[6n] zbieżność czy gometria - co ustawić gdy zdziera oponę

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

[6n] zbieżność czy gometria - co ustawić gdy zdziera oponę

Post autor: mistrzsieci »

Witam,

Chce się wybrać do mechanika bo mi zdziera opony od wewnętrznej strony na przedniej osi. Samochód ogólnie jedzie prosto, może minimalnie ściąga na lewo, kierownica prosto jest. Czy mam jechać na zbieżność czy geometrię?

Pytam, bo jak wiecie zbieżność jest dużo tańsza od geometrii ale nie wiem czy to wystarczy. I jeszcze mam zamiar w weekend demontować zaciski aby naprawić je i czy to znów nie popsuje mi ustawień które zrobi mechanik, czyli czy zaawansowane prace przy przednich hamulcach nie wpłyną na zbieżność kół?

Dodam, że w oponach mam zawsze właściwe ciśnienie, kupione rok temu a zdarte o wiele bardziej od wewnątrz.
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
Borek
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Borek »

[quote=""mistrzsieci""] I jeszcze mam zamiar w weekend demontować zaciski aby naprawić je i czy to znów nie popsuje mi ustawień które zrobi mechanik, czyli czy zaawansowane prace przy przednich hamulcach nie wpłyną na zbieżność kół?[/quote]
Zaciski i wszystko co związane z hamulcami możesz zdejmować bez ruszenia geometrii.
Nie moźna ruszać mocowania amora do zwrotnicy i zwrotnicy do wahacza - sworznia.
Awatar użytkownika
zazi1983
Początkujący
Początkujący

Post autor: zazi1983 »

Mi zdarło zimówki i dostałem mandat i zabrali mi dowód :angry2: .
Okazało się że zbieżność poszła, a przyczyną były luzy na drążkach ( do wymiany )
i tuleja wahacza (do wymiany). W sobotę mam pit stop

Pojedź na zbieżność. Koleś wejdzie do kanału i zobaczy co się dzieje.
Bynajmniej u mnie tak było i nic nie płaciłem.
Obrazek

One LOVE
m
mistrzsieci
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mistrzsieci »

dopiero dzisiaj byłem u mechanika i co do sprawy zawieszenia nic nie mówił o żadnych luzach, ustawił zbieżność i bodajże jakieś tam jeszcze kąty (co to tego jestem kompletnym laikiem). Zapłaciłem 50 złotych za usługę i ostatnie pytanie, czy zbieżność mogła sama się przestawić (np po wjechaniu w dziurę w drodze) czy ktoś to wcześniej zaniedbał albo czy oznacza to pewną nieprawidłowość?

Ja przy zawieszeniu swojego auta nic nie robiłem a mam je 2 latka już u siebie i pojawia się pytanie czy to ustawienie rzeczywiście coś da czy niepotrzebnie się wykosztowałem?
Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
krzychu20
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: krzychu20 »

mistrzsieci może poprzedni właściciel wymieniał koncówke drążka czy coś i nie ustawił zbieżnosci :blush2:
Ustawienie pewnie, że coś da, o ile przed ustawieniem faktycznie nie było, żadnych luzów ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ kierowniczy”