Sporo osób pyta mnie na PW o konserwacje uszczelek gumowych w VW, dlatego małe how-to w tym temacie.
Uszczelki gumowe jak wiadomo są narażone na działanie czynników atmosferycznych takich jak słońce czy mróz, dlatego należy o nie dbać jak o każdy inny element w samochodzie.
VW zaleca do tego celu środek do konserwacji elementów gumowych w formie sztyftu, który można nabyć za 20zł w każdej aut.stacji obsługi. Środek występuje pod oznaczeniem
00V096310A 020. Nie jest na bazie silikonu jak większość środków tego typu, więc tym bardziej go polecam.
Uszczelki przed zakonserwowaniem ja osobiście czyszczę gruntownie roztworem APC (all purpose cleaner czyli środek wielozadaniowy) w proporcjach 1:10. Po ich osuszeniu mikrofibrą , dopiero wówczas nakładam środek konserwujący.
Alternatywą wg mnie lepszą dla sztyftu VW jest inny środek, mianowicie
1Z EINSZETT RUBBER CARE STICK GUMMI PFLEGE. Jeszcze jakiś czas temu niedostępny w naszym kraju, ale teraz za ok 25zł można kupić w każdym szanowanym sklepie zajmującym sie kosmetyką samochodową za ok 25zł. Również występuje w formie sztyftu, jednak lepiej wg mnie guma go wchłania i nadaje uszczelką ładny satynowy wygląd. Do tego jest mega wydajny. Ja zakupiłem 2 lata temu, regularnie co 2-3 miesiące przejadę nim wszystkie elementy z gumy w moich autach i jeszcze mam ponad 1/2 stanu buteleczki
Test ww. środka mojego autorstwa jest do poczytania pod poniższym linkiem. Aplikacja na uszczelkach w Polo 6N2
http://detailingclub.pl/viewtopic.php?f ... lege#p9636