Witam, w moim Polo 1.4 z klimą rozciekła się chłodnica i muszę ją wymienić. Szukałem na forum i nie ma niestety żadnego manuala ani opisu. Z tego co piszą w książce sam naprawiam to muszę zdemontować grill i lewą lampę. To wystarczy? Czy trzeba też demontować zderzak? Chłodnica wyjdzie górą pod maską? Najlepiej gdyby ktoś wrzucił jakieś zdjęcia i opis co trzeba odkręcić
edit
Co sądzicie na temat zamienników chłodnic można dostać je już za około 120zł
[quote=""qwertypol""]Z tego co piszą w książce sam naprawiam to muszę zdemontować grill i lewą lampę[/quote]
coś słabo idzie ci czytanie książki. oprócz tego musisz wymontować osłonę zamka maski (cokolwiek to oznacza), wymontować belkę osłaniającą chłodnicę (ta pod zderzakiem), odkręcić kondensator od chłodnicy (ten od klimy), no i odkręcić chłodnicę.
[quote=""qwertypol""]Czy trzeba też demontować zderzak? Chłodnica wyjdzie górą pod maską?[/quote]
Mniej więcej - do przeodu i do góry. I tak, trzeba ściągnąć zderzak.
Do przeczytania jeszcze raz opis na stronach 62-63 książki Sam Naprawiam.
Wiem, że muszę zdjąć to co napisałeś, ale nie chciało mi się wypisywać wszystkiego. Czyli grill, listwa, zderzak, belka.
Przy demontażu wąskiego zderzaka najpierw zdejmuję tą dolną metalową część, a potem plastikową? Dokładkę trzeba odkręcić?
Po zamontowaniu nowej chłodnicy trzeba odpowietrzyć układ? Jak to zrobić? Uruchomić auto na odkręconym korku zbiorniczka?
[quote=""qwertypol""]Przy demontażu wąskiego zderzaka najpierw zdejmuję tą dolną metalową część, a potem plastikową? Dokładkę trzeba odkręcić?[/quote]
tego nie pamiętam. musi się ktoś inny wypowiedzieć. no i uważaj żeby klimy nie rozszczelnić sobie.
Chłodnica wymieniona. Przez to że była klima strasznie ciężko było ją wymienić, musiałem dodatkowo odkręcić obie lampy, zbiorniczek płynu od wspomagania, odkręcić od budy przewody od klimy, i jeszcze taką puszkę po lewej stronie od klimy, a i tak bardzo trudno było ją wyjąć. Nowa chłodnica miała na dole trochę inną budowę i musiałem jeszcze delikatnie podciąć wzmocnienie.