[6n] uniwersalne szyby elektryczne

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

w
wolf331
Raczkujący
Raczkujący

[6n] uniwersalne szyby elektryczne

Post autor: wolf331 »

Siemk
Tematem są: UNIWERSALNE SZYBY ELEKTRYCZNE jakie można dostać na allegro.
Zastosował to ktoś kiedyś gdzieś?
Dobre to czy nie za bardzo?

nie piszemy tematów caps lockiem! zmieniłem
Jujor
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

ja Ci powiem tak : uniwersalne szyby sa do aut w ktorych fabrycznie nigdy nie bylo elk. szyb .. masz ten komfort ze do 6N sa oryginalne i nie musisz kobinowac tak jak ja kombinuje w 2f .. z tym ze silnik z prowadnica (oryginal) zawsze bedzie lepszy od nawet najlepszego jakosciowo zestawu uniwersalnego .. ja sam mam zamontowane ( nie podlaczone :/ niestety - z braku przycisku ) silniki z CS ba sa o wiele lepsze niz uniwersalne :) pozatym nie musze martwic sie korbka , badz zapieczonym mechanizmem itp.. czasami lepiej sie szarpna 400 zl niz kupi uniwersalne za 150 i byc nie zadowolonym ..
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
dragonka
Początkujący
Początkujący

Post autor: dragonka »

Cześć, nie polecam uniwersalnych szybek. Sama miałam z nimi do czynienia i było kiepsko. Trudno mówić tu o zadowoleniu niestety. W sumie na koniec i tak miałam założone oryginalne i o wiele lepszy jest efekt. Serio. Odradzam uniwersalne. Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
conan
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: conan »

Ogólnie źle niema, miałem je założone w corsie. Jedyny minus to taki że jak robiło się bardzo ciepło na dworze (lato) to szyby ciężko szły do góry czyli zamykały i to jest na tyle denerwujące że wolałbym oryginalne . W dół nie było problemu bo ciężar je pchał.
b
bewu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: bewu »

Zdecydowanie odradzam zestawy uniwersalne z allegro. Sam skusiłem się na taki zestaw. Siłowniki są tak słabe ,że nadają się co najwyżej do szyb wielkości takich jak w maluchu lub tico. Szkoda nerwów do szarpania się z tym badziewem lepiej już pozostać przy manualach. Tylko fabryczne rozwiązanie przyniesie zadawalający efekt, i to na długo.
Awatar użytkownika
Lukart
Początkujący
Początkujący
Kontakt:

Post autor: Lukart »

To ja jeszcze mam następujące pytanie, czy oryginalne szyby np z 6n 5d, chodzi mi konkretnie o przód, będą pasować do kombi? Czy jednak do Variata dedykowane są inne mechanizmy?
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

nie wiem jakie tam sa szyby (wielkosc i ciezar ) ale w 5d szyby sa mniejsze ,wiec mechanizm moze miec problemy podnoszeniem wiekszych szyb z wersji 3D , ale mysle ze do Varianty powinny podejsc bez problemu ( chyba nawet drzwi sa takie same ) kwestia innego tylu :) o ktory w tym momenci esie nie martwimy :)
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
ncbmaniak
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: ncbmaniak »

jak sie postarasz, to na ebayu masz mase aukcji oryginalnych mechanizmów i możesz wylicytować już za 5 euro, mi sie tak udało
zapraszam serdecznie na moje forum dla Gaduł! www.gaduly.forumex.pl
Awatar użytkownika
Bufur
Początkujący
Początkujący

Post autor: Bufur »

Wezme się za te szyby w wakacje , czy ktos juz to robil ? mówie oczywiscie o zastosowaniu orginału , nie mam pojecia jak sie do tego zabrać :)
Awatar użytkownika
daro87
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz
Kontakt:

Post autor: daro87 »

panowie jesli pozwolicie podepne sie pod temat,
planuje zamontowac ele.szyby i pytanie czy mechanizm pasuje tez np od seata?
l
lukiluki
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: lukiluki »

Witam,

Wiem, że trochę odgrzewam topic, ale nie chcę zakładać nowego..

Komuś się udało założyć ori zestaw? Jak jest z instalacją elektryczną, coś oprócz przycisków w boczki i samych silników z prowadnicami jest jeszcze potrzebne? Z tego co się orientuję, to ele. szyby oryginalnie sprzężone są z modułem komfortu...
Awatar użytkownika
bzyku777
Początkujący
Początkujący

Post autor: bzyku777 »

Potrzebne ci będą:
wiązka(chyba że zrobisz sam),przelotki na drzwi jeśli nie masz
siłowniki 3d lub 5d zalezy jaki masz model
przyciski do drzwi kierowcy i pasażera
zaślepki po korbkach(lub wymiana boczków)
moduł nie jest koniecznie potrzebny by szyby działały korzysta się z niego np. do domknięcia szyb jeśli masz ori centralny
l
lukiluki
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za podpowiedź.

Mam wersję 3d, teraz jeszcze pytanie - co to są przelotki na drzwi? :D

Ogólnie rozważam opcję wymiany całego środka - teraz na allegro można kupić komplet z boczkami za niedużą kasę i odświeżyć auto :) Dlatego też założenie el. szyb byłoby niejako przy okazji.

A i jeszcze jedno - tylko siłowniki? Cała szyna szyby itd będzie ta sama? Wydawało mi się, że te mechanizmy się różnią.
Awatar użytkownika
Bartosz85
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Bartosz85 »

Te mechanizmy to jedna calosc (silnik z szynami czyli caly podnosnik)
Nie zapomnij tez o bezpieczniku (zasilanie najlepiej pociagnac bezposrednio z akumulatora), przekazniku jesli chcesz miec dzialajace szyby tylko po przekreceniu zaplonu i odpowiedniej grubosci kabli.
Przelotki w drzwi to takie gumowe harmonijki w ktorych ida kable z budy do drzwi.
Mala podpowiedz:
http://imageshack.us/photo/my-images/198/schemato.jpg/
Ostatnio zmieniony 21 mar 2012, 22:44 przez Bartosz85, łącznie zmieniany 1 raz.
l
lukiluki
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki! :)

Co do bezpiecznika - nie powinno być gdzieś automatycznych bezpieczników siłowników? Nie pamiętam gdzie to było (kiedyś to ogarniałem w audi a3) w siłowniku, przełączniku czy może w module komfortu? Wiem, że takie coś jest - są automatyczne - po 30 sek od przeciążenia zaczynają znów działać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”