[quote=""cage009""]Wymieniałem niecałe pół roku temu płyn, teraz szczęki w bębnach, i dalej nic. Jak słabo hamował tak słabo hamuje. Teraz jednak wezmę się za te tarcze [/quote]
bez przejścia na rozmiar tarcz oczko wyżej nie licz na znaczącą poprawę w hamowaniu
U mnie wymiana tarcz i klocków dała znaczną poprawę, pedał nie wpada mi w podłogę czy coś i nie narzekam że źle hamuje. Grunt to kupić części z wyższej półki ;p
[quote=""cage009""]Tzn? Możesz rozwinąć wypowiedź?? ;-)[/quote]
Turzolowi chodziło o założenie na tył tarcz zamiast bębnów, a na przód tarcze o średnicy 256mm z gti. viewtopic.php?f=13&t=312&hilit=tarcze+ty%C5%82 parę tematów było użyj wyszukiwarki.
Turzol, jak rozwijasz temat pompy z golfa ??
U mnie hamole kiepskie Ostatnio wymieniłem cały tył (bębny, szczęki, sprężynki a nawet obie linki od ręcznego) co do przodu to nic nie robiłem i nie wiem wiem kiedy było cokolwiek robione. Może trzeba by zajrzeć i powymieniać tylko co? klocki, tarcze :-D
jak myślicie?
dla mnie oznacza jezdzilem juz ilestam samochodami i rozpoznam slabe hamulce[quote=""borys_wrocek""]secundo: polo ma słabe hamulce, to że jesteś zadowolony to nic nie oznacza[/quote]
[quote=""rolf""]dla mnie oznacza jezdzilem juz ilestam samochodami i rozpoznam slabe hamulce
borys_wrocek napisał(a):
secundo: polo ma słabe hamulce, to że jesteś zadowolony to nic nie oznacza
[/quote]
ja też kilkoma jeździłem i uważam że moje polo ma słabe hamulce co nie znaczy że inne 6n mają słabe. Jedna ciekawostka daje mi do myślenia, rano kiedy po całej nocy wsiadam do poli to na samym początku naprawdę hamuje rewelacyjnie, ale już po kilku hamowaniach wszystko wraca do normy. Podejrzewam że tarcze są zaśniedziałe i wtedy lepiej łapie...może czas zmienić na lepsze i wtedy już będzie cały czas ok. Co o tym myślicie? Skąd to ranne hamowanie na zimnych tarczach jest mocniejsze i wydajniejsze??
Też to kiedyś zauważyłem. Dodatkowo przyglądam sie regularnie klockom i mogę powiedzieć że one sie prawie w ogóle nie zużywają (przynajmniej u mnie - 3 lata) i pewnie w tym tkwi jakiś procent problemu. Klocki sa za twarde i nie chcą sie "kleić" do tarczy. Pewnie na wiosnę przetoczę tarcze i wymienię klocki - tylko jak trafić na dość miękkie.
[quote=""turzol""] to że w heble z GTI + pompa 23bar zaczynają dopiero hamować jak należy w 6N-ce[/quote]
hah kto Ci powiedział że pompa da 23bary ?
testowałem u siebie rózne pompy i serwa , gti polo golf z absem i bez i powiem tak
najlepiej hamował zestaw serwo z paska b3 duze ledwo wchodzi i do tego pompa 22mm zeliwna ori vw ten zestaw blokował koła bez wiekszego problemu , jedynie był problem z utrzymanie na drodze bo tył za mocno brał
[quote=""Archeo""]Też to kiedyś zauważyłem. Dodatkowo przyglądam sie regularnie klockom i mogę powiedzieć że one sie prawie w ogóle nie zużywają (przynajmniej u mnie - 3 lata) i pewnie w tym tkwi jakiś procent problemu. Klocki sa za twarde i nie chcą sie "kleić" do tarczy. Pewnie na wiosnę przetoczę tarcze i wymienię klocki - tylko jak trafić na dość miękkie.[/quote]
nie tylko klocki ,tarcze , bębny ,szczęki maja znaczenie przy hamowaniu , ale płyn hamulcowy też i wymienia się go przynajmniej co 2 lata .