mu sie wypadniecie zapłonu ale rzadko. Faktycznie zmienię świece i przewody bo tej zimyraz przy zapalaniu chodził na dwa gary ale po chwili przeszło i do tej pory sie nie powtórzyło
A co myślicie o samych uszczelkach do podstawy gaźnika. Podstawa jest wykonana z jakiegoś tworzywa i gumy po obydwu stronach służących jako uszczelki.Bo podstawa jest bardzo droga ogólnie.
Podstawka jest wykonana z dwóch metalowych uchwytów odseparowanych od siebie i zalanych gumą. Jeśli powietrze dostaje się między tymi metalowymi uchwytami to uszczelka może nie pomóc. Próbowałem dorabiać uszczelki z silikonu ale nie zdawało egzaminu, a jeśli już to jest to tylko doraźne rozwiązanie. Podstawkę załatwiłem sobie używaną z innego polo w stanie dużo lepszym niż moja. Ale jak mówisz że nie falują Ci obroty to może wymień przewody i świece, jeśli to nie pomoże to być może tak jak pisze last_warrior trzeba będzie wymienić rozdzielacz lub czujnik halla. Co do cewki to bym miał wątpliwości ponieważ gdyby była uszkodzona to iskry nie byłoby wogóle a sama cewka grzała by się.
[quote="last_warrior"]polecał bym też wymienić czujnik halla[/quote] Pozwólcie, że przy okazji zapytam - jaki czujnik Halla znajduje się w aparacie dla silnika AAU? Jeśli ktoś dysponuje zdjęciem, byłoby super, ale oględny opis również mnie usatysfakcjonuje. Chodzi o to, że również muszę go wymienić, a w sklepie mają różne typy...
jaki znajduje się w silniku wykręć i zobacz bo w tych silnikach można było się natknąć na jeden z dwóch, prosty bez płytki wersja tańsza ok 160 zł drugi z płytką ok 200 nie da się powiedzieć na oko bez rozbierania a numer na złączu to tylko nr fabryczny wtyku boscha
heh, zapomniałem wycofać pytanie, bo już jestem po wymianie, nota bene mechanior łaskę zrobił, że założył taki bez płytki, który trzeba było nitować. To ja się pytam: po co takie sprzedają i gdzie byli jego rodzice!?
:talkative: