Słuchajcie mam do wymiany jeden amorek z tyłu, coś klekocze w amortyzatorze dźwięk podobny do stuku jakiegoś kloca drewnianego, powiedzcie mi czy amorki do wersji 3D i 5D się czymś różnią czy mogę spokojnie z jakiegoś szrota założyć?
Może ktoś wymieniał ostatnio, jakie są oznaczenia do nich? chodzi o amor tylny od strony kierowcy, polo 6n 1998 silnik 1,4 AKV nadwozie 5 drzwiowe?
Będe wdzięczny za informacje.
kolego nie ma różnicy czy 5D czy 3D czy prawa czy lewa strona ale powiem tylko jedno jak ja wymieniałem z przodu to sobie załatwiłem oryginalne używane amortyzatory ze sprawnością 70% bo więcej wytrzymają niż te z allegro
Zobacz czy nie spadła osłona w sprężynę. Lubi wtedy klekotać na byle kamyku.
Zależy jaki efekt chcesz uzyskać. Najbardziej szanowane amorki to Bilstein, Sachs, Koni.
Zależy też czy chcesz jeździć jak łóżkiem wodnym (olejowe) czy walcem to wtedy B12 gazowe. Standard na tył w Polo to B4.
Można kupić cały kit od 1000zł - 7000zł. Montowanie sprężyn eibach i używanych amorków albo Monroe to jakieś nieporozumienie :commando:
To tak jakby ubrać skarpetki adidas i założyć buty za 25zł marki CiangPong. :rotfl:
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Dzięki koledzy za cenne podpowiedzi.
Też twierdzę że oryginalna używka potrafi czasem więcej niż coś typu zamiennik z paragonem :lol:
Jak znajdę czas to rozbieram tylnego mcpersona i naprawiam,....
jak rozwiąże problem to od razu napiszę co mi tak cholernie klekotało z tyłu. :talkative:
Paffcio ma kilka kompletów amortyzatorów, zgoś się do niego, na pewno coś dobierzecie. Dobrze by było się udać na stację diagnostyczną na "trzepaki do amortyzatorów" po takiej wymianie, żeby sprawdzić czy różnica w sprawności amortyzatorów po obu stronach nie jest jakaś znacząca, żeby zbytnio nie obciążyć dobrego amortyzatora z którejś strony, co będzie skutkowało szybszym jego zużyciem.