[6n] Duże spalanie polo 1.4

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

k
krzysiekwitula
Newbie
Newbie

[6n] Duże spalanie polo 1.4

Post autor: krzysiekwitula »

Witam,
Od 3 miesięcy jestem właścicielem Polo 6n1 1.4. I niestety obserwuję duże spalanie, ok 10 l/100 w trasie.
Wymieniona sonda lambda bo niby niesprawna wg mechaników, Nowe świece, przewody, kopułka, filtr powietrza i paliwa. Ładnie pali, nie zalewa się, chodzi równiutko obr 880/min, niestety przy przygazówce kopci i czuć mocno paliwo. Także jak w trasie się depnie to kopci. Dawka paliwa sprawdzona Vagiem i chyba ok 6mg było. Czujnik temperatury dobrze działa, temperatura stabilna. Świece białe. Oleju ani płynu chłodniczego nie ubywa. Pomóżcie bo już nie wiem co jest.

Na forum używamy opcji SZUKAJ

mario
k
krzysiekwitula
Newbie
Newbie

Szukałem i nie znalazłem odpowiedzi, albo standardowo sonda, czujnik temperatury. Tutaj wszystko jest sprawne więc się zwróciłem o pomoc.
Awatar użytkownika
mario
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: mario »

Oleju nie przybywa :?: , tłumiki drożne :?:
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

dokładnie tłumiki bym sprawdził
i gumki - oringi na wtryskach
k
krzysiekwitula
Newbie
Newbie

Tłumiki chyba drożne, bo dobrze z nich kopci (poza tym nie ma spadku mocy). Oleju nie przybywa i nie ubywa. Dziwią mnie te świece że niby białe a jednak widać jakby nie było odpowiednie spalanie. Moc jest, równe obroty, nie gaśnie. Ogólnie to bardzo dynamiczne auto (jak na 60 KM) jednak dużo pali i kopci.
Wczoraj po 120 km zalane pod korek weszło 15 litrów. Sprawdzone: podstawa przepustnicy (+adaptacja), termostat, czujnik powietrza w dolocie, rurki pod autem, świece (wszystkie białe). Auto niby sprawne, trzyma 840-880 obr/min, zapala dobrze, moc ma. Skończyły mi się pomysły.
S
Sloth
Początkujący
Początkujący

Post autor: Sloth »

Lżejszą nogę zamontować ;)

Kiedyś czytałem gdzieś (na tym forum pewnie) że przy wlocie powietrza do kabiny są jakieś przewody odpowiedzialne za odprowadzanie paliwa do baku, mogą się przetrzeć i dlatego paliwa ubywa (bo nie wraca do baku a leci pod auto) i dlatego też śmierdzi benzyną w środku. Pewnie to nie to, ale zobaczyć możesz ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
KondzioR.
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: KondzioR. »

Moje też dużo pali, szukałem odpowiedzi itp.. niestety nie znalazłem..
Może jakieś zbędne opory? koła,hamulce..
k
krzysiekwitula
Newbie
Newbie

Wszystko przejrzałem, koła, przewody, odpowietrzenie zbiornika, wartości w Vagu. No nie ma nic co by wskazywało na tak duże spalanie. Nie ma się do czego przyczepić. W aucie nie śmierdzi benzyną. Opony 155/13.
Awatar użytkownika
jacek89
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: jacek89 »

A może przewody paliwowe? Bak w pełni szczelny? Wiem, że to może wydawać się śmieszne, ale zawsze warto sprawdzić ;)

Pozdrawiam.
Jacek

P.S Ile pali Ci po mieście?
VW Polo 6n 1.4 AEX 1995r Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”