[6n1] carprotect protos- wolny kanał

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
misqn
Newbie
Newbie

[6n1] carprotect protos- wolny kanał

Post autor: misqn »

Witam, mam pytanie, przeszukałem forum i nie udało mi się znaleźć odpowiedniego tematu. Możliwe, że jestem ślepy i przeoczyłem.
Chciałbym sie was zapytać czy ktoś już może robił takie coś jak podłączenie wolnego kanału ze sterownika, za który odpowiada guzik od klapy na pilocie pod np. szyby w momencie gdy ktoś nie ma modułu komfortu, tak aby można było je zamykać i otwierać z pilota?
Może jeszcze jakies inne dziwne instalacje, które mogłby być przydatne. O tylnej klapie czytałem ale to jest dość kosztowna zabawa.
Jeśli taki temat już gdzieś był to bardzo przepraszam.
Polo to nie auto... To styl życia :)
I <3 Polo
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Z modułem komfortu jest o tyle łatwo, ze wystarczy podać dłuższy czas i dziala.
Natomiast gdy go nie ma - potrzebne by były przekaźniki (na każdą funkcję dwa: 2 na otwieranie, 2 na zamykanie) kilka diod i podpiąć to pod oba włączniki szyb na konsoli. Tak by po podaniu sygnału z pilota, zdublować jakby oba przyciski - tak bym to zrobił. Może skomplikowane, ale mogłoby działać.
Awatar użytkownika
misqn
Newbie
Newbie

Dzieki za podpowiedz, a tak sie zastnawiam ile czasu podaje centralka prąd na tym dodatkowym kanale, czy da rade zrobic tylko podpinając sie pod kable przy silniczkach . Nie mam zbytnio doświadczenia z elektryką a to są tylko moje skromne marzenia co do Polóweczki :) Dziekuje za wszelkie rady :)
I <3 Polo
Z
Zico63c
Początkujący
Początkujący

Post autor: Zico63c »

Jak już pisałem, z elektrycznymi szybami nie jest łatwo jeśli nie ma modułu.
Nie są to np. żaróweczki, gdzie do zadziałania wystarcza podanie napięcie jednym kabelkiem. Włączniki szyb to tak naprawdę 3 przełączniki w jednej obudowie dla jednej szyby i kolejne trzy dla drugiej.. Nie tylko włączają ale i przełączają obwody. Stąd proste rozwiązania nie zadziałają. Muszą być przekaźniki i to nie takie „do świateł” ale elektrotechniczne, np. MT12.
Awatar użytkownika
misqn
Newbie
Newbie

Wiec na chwilę obecną plany z szybami musze darować sobie :) Dzis udało mi sie zainstalowac sterownik. Padło na prawy tył w okolicy pompki. Żeby nie było za pieknie to niby działa centralny i kierunki aleeee nie działa mi teraz centralny z zamków. Coś źle podłączyłem czy jak. Starałem sie robic wg. manuali z miernikiem i w ogóle. Jutro zobacze czy jak odepnę centralkę to czy z drzwi bedzie działać zamek

Wczoraj rano ze zdziwieniem nie mogłem otworzyć drzwi z pilota... cisza. Z drzwi otwierały sie tylko kierowcy...Bezpiecznik spalony... Woda w pompce .... :cry:, po wysuszeniu zaczął działać jeden "kanał" mianowicie otwieranie. Dziś byłem u majstra. Cos tam polutował itp i działa :uff:
Oprócz tego zerknał na sprawę nie otwierającego centalnego z kluczyka okazało się,że potrzebne były diody prostownicze. :crazy:

Zamykam temat :) Co do szyb pozostaje kupno modułu, bedzie chyba łatwiej :)
I <3 Polo
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”