[Classic] falowanie obrotów w instalacji LPG

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tbi79
Newbie
Newbie

[Classic] falowanie obrotów w instalacji LPG

Post autor: tbi79 »

witam. mam problem z obrotami na LPG. po dłuższej jeżdzie obroty spadają i znow normują sie (około 900 obr./min), i tak zawsze.. Wymieniłem filtry powietrza, gazu, ... i nic. ktoś może pomoc..?
Awatar użytkownika
Shaggy32
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Shaggy32 »

Jaką masz instalkę gazu? Jeżeli nowszej generacji(sekwencja) to sprawdź czy masz naolejacz i czy przypadkiem nie jest pusty. Powinien być zamontowany gdzieś w okolicy akumulatora lub po przeciwnej stronie. W drugim moim aucie miałem taki przypadek tylko nie był to VW a Fłord Fusion.Jeżeli nie masz takiej instalki to jedyne co zostaje podjechać do gazika coby sprawdził. :ugeek:
Pozdrawiam.
t
tbi79
Newbie
Newbie

instalacja II generacji.. :) wielkie dzięki wiec nie pozostaje mi nic innego jak jechać do gazownika. jeszcze raz dzięki :shock: i pozdrawiam!!!

-- Śro Cze 10, 2009 9:24 am --

dowiadywałem sie odnośnie tych "falowań" obrotów. Wiec może być sterownik LPG i sonda lambda. Sonda nadaje rozne impulsy a sterowanie LPG nie moze dobrac parametrow i takie zeczy sie dzieją. Zobacze po wymianie sondy co sie zmieni..
Moze ktos jeszcze wie co to moze byc? :szefu:
a
ar1000
Początkujący
Początkujący

Post autor: ar1000 »

[quote=""Shaggy32""]to sprawdź czy masz naolejacz i czy przypadkiem nie jest pusty[/quote]
O co kaman bo ciemno się robi na pokładzie :cry:
K
KoKo

Post autor: KoKo »

tbi79
ja mialem to samo i przeczyściłem przepustnice i wszystko wruciło do normy
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

[quote=""tbi79""]

dowiadywałem sie odnośnie tych "falowań" obrotów. Wiec może być sterownik LPG i sonda lambda. Sonda nadaje rozne impulsy a sterowanie LPG nie moze dobrac parametrow i takie zeczy sie dzieją. Zobacze po wymianie sondy co sie zmieni..
[/quote]sonda lambda ??
chyba ktoś cię w konia robi. sonda nie ma nic do falowania obrotów, pewnie dlatego ze przy jeździe na gazie jest odłączona tzn powinna być odłączona.
falowanie obrotów jest najczęściej spowodowane przepustnicą. Ew. przy gazie uszkodzonym emulatorem.
K
KoKo

Post autor: KoKo »

czyli dobrze pisalem ze to przepustnica
t
tbi79
Newbie
Newbie

widzę poprawe po zdemontowaniu przewodu powietrznego i zaślepieniu go do połowy. Też pomaga odłączenie odmy od strony przepustnicy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”