[quote=""Skwirek""]W SDi pierwsza wymiana paska jest po 120tys.km., każda następna, co 60 tys. km.
[/quote]
Jeszcze powiedz ze to wyczytales w ksiazce serwisowej albo w jakims biuletynie z koncernu vag. Nie bądz smieszny kolego. Wymiania sie zawsze w tym samym odstepie przebiegu jak i czasu.
[quote=""Jendrol""]A pytanko jeszcze, czy pompę wody zostawić w spokoju(była wymieniana poprzednim razem), tylko sam pasek+rolki wymieni c dla świetego spokoju[/quote]
Zestaw naprawczy rozrzadu nie uwzglednia pompy wody co sugeruje iz ja sie wymiania jak sie cos z nia dzieje. Aczkolwiek sa ludzie ktoryz doradzaja ja odrazu wymienić lub jeszcz einni ze co druga wymiane rozrzadu wymienic pompe. Chyba ze interwal wymiany paska rozrzadu i jego ostrzetu jest dluzszy np 240 tys km. Przy interwale 60 czy 90 tys smial mozna zostawiac pompe starą.
[quote=""suhhar""]pompa wody nie jest napędzana paskiem rozrządu więc jak ci nie cieknie i sie nic nie dzieje to po co chcesz ją wymieniać ?[/quote]
Myślałem, że może jest napędzana. Nie chce jej wymieniac od tak sobie tylko wcześniej nie wiedziałem czy ją trzeba wymienić. Ale już wiem: tylko rozrząd bez pompy. :amen:
Pompa z tego co pamiętam to była montowana SKF.
Fakt autodata wprowadza w błąd bo aku jest w 1.7D a np AKW juz jako 1.7 SDI. Mimo to powinienes miec wtrysk trzeci z kabelkiem tzw sterujacy czyli wtedy jest to silnik SDI.