[6N2] Nie mogę otworzyć drzwi kierowcy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

K
Kleszczak
Newbie
Newbie

[6N2] Nie mogę otworzyć drzwi kierowcy.

Post autor: Kleszczak »

Centralny działa, kluczykiem przekręcam, pompka pracuje, drzwi pasażera się otwierają, "języczki" się wysuwają z obu stron ale drzwi nie mogę otworzyć. Za klamkę ciągnę, od środka za klamkę ciągnę i nic.
Co może być i dlaczego mi się to zdarza tak często. Już trzy razy tak miałem a auto mam może dwa miesiące.
Za każdym razem problem był z mechanizmem ryglowania drzwi.
RS cabrio
T
Tracer2
Newbie
Newbie

Post autor: Tracer2 »

Jesli to się dzieje na mrozie , to winna jest wilgoć w zamku.
c
cinekscorpio
Newbie
Newbie

Post autor: cinekscorpio »

Podepnę się pod temat.
Po ostatnich mrozach coś się zepsuło w zamkach. Jako pierwszy zamek kierowcy, drzwi(wszystkie) potrafią się otworzyć i zanim wyciągnę kluczyk znów się zamkną. Przez pewien czas musiałem otwierać auto przez drzwi pasażera a zamykać u kierowcy aby nie denerwować się i nie tracić czasu.
Jako drugi zaczął psuć się zamek pasażera, chwilami nie mogę zamknąć nim wszystkich drzwi bo zamykają się tylko one-bez pompki, a reszta ani drgnie, muszę przekręcić dwukrotnie aby pompka ruszyła i zamknęła czworo drzwi. Czasami zamek pasażera stawia bardzo duży opór. Ostatnio zauważyłem ze auto potrafi się samo zamknąć pod moją nieobecność. Zaczyna mnie to wszystko ostro denerwować, zastanawiam się nad montażem pilota do centralnego. Może ktoś podpowie mi gdzie mam zajrzeć ? Pozdrawiam!
K
Kleszczak
Newbie
Newbie

Więc tak, po stukaniu ręką w okolice zakma drzwi się otworzyły. Wymontowałem cały mechanizm z środka drzwi, umyłem go w ropie i od nowa posmarowałem mieszanką oleju silnikowego i wazeliny technicznej, wyszła maź gęsta którą rozprowadziłem po całym mechanizmie. Na razie działa.
Przy okazji połamałem cięgno którym otwieram drzwi kluczykiem, takie wiosełko. To już sobie poszukam w wyszukajce.
Dla kolego powyżej, proponuję tak zrobić jak ja zrobiłem. Możliwe że masz dużo syfu w zamku i trzeba go porządnie umyć.
RS cabrio
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Kleszczak""]Przy okazji połamałem cięgno którym otwieram drzwi kluczykiem, takie wiosełko. To już sobie poszukam w wyszukajce[/quote]
szukajka ci tu nie pomoże. tu trzeba kupić nowe, na allegro lub w ASO
K
Kleszczak
Newbie
Newbie

Zanim miałem zamiar szukać, przejrzałem allegro.
Są tam ale problem jest w tym co ja mam a co sprzedają.
Proszę was w takim razie o rozwiązanie moich wątpliwości.
Takie sprzedają na alledrogo http://allegro.pl/ciegno-rygiel-trzpien ... 95539.html
a u mnie jest takie http://w442.wrzuta.pl/obraz/8iQz5wASTwx/dsc00767
http://w442.wrzuta.pl/obraz/8DfjZrxCc6F/dsc00766
Wiosło jest takie samo ale druga strona wydaje mi się że jest inna. Czy jestem w błędzie i to jest to samo?
RS cabrio
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

No to co znalazles nie jest dla ciebie. Szukaj dalej. Na pewno są takie jak potrzebujesz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”