Migająca kontrolka świeć żarowych 1.9SDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Migająca kontrolka świeć żarowych 1.9SDI

Post autor: kolo »

Witam, chciałem ten temat już dawno założyć ale starałem się znaleźć odwiedź na to pytanie w archiwach, niestety nie udało mi się i piszę do was.

Po wymianie oleju mam problem z kontrolką świeć żarowych( rok temu miałem to samo, auto kopiłem rok i miesiąc temu), jest tak że czasem mi miga czasem nie. Najczęściej na zimnym silniku, ale ten błąd nie zawsze wyskakuję tzn. nie zawsze na zimnym miga mi ta kontrolka. Przy okazji migania silnik robi dziwne wrażenie ponieważ podczas wysprzęglania obroty nie schodzą do podstawowych 950 tak momentalnie tylko bardzo powoli (od około 1200 do 950). Co to może być? Jakieś rady? z góry dziękuje.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Moim zdaniem wymiana oleju nie ma nic do tego.Miganie kontrolki świec żarowych wskazuje usterkę,lub jakiś błąd układu zapłonowego.Miałem ten sam problem.Jednak w moim wypadku miganie kontrolki sygnalizowało mi,iż świece nie dogrzewają komór.Poprostu nie miałem grzania świec.Dlaczego?Problem się powtórzył kilku krotnie w momencie,jak zatankowałem VPowera Diesel.Nie wiem,co było bezpośrednią przyczyną,ale diagnozę postawiłem taką,iż moje auto nie "trawi"tak dobrego paliwa(mimo bardzo dobrej pracy silnika).Prawdopodobną przyczyną jest czujnik analizy spalin,który wysyłając do" komputera" inne dane powodował jakieś jego błedy.Kiedy lałem "zwykłe" paliwo Shell Super Diesell wszystko było OK.W momencie nalania VPowera,po przejechaniu 20KM miałem problem z odpalaniem.Logika podpowiedziała mi,żeby już więcej nie lać VPowera i mam św spokój,auto pali,świece nagrzewają komory,kontrolka gaśnie,i jest ok.
Może mój wywód Ci w czymś pomoże.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

Dzięki za taką odpowiedź, na pewno chciałeś pomoc ale muszę stwierdzić że leje paliwo tylko w 1 stacji paliw 1 producenta w 1 miejscu nawet staram się z jednego dystrybutora, ale to takie zboczenie:), przez cały rok nie miałem problemu do dnia wymiany, cóż mogę więcej powiedzieć problem pokazał się przy pierwszy odpaleniu na nowej oliwie. Nie napisałbym o wymianie oleju gdyby nie fakt że rok temu też miałem ten sam problem właśnie po wymianie oleju.
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”