[9n] Szarpnięcie oraz wyłączenie się silnika podczas jazdy.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

e
eszaq
Newbie
Newbie

[9n] Szarpnięcie oraz wyłączenie się silnika podczas jazdy.

Post autor: eszaq »

Witam.Od miesiąca posiadam vw polo 1.2 (54KM) z 2003 roku.Wczoraj pod czas jazdy ok. 110kmh po autostradzie poczułem szarpnięcie ale nie usłyszałem hałasu ponieważ słuchałem głośniej muzyki, po sekundzie zorientowałem się że silnik nie chodzi i zapaliła się kontrolka od akumulatora.Na poboczu po otwarciu maski zauważyłem dym wychodzący z pod pokrywy silnika, odkręciłem korek od oleju i gęsty biało-siwy dym kopcił z silnika.W zbiorniczku z płynem chłodzącym stan był o 2-3cm wyższy jak normalnie, stan oleju na bagnecie w połowie miarki.Po 20 min. spróbowałem odpalić silnik ale po przekręceniu klucza tylko tykał i nic nie kręcił.Jak kupiłem autko paliła się kontrolka od silnika ale po sprawdzeniu wyszło że to dolna sonda oraz katalizator (zdążyłem wymienić sondę a po katalizator jechałem).Proszę o pomoc.Dziękuję
T
Tony
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Tony »

mogła nastapic kolizja zaworow z tłokami,sam niema prawa zgasnac.
V ZLOT   PKP  2010
VI ZLOT  PKP  2011:
I MIEJSCE W TURNIEJU PIŁKI NOZNEJ.GRUPA MAZ
Grupa Mazowiecka -Stara gwardia
Smigałem: Polo 6n2 sdi,6n2 gti ,Golfik 4 ,9n 1.9TDI     
Audi A6 C6 3.2 Fsi .Audi Q7 4.2.Hyundai I 30 1.4., Obecnie Octavia 1.5TSI
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

nie chcę cię straszyć ,ale mógł się silnik zatrzeć dlatego rozrusznik nie chce kręcić
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Ja również mam najgorszy scenariusz... Mój brat miał identyczny przebieg zdarzeń gdy z niewiadomych przyczyn zatarł mu się silnik w Golfie IV 1.4 16V... ;/
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Post autor: jhosef »

Możesz próbować ręcznie obrócić silnik ale podejrzewam, że możesz się rozglądać za nowym silnikiem. Przegrzałeś go i się zatarł.
e
eszaq
Newbie
Newbie

[quote="jhosef"]Możesz próbować ręcznie obrócić silnik ale podejrzewam, że możesz się rozglądać za nowym silnikiem. Przegrzałeś go i się zatarł.[/quote]

W jaki sposób mogę ręcznie obrócić silnik?
e
eszaq
Newbie
Newbie

[quote="eszaq"]Witam.Od miesiąca posiadam vw polo 1.2 (54KM) z 2003 roku.Wczoraj pod czas jazdy ok. 110kmh po autostradzie poczułem szarpnięcie ale nie usłyszałem hałasu ponieważ słuchałem głośniej muzyki, po sekundzie zorientowałem się że silnik nie chodzi i zapaliła się kontrolka od akumulatora.Na poboczu po otwarciu maski zauważyłem dym wychodzący z pod pokrywy silnika, odkręciłem korek od oleju i gęsty biało-siwy dym kopcił z silnika.W zbiorniczku z płynem chłodzącym stan był o 2-3cm wyższy jak normalnie, stan oleju na bagnecie w połowie miarki.Po 20 min. spróbowałem odpalić silnik ale po przekręceniu klucza tylko tykał i nic nie kręcił.Jak kupiłem autko paliła się kontrolka od silnika ale po sprawdzeniu wyszło że to dolna sonda oraz katalizator (zdążyłem wymienić sondę a po katalizator jechałem).Proszę o pomoc.Dziękuję[/quote]

Jeszcze mam pytanie, bo pamiętam jak w pośpiechu tankowałem i nie jestem pewien co zalałem benzyne czy dizla. Przed tankowaniem miałem ok 15L benzyny i do tankowałem 10L.Czy to możliwe żebym przejechał na tej mieszance ok. 40 km? i czy tak samo mógł by się zachować silnik?
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

[quote="eszaq"][quote="jhosef"]Możesz próbować ręcznie obrócić silnik ale podejrzewam, że możesz się rozglądać za nowym silnikiem. Przegrzałeś go i się zatarł.[/quote]

W jaki sposób mogę ręcznie obrócić silnik?[/quote]

Od strony rozrządu znajdź śrubę od wału , dopasuj klucz nasadowy ,grzechotka i spróbuj kręcić w prawo.
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

[quote="Mati_9N"][quote="eszaq"][quote="jhosef"]Możesz próbować ręcznie obrócić silnik ale podejrzewam, że możesz się rozglądać za nowym silnikiem. Przegrzałeś go i się zatarł.[/quote]

W jaki sposób mogę ręcznie obrócić silnik?[/quote]

Od strony rozrządu znajdź śrubę od wału , dopasuj klucz nasadowy ,grzechotka i spróbuj kręcić w prawo.[/quote]
Kolega mnie uprzedził:)
Jak nie da rady obrócić to szukaj drugiego silnika. Z resztą sądzę, że od razu powinieneś do tego przystąpić.
e
eszaq
Newbie
Newbie

Od strony rozrządu znajdź śrubę od wału , dopasuj klucz nasadowy ,grzechotka i spróbuj kręcić w prawo.[/quote]

Wbiłem 5 bieg i ciągnąłem do przodu do tyłu a silnik kołysało nic nie puszczał (oczywiście na sucho).
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

To szukaj innego silnika. Ten stoi. Naprawa po zatarciu to kilka tysięcy zł. Drugi silnik max 2.

Możesz zaprowadzić to do mechanika na weryfikację ale nie sądzę aby cokolwiek innego Ci powiedział.

http://moto.allegro.pl/listing.php/sear ... g=1%2C2+vw

[quote="eszaq"][quote="eszaq"]
Jeszcze mam pytanie, bo pamiętam jak w pośpiechu tankowałem i nie jestem pewien co zalałem benzyne czy dizla. Przed tankowaniem miałem ok 15L benzyny i do tankowałem 10L.Czy to możliwe żebym przejechał na tej mieszance ok. 40 km? i czy tak samo mógł by się zachować silnik?[/quote][/quote]
Zgasłby, szarpał, nie chodził prawidłowo nawet przy małej dolewce. A pół na pół to nie ma szans.
Zresztą zatankować ON do benzyny to nie tak łatwo. W drugą stronę znacznie łatwiej a to przez wlew.
T
Tony
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Tony »

ja cos wiem jakie mozesz miec wraznie mi tez awaria wydazyła sie po miesiacu czasu.tłok mi sie odkrecił przy 220 km/h w GTI
mega wkur.....coz zyje sie dalej. :crazy:
V ZLOT   PKP  2010
VI ZLOT  PKP  2011:
I MIEJSCE W TURNIEJU PIŁKI NOZNEJ.GRUPA MAZ
Grupa Mazowiecka -Stara gwardia
Smigałem: Polo 6n2 sdi,6n2 gti ,Golfik 4 ,9n 1.9TDI     
Audi A6 C6 3.2 Fsi .Audi Q7 4.2.Hyundai I 30 1.4., Obecnie Octavia 1.5TSI
Awatar użytkownika
Mati_9N
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Jest też opcja ze obróciła się panewka. Ale to by trzeba było zdjąć miskę i sprawdzić co się stało. Może wystarczy wymienić panewki lub też wał do szlifu , korbowody mogą też być do wymiany.. jeśli chce Ci się w to bawić to znajdź warsztat w którym Ci to zdiagnozują. Ja miałem kiedyś przypadek że gość przy ciagnął 6N-ke bodajże 1.4 z zatartym motorem.. chcial to naprawić jak najtańszym kosztem. okazało się ze silnik przytarty na dwóch korbowodach. Wymieniłem panewki , przeszlifowałem wał , złożyłem i polówka odpaliła. i Koszta wcale nie były ogromne.
e
eszaq
Newbie
Newbie

Dzięki za pomoc :victory: .Jutro się okaże po wizycie u mechanika.Nawet zacząłem szukać nowego silnika tylko mam dylemat, podobno do tego modelu co posiadam pasują silniki z seata ibizy oraz skody fabii (vw polo do roku?) ale od którego roku do którego to nie mogę znaleźć na necie .Mam silnik AWY ,a znalazłem ich parę : skoda Fabia 07 1,2 3cylindry -ale koleś nie wie gdzie znaleźć nr. silnika bo ma sam silnik.
seat ibiza 04 1198cc -czekam nadal na esa z kodem. A reszta to już silniki Vw. To jak już przełożę silnik czy muszę przeprogramować komputer żeby czytał silnik oraz imobilizer działał?
Awatar użytkownika
jhosef
Stały bywalec
Stały bywalec

Trochę za dużo "efektów specjalnych" jak na obróconą panewkę.
Naprawa wygląda inaczej jak możesz sam ją przeprowadzić. Natomiast koszty robocizny w warsztacie będą duże.
Najlepiej oczywiście jak pisałem wcześniej do mechanika na weryfikację ale przy kosztach silnika na poziomie 1,5 k zł ciężko będzie naprawić to co jest.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”