[86c2f] Praca silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

[86c2f] Praca silnika

Post autor: jarzabek »

Witam! mam w poli 1.3 nz i tak przy około 3 tyś obrotów ( bo nie mam obrotka, podczas jazdy na przykład to tak 45 km/h na drugim biegu ) niezależnie czy podczas jazdy podczas rozpędzania czy na postoju jak przegazuję silnik to słychać że coś rzęzi w silniku ale tylko w pewnym momencie przy pewnych obrotach, jak mówiłem około 3 tyś, mi ten dźwięk przypomina pracę starego diesla bez turba na wyższych obrotach, wydaje mi się że wydobywa się to z silnika. Co to może być? mam się tym przejmować czy to normalne?
p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: pierburg »

jeśli rzezi to może pompa wody? mi też przy określonych obrotach ja słychać, tylko ze nie przypomina mi diesla:)
-tato ten silnik jest zepsuty?
-nie synku...to diesel
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

Pompa wody tak szuści, świszczy bym powiedział, a to tak słychać jakby stary diesel się rozpędzał ale tylko przy tych jednakowych obrotach
p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

nie miałem nigdy diesla, ale kilka razy jechałem dieslem, hmm a może hydropopychacze? a może coś się odkręciło osłona jakas czy coś i wpada w rezonans?
-nie synku...to diesel
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

Może popychacze, nie wiem, ten dzwięk ma tak jakby taką samą częstotliwośc jak obroty silnika, tylko przy określonych obrotach.
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

Ten dźwięk masz nawet po rozgrzaniu silnika do temperatury roboczej, czyli 90 stopni? Czy dźwięk jest metaliczny, czy jakieś głuche stukanie, fajnie było by gdybyś dał radę dodać film. Aha dźwięk ten występował już wcześniej, czy pojawił się nie dawno.
polecam ci jeszcze skontrolować poziom oleju, bo jak jest go mało to silniki te lubią klekotac

Wysłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk
Obrazek
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

Stukanie raczej nie tylko takie może metaliczne rzężenie, jakiś czas temu to zauważyłem, oleju jest full stan bo wymieniałem nie dawno, na jałowym jak przegazuje to w pewnym momencie słychać, jak dam jeszcze więcej gazu to ustaje, tak samo jak się rozpędzam to po lekkim zmniejszeniu gazu, że auto mniej ciągnie to słychać, no i ogólnie przy rozpędzaniu spokojnym bez szaleństw przy pewnym zakresie obrotów się też tak robi, a i raczej na zimnym i na ciepłym słychać silniku te odgłosy. Słychać to raczej wtedy kiedy nie obciąża się mocno silnika
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

Ten dźwięk to może bardziej takie terkotanie, klekotanie z dużą częstotliwością bo w końcu na ok 3 tyś obrotów, podczas jazdy na 2, 3 biegu przy mniej więcej 3 tys obrotów i gdy wtedy lekko upuszczę gazu, tak jakby silnikiem lekko bym hamował przy tym zakresie obrotów, to słychać takie właśnie terkotanie, klekotanie, bo chyba bardziej to do tego podobne, a także podczas postoju w granicach tych obrotów też ten dźwięk słychać i ja to słyszę z okolic silnika. Nie wiem dlaczego się tak robi, ale raczej dosyć dawno się tak robi tylko ostatnio to jakoś usłyszałem dopiero, wcześniej nie przywiązywałem do tego uwagi. Mam nadzieje że to nic poważnego :closedeyes:
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Mi tylko przychodzi na myśl panewki albo popychacze. Z tym ze bardziej na o panewki, bo popychacze by grały cały czas stukaly,a panewki klekotaja w szczególności nie jak nie mają dużego obciążenia

Obrazek
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

Oby to nie były panewki ;/
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

https://www.youtube.com/watch?v=iJLcxoN ... ata_player
Tak mój się tłucze, masz już przynajmniej jakieś porównanie :)
Dodam ze po rozgrzaniu pracuje zajebiście cicho, ale w jeździe stuka w szczególności przy utrzymywaniu stałej prędkości. Ale zapierdalacz i tak jest i wytrzymuje moje kręcenie go do odcięcia :D

Obrazek
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

O u ciebie to takie bardziej metaliczne, a u mnie nie takie trrr, zauważyłem też że jak na postoju go tak gwałtownie przegazuję to też się to odzywa. A to u ciebie wkońcu co jest nie tak? mam olej 15W40 wcześniej GM a teraz mobil 1.
p
pierburg
Raczkujący
Raczkujący

do naszych silników podobno nie leje się mineralnego oleju bo nie lubia go popychacze, ale mam mineralny castrola i narazie popychacze ciche
-nie synku...to diesel
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

U mnie panewki tak dzwonią.
Skutki lania mineralnego oleju wyjdą po czasie.to nie tak ze raz wlejesz i już po silniku. Tylko ze to wpływa na wiele elementów, choćby popychacze mogą stukać szybciej pewnie coś jeszcze by się znalazło. ogólnie oleje stosuje się głównie pod temperatury w jakich auta sa eksploatowane, bo zapewne w zimnym klimacie nikt nie naleje mineralnego.

Obrazek
j
jarzabek
Początkujący
Początkujący

a może zbyt luźny pasek rozrządu? bo napiąłem go trochę mnie j niż ma być bo pompa wody nowa jęczała
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”