Aktualnie mam problem ze swoim Polo 9N 1.4 59kW 2007r
Auto jest dosyć rzadko używane, aktualnie ma przebieg ~32tys.
Obserwuję problem ze zmiana biegów. Mianowicie przy wrzucaniu ich, czasem odczuwam opór, czasem z kolei pod lewarkiem odczuwam lekki 'przeskok'. W takich momentach zmieniam biegi w zwolnionym tempie, bo gdybym robił to w normalnym tempie to czasem można usłyszeć mały zgrzyt.
Problem od czasu do czasu ustępuje i skrzynia przez chwilę chodzi jak masło

No ale co z tego jak 2 skrzyżowania dalej znowu zaczyna się opór, haczenie ... i tak przez ~80% czasu jazdy.
Ja niestety z mechaniki jestem cienki, więc byłem u 3 mechaników, każdy powiedział co innego.
- pierwszy (robi tylko VW) zdiagnozował to co mógł bez ingerencji, mówi że trzeba wyciągnąć skrzynię żeby dostać się do sprzęgła bo będzie coś ze sprzęgłem
- drugi mówi że to nie może być nic poważnego, że auto jest mało jeżdżone i może coś się zapiekło i trzema to ruszyć albo coś nasmarować (tylko dziwne że np po zrobieniu trasy np 400 km jednego dnia, nie odczuwam poprawy)
- trzeci mówi, że dziwna sprawa, i że póki co wymieniłby tylko olej w skrzyni na serwisowy, i zobaczył czy pomoże. Może "synchronizatory klęją się na oleju". Jeśli nie pomoże to żeby jeździć dalej i czekać aż wyjdzie coś w praniu (tylko żeby przez to czekanie nie wyszedł na przykład remont skrzyni lub coś grubego :/ ) Mówi też że dziś VW ma słabe skrzynie, i szczególnie w Golfach V spotyka się dużo awarii lub wad fabrycznych skrzyni.
Tak czy inaczej muszę podjąć jakąś decyzję, i zanim to zrobię chciałem zapytać Was o zdanie, czy może mieliście do czynienia z podobnymi objawami lub macie jakiś pomysł co powoduje problem?
Auto jest bardzo fajne, kupiłem je rok temu z przebiegiem ~28tys, od 1go właściciela który kupił z salonu (sprawdzałem to). No ale co z tego jak całą przyjemność z jazdy odbiera zmiana biegów, chodzą jak w dużym fiacie :buba:
Będę wdzięczny za wszelkie komentarze.
Pozdr!