[9n] Dziwny dźwięk przy przyspieszaniu Polo 9N 1.9TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

M
Mdnplnd
Newbie
Newbie

[9n] Dziwny dźwięk przy przyspieszaniu Polo 9N 1.9TDI

Post autor: Mdnplnd »

Witam,od kilku dni mam problem z moim Polo z 2003 roku z przebiegiem ok. 70 tys km.Przy przyspieszaniu (od około 1800 obrotów) wydobywa się dziwny dźwięk jakby z silnika,nie potrafię go nazwać coś jakby szmery :( .Mam wrażenie,że występuje tylko podczas jazdy na nierównościach drogi.Dodam,że nie pokazuje żadnych błędów,spalanie,przyspieszenie,moc wszystko ok,biegi również gładko "wchodzą".Znajomy mechanik będzie dopiero pod koniec tygodnia,więc chciałem mniej więcej się zorientować co to może być,aha byłbym zapomniał na luzie podczas dodawania gazu nie ma tego odgłosu.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

Witam
Z Twojego opisu, ja bym stawiał na turbinę. Jednak ja u siebie turbiny nie mam i nie jest ekspertem w tej kwestii zatem czekaj na odpowiedź kogoś bardziej kompetentnego.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Mati_9N
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Mati_9N »

Ja obstawiałbym kończące się jakieś łożysko gdyż piszesz że dzieje się tak podczas jazdy... Turbo raczej odpada bo pracuje niezależnie czy stoisz czy jedziesz i załącza się bodajże od 2 tys obr/min.
M
Mdnplnd
Newbie
Newbie

Turbina według mnie napewno odpada,ze względu na to,że auto przyspiesza tak samo jak przed tym problemem,a w dodatku na luzie nie ma takich objawów.Postaram się nagrać jutro filmik,może komuś coś on powie.
z
zoltrix3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: zoltrix3 »

[quote="Mdnplnd"]Polo z 2003 roku z przebiegiem ok. 70 tys km.P[/quote]
W przebieg chyba nie wierzysz?

U mnie występuje dziwny, niezidentyfikowany dźwięk tylko na czwartym biegu (jakby buczenie). Jeżdżę tak od dwóch lat (35kkm) i nic się nie dzieję.
Dziwne,ale tak ma, przyzwyczaiłem się :grin:
--
http://www.rajskiesiedlisko.pl
Gospodarstwo Agroturystyczne w Wielkopolsce
M
Mdnplnd
Newbie
Newbie

[quote="zoltrix3"][quote="Mdnplnd"]Polo z 2003 roku z przebiegiem ok. 70 tys km.P[/quote]
W przebieg chyba nie wierzysz?

U mnie występuje dziwny, niezidentyfikowany dźwięk tylko na czwartym biegu (jakby buczenie). Jeżdżę tak od dwóch lat (35kkm) i nic się nie dzieję.
Dziwne,ale tak ma, przyzwyczaiłem się :grin:[/quote]
Yyy przebieg jak najbardziej jest orginalny,mamy polo od nowości,poprostu mało się u mnie jeździ samochodem :acute:

Edit: dodaje link do filmiku,mam nadzieje,że słychać w miare dobrze ten dźwięk.Nagrywam prawą stronę dlatego,iż ten dźwięk dochodzi jakby z prawej strony

Kod: Zaznacz cały

http://www64.zippyshare.com/v/26972844/file.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”