[6N] wyciek z uszczelniacza wybieraka zmiany biegów

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
lorjar
Newbie
Newbie

[6N] wyciek z uszczelniacza wybieraka zmiany biegów

Post autor: lorjar »

Witam,
Od pewnego czasu zauważyłem wyciek ze skrzyni biegów. Standartowo kazałem mechanikowi wynieć uszczelniacz wybieraka skrzyni biegów, no i niestety po kilku dniach znowu to samo... Więc mechanik powiedział ze uszczleniacz pewnie do kitu no i powtórzył jeszcze raz wymiane... niestety nic nie pomogło... ciągle cieknie.
Stwierdził że skrzynia do remontu ponieważ wybierak się już zużył a VW nie robi uszczelniaczy nadwymiarowych.

POLO 6N, SILNIK 1.4 60 KM, skrzynia 5 biegowa, przebieg 174 tyś km.

Czy ktoś miał z Was do czynienia z naprawą skrzyni biegów, jakiego rzędu może to być koszt?
Wybudowa i zabudowa to około 300pln, a remont?
Poza tym zauwazyłem że gdy puszczam nogę z gazu i silnik schodzi do około 2000 obr/min czuć dziwne drgania, jakby od skrzyni, czy również komuś coś takiego się przytrafiło? Dodam że sprzegło nie było jeszcze wymieniane i działa ok.
Ewentualnie czy jest jakas rada aby skutecznie uszczelnic ten nieszczęsny wybierak? ;)
Pozdr
lorjar
Ostatnio zmieniony 10 mar 2012, 15:54 przez lorjar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
madmax
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: madmax »

Możesz spróbować skrócić sprężynkę uszczelniacza, żeby mocniej zaciskał się na wałku wybieraka.
moja czerwona taczka
Ślesin 2007 ║ Więcbork 2008 ║ Ślesin 2009 ║ Pławniowice 2009 ║ Ślesin 2011 ║ Dzierżązna 2011 ║ Ślesin 2012 ║ Dzierżązna 2013
Obrazek
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

wymiana simeringu , koszt nie duży trochę własnej pracy . zerknij tu viewtopic.php?f=25&t=27978
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote=""bialy0666""]wymiana simeringu , koszt nie duży trochę własnej pracy . zerknij tu viewtopic.php?f=25&t=27978[/quote]
a o czym kolega przez cały czas piszę? uszczelniacz = simering :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""lorjar""]Stwierdził że skrzynia do remontu ponieważ wybierak się już zużył[/quote]
jakoś nie widzi mi się żeby guma aż tak wytarła stalowy element , sprawdź czy przypadkiem wybierak nie jest przerysowany - przy wyciąganiu simeringu "na siłę" łatwo wybierak uszkodzić możliwe że wystarczy lekka polerka i będzie jak nowy , a co do drgań to na pewno nie od skrzyni (no chyba że ktoś wcześniej ją trocinami zasypał :mrgreen: )
Obrazek
Awatar użytkownika
bialy0666
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: bialy0666 »

[quote=""Toto""][quote=""bialy0666""]wymiana simeringu , koszt nie duży trochę własnej pracy . zerknij tu viewtopic.php?f=25&t=27978[/quote]
a o czym kolega przez cały czas piszę? uszczelniacz = simering :)[/quote]
masz racje kolego ,ale w manualu piszę dokładnie co trzeba zrobić a nie wierze aby wybierak starł się o jakiś 0,5- 1mm a jeśli nawet to można zastosować simering o średnicy wewnętrznej o 1mm mniejszej są o wymiarze14x24x7 .może jak pisze kloega savic wybierak został uszkodzony.
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Ale może być że wybierak nie siedzi centralnie prosto i wyrabia simera.
Ciężko nie widząc stwierdzić.
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
Awatar użytkownika
lorjar
Newbie
Newbie

oglądałem ten wybierak i nie widać aby był krzywy czy też porysowany ;) jak dla mnie to wygląda na normalne zuzcie jak przy przebiegu ponad 170 tyś km. Poza tym ma to auto od nowości i na jest użytkowanie w normalnych warunkach.
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Wcześniej też miałem problem z cieknącym uszczelniaczem wybieraka, dwa razy kupiłem jakiś badziewiasty, chwile trzymał i po tygodniu max znowu ciekło, kupiłem CORTECO 15x24x7 i trzyma juz długo, o ile dobrze pamiętam w 6n jest chyba ten sam co w 2f, kolega wyżej pisze 14x24x7 i raczej się myli w ETKA jest błąd i brakuje pierwszego wymiaru, przy wymianie trzeba się delikatnie obchodzić przy wciskaniu ale prosty zabieg.
tu wskazówka http://moto.allegro.pl/uszczelniacz-15x ... 16634.html
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
Awatar użytkownika
lorjar
Newbie
Newbie

Ja mam niemiecki erling.
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”