[6KV] Jaki tłumik do 1,9 tdi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

V
Variant 98
Początkujący
Początkujący

[6KV] Jaki tłumik do 1,9 tdi

Post autor: Variant 98 »

Variant 1,9 TDI 90 kM AHU
Z końcowego tłumika wyrwał mi się tylny wieszak i zrobiła się dziura. Szukałem trochę na forum i zorientowałem się że do mojego modelu powinien iść tłumik końcowy z dwoma wydechami skierowanymi do dołu. W swoim autku miałem tłumik z jednym wydechem skierowanym do dołu. Domyślam się że ktoś wstawił tłumik od benzyny. Mam pytanko czy po wymianie na tłumik właściwe auto będzie cichsze czy głośniejsze i jak to się ma do parametrów silnika. Po za tym na rynku jest masa tłumików.Trzy czy cztery polskie firmy ponoć są produkowane przez jedną rodzinę i to w jednej miejscowości. Nie szukam tłumika na dziesięć lat a na trzy cztery. Jaki tłumik założyć by było w miarę niedrogo, cicho pracował i za ile?
V
Variant 98
Początkujący
Początkujący

[quote="Variant 98"]Variant 1,9 TDI 90 kM AHU
Z końcowego tłumika wyrwał mi się tylny wieszak i zrobiła się dziura. Szukałem trochę na forum i zorientowałem się że do mojego modelu powinien iść tłumik końcowy z dwoma wydechami skierowanymi do dołu. W swoim autku miałem tłumik z jednym wydechem skierowanym do dołu. Domyślam się że ktoś wstawił tłumik od benzyny. Mam pytanko czy po wymianie na tłumik właściwe auto będzie cichsze czy głośniejsze i jak to się ma do parametrów silnika. Po za tym na rynku jest masa tłumików.Trzy czy cztery polskie firmy ponoć są produkowane przez jedną rodzinę i to w jednej miejscowości. Nie szukam tłumika na dziesięć lat a na trzy cztery. Jaki tłumik założyć by było w miarę niedrogo, cicho pracował i za ile?[/quote]
Variant 98 1,9 TDI 90 kM AHU
Wracam do tematu tłumika. Jakie są kolegów zdanie na temat tłumików POLMOstrów? :bow:
Awatar użytkownika
Jacoo
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: Jacoo »

Moje zdanie jest dobre :oki:
Ja jak zmieniam tłumiki to własnie na POLMostrów (z prostej przyczyny, fabryke mam "za płotem") i jeszcze nigdy problemów nie bylo, a cenowo też zle to nie wygląda, a jesli chodzi o trwałość też jest OK.
Po zmianie na nówke na pewno zrobi sie ciut ciszej (zalezy to od kondycji obecnego tłumika), ale szału sie nie spodziewaj.

Kwestie techniczne pewnie rozwieje Ci jakiś specjalista od diesla :cool2: Choc na moje oko to właśnie powinienes miec 2 rury :)
V
Variant 98
Początkujący
Początkujący

Variant 98 1,9 tdi 90 kM AHU
Witam! dziś wymieniłem wreszcie tłumik końcowy w moim polo. Zdecydowałem się na POLMOstrów, czyli tzw. Płuciennk. Wyrzucony tłumik to Bosal jednak od innego modelu autka, pewnie benzyna 1,6. Cała wymiana w warsztacie trwała około 10 - 15 minut. Koszt to 190 zł (tłumik, zacisk i robocizna). Na wolnych obrotach zauważa się że ciszej, a z dwururki prawie nie widać wylatujących spalin. Na przyśpieszaniu jakby lekkie buczenie, niestety w mieście zbyt duży hałas, a do tego dziś zbyt duży wyjący wiatr by do końca ocenić walory czy wady. Więcej może zaobserwuję na trasie.

Jak za tę cenę tłumik spisuje się całkiem dobrze. Mogę śmiało polecić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”